Το ευρωκοινοβούλιο με απόφαση του υποδαυλίζει τις προσπάθειες για πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

Αποκαλύφθηκε σχέδιο πραξικοπήματος, ανακοίνωσε ο ΥΠΕΣ Νέστορ Ρεβερόλ

 

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τρία πρόσωπα, τα οποία κατηγορεί ότι ενέχονται σε συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο.imagew-9.aspx

Οι υπηρεσίες πληροφοριών αποκάλυψαν ένα νέο συνωμοτικό σχέδιο, μέρος της προσπάθειας να γίνει πραξικόπημα στη χώρα, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας, Νέστορ Ρεβερόλ, μέσω Twitter.

Ο Ρεβερόλ κατηγόρησε τον Χούλιο Μπόρχες, εξόριστο πολιτικό της αντιπολίτευσης, ότι ενέχεται στη συνωμοσία.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, δύο πρώην αξιωματικοί του στρατού συνελήφθησαν διότι συνεργάζονταν με “μια ομάδα εκτελεστών που μπήκε (στη Βενεζουέλα) από την Κολομβία και σχεδίαζε να διαπράξει στοχευμένες δολοφονίες πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών”.

Ο ίδιος έκανε λόγο για σύλληψη ενός συνταγματάρχη εν αποστρατεία που καταζητείτο για σχέδια επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Ο Πρόεδρος Μαδούρο κατηγορεί την κυβέρνηση του Προέδρου Ιβάν Ντούκε στην Κολομβία ότι εκπαιδεύει μισθοφόρους σε συνεργασία με τις ΗΠΑ για να εξαπολύσουν επιθέσεις στη Βενεζουέλα.

Η Μπογοτά έχει διαψεύσει την κατηγορία αυτή.

 

Ταυτισμένη με τις ΗΠΑ η Ε.Ε.

Στο μεταξύ σσε πλήρη αντίθεση με τα δημοκρατικά θέσμια  και πλήρως ταυτισμένη με τις πεοσπάθειες των ΗΠΑ να ανατρέψουν πραξικοπηματικά τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας εμφανίζται  η Ε.Ε.

Χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο “αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως το νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας” και “προτρέπει την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι και τα κράτη μέλη να αναγνωρίσουν επίσης τον Γκουαϊδό ως τον μόνο νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας μέχρι να εξαγγελθούν εκλογές ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες ώστε να αποκατασταθεί η δημοκρατία”, σύμφωνα με ψήφισμα που υιοθετήθηκε με 439 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές.

Στο ίδιο ψήφισμα επανεπιβεβαιώνεται “η πλήρης στήριξη του ΕΚ για την εθνοσυνέλευση, η οποία είναι ο μόνος σύννομος δημοκρατικός θεσμός στη Βενεζουέλα” και “τονίζεται ότι οι εξουσίες της εθνοσυνέλευσης πρέπει να αποκατασταθούν και να γίνουν σεβαστές, συμπεριλαμβανομένων των προνομίων και της ασφάλειας των μελών της”.

Το ψήφισμα “καταδικάζει το κύμα καταπίεσης και βίας που έχει οδηγήσει ήδη σε δολοφονίες και ζητούν οι de facto αρχές της Βενεζουέλας να σταματήσουν όλες τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να λογοδοτήσουν όσοι είναι υπεύθυνοι για αυτές και να διασφαλίσουν ότι όλες οι θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα χαίρουν πλήρους σεβασμού”, στηρίζοντας το κάλεσμα του ΓΓ του ΟΗΕ για μια “ανεξάρτητη και ενδελεχή έρευνα για τις δολοφονίες που έχουν διαπραχθεί” και καταγγέλλοντας “την κράτηση δημοσιογράφων που κάλυπταν την κατάσταση στη Βενεζουέλα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αρκετοί Ευρωπαίοι πολίτες, και ζητούν την άμεση απελευθέρωσή τους”.

Τέλος το ΕΚ καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο να συνεργαστεί με τις χώρες της περιοχής και άλλους σχετικούς διεθνείς παράγοντες με στόχο τη δημιουργία μιας ομάδας επαφών, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Οκτωβρίου 2018, για την οικοδόμηση μιας συμφωνίας για τη διενέργεια ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών σύμφωνα με ένα προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα, ισότιμους όρους για όλους τους συμμετέχοντες, με τη συμμετοχή διεθνών παρατηρητών”.

Υπενθυμίζεται ότι “εκ μέρους της ΕΕ, η Φεντερίκα Μογκερίνι διακήρυξε στις 26 Ιανουαρίου την πλήρη στήριξή της για την εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας και ζήτησε την άμεση διενέργεια ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι, εάν δεν υπάρξει σχετική ανακοίνωση τις αμέσως επόμενες μέρες, η ΕΕ θα λάβει περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της αναγνώρισης της ηγεσίας της χώρας”.