Τουσκ:Δεν διαφαίνεται άρση του αδιεξόδου στο Brexit

 

 

“Οι συνομιλίες συνεχίζονται”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, μετά τη συνάντησή του με την Πρωθυπουργό του ΗΒ, Τ.Μέι, η οποία επισκέπτεται σήμερα imagew-2.aspxτις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί με την ηγεσία της ΕΕ. Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο twitter, ο Πρόεδρος Τουσκ αναφέρει ότι η συζήτησή του με τη Μέι αφορούσε το πώς θα ξεπεραστεί το αδιέξοδο σε σχέση με το Brexit, αλλά σημείωσε ότι “προς το παρόν δεν είναι ορατή η υπέρβασή του”.

Νωρίτερα, η Τ.Μέι συνάντησε στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Πρόεδρο Αντόνιο Ταγιάνι και τον επικεφαλής της διευθύνουσας επιτροπής του ΕΚ για το brexit Γκυ Βέρχοφσταντ. Ο Πρόεδρος Ταγιάνι επανέλαβε στην Μέι τις ψηφισμένες θέσεις του ΕΚ για τη Συμφωνία Αποχώρησης, περιλαμβανομένου του Βackstop και, τόσο ο ίδιος όσο και ο Γκυ Βέρχοφσταντ εξήγησαν σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση ότι οι ανησυχίες των Βρετανών θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης.

Η Μέι εγκατέλειψε στην πράξη το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση ΣΑ και Backstop

Η Τ.Μέι είχε ήδη συμφωνήσει με τον Ζ.Κ.Γιούνκερ την εντατικοποίηση των επαφών των δύο διαπραγματευτικών ομάδων με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες του βρετανικού κοινοβουλίου για το backstop, στο πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης. Το χρονικό περιθώριο που εδόθη είναι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Αυτό συνιστά εγκατάλειψη από πλευράς Βρετανών της απαίτησης για επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης (ΣΑ).

H Tερέζα Μέι συνυπέγραψε επίσημη κοινή δήλωση με τον Πρόεδρο της Κομισιόν στην οποία αναφέρεται πως “η ΕΕ των 27 δεν θα ανοίξει εκ νέου τη Συμφωνία Αποχώρησης, η οποία αντιπροσωπεύει έναν προσεκτικά ισορροπημένο συμβιβασμό μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, στον οποίο και οι δύο πλευρές έχουν κάνει σημαντικές παραχωρήσεις για να καταλήξουν σε συμφωνία”.

Επιπλέον στη δήλωση που συνυπέγραψε η Μέι αναφέρεται ότι η πλευρά της ΕΕ της πρότεινε “να προσθέσει διατύπωση στην Πολιτική Δήλωση που συμφωνήθηκε από την ΕΕ των 27 και το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να είναι πιο φιλόδοξη όσον αφορά το περιεχόμενο και την ταχύτητα όσον αφορά τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου”.

Ως εκ τούτου οι Μέι και Γιούνκερ “συμφώνησαν ότι οι ομάδες τους θα πρέπει να διεξάγουν συνομιλίες σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος για να κερδηθεί η ευρύτερη δυνατή υποστήριξη στο βρετανικό κοινοβούλιο και να τηρηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές που συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.

Η Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος θα συναντηθούν ξανά πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου για να καταγράψουν τις συζητήσεις αυτές, και ο επικεφαλής διαπραγματευτής Μ. Μπαρνιέ θα συναντήσει τον Στέβεν Μπέρκλεϊ την επόμενη Δευτέρα.

Οι συζητήσεις που θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες δεν αφορούν το backstop ή τη ΣΑ. Αφορούν τη μελλοντική σχέση και την επίσπευση της συνομολόγησης διατάξεων ικανών να καταστήσουν μη απαραίτητη τη χρήση του backstop.