Α.Κυπριανού: Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί ποτέ με τη διχοτόμηση

 

«Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί ποτέ με τη διχοτόμηση. Θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για επανένωση. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί20150108_antros-300x193 κάτι τέτοιο είναι η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. »

Τα πιο πάνω ανέφερε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ μιλώντας σήμερα στην κοινή συνάντηση Ε/κ -Τ/κ κομμάτων στο
Λήδρα Πάλας η οποία  είναι και η πρώτη για τη νέα χρονιά.

Πιο κάτω η ομιλία του Γ.Γ.ΑΚΕΛ:
«Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης φέτος 30 χρόνων των συναντήσεων των ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Πρεσβεία της Σλοβακίας και την Χώρα για την τεράστια συμβολή της στο διακοινοτικό διάλογο όλα αυτά τα χρόνια μέσω του συντονισμού των κοινών συναντήσεων και δράσεων. Οι συναντήσεις των κομμάτων, οι οποίες ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Τσεχοσλοβακίας το 1989, οικοδόμησαν αδιαμφισβήτητα δεσμούς και επαφές μεταξύ των πολιτικών παραγόντων των δύο κοινοτήτων μέσα σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες από τις σημερινές, γεγονός πολύ σημαντικό, ειδικά για την τότε εποχή.
Λέγοντας αυτό θα ήθελα να τονίσω την τεράστια σημασία που δίνουμε ως ΑΚΕΛ στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων, τις οποίες θεωρούμε αναπόσπαστο μέρος των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού. Πέραν από τις επίσημες πολιτικές επαφές, που επιβάλλεται να γίνονται μεταξύ των κομμάτων, για μας είναι πολύ σημαντικό αυτές οι σχέσεις να επεκτείνονται στη βάση της κοινωνίας. Γι’ αυτό η πολιτική της επαναπροσέγγισης ήταν πάντα ένας βασικός τομέας πολιτικής στον οποίο επενδύουμε στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού. Είμαστε βέβαια ένα Κόμμα που ιστορικά έχουμε δώσει κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες με τους Τουρκοκύπριους και συνεχίζουμε να το κάνουμε στα σημερινά δεδομένα. Το πώς εξελίσσονται όμως οι σχέσεις των δύο κοινοτήτων είναι και αυτό κομμάτι της ευθύνης των πολιτικών κομμάτων και από τις δύο κοινότητες.
Μιλώντας για το ρόλο των πολιτικών κομμάτων –που είναι και το θέμα της σημερινής συζήτησης- θα ήθελα να ξεκινήσω με τη βασική ευθύνη όλων μας να είμαστε ειλικρινείς ενώπιον του κυπριακού λαού και της ίδιας της ιστορίας για το που βαδίζουμε. Να ξεκαθαρίσουμε ποια λύση θέλουμε για τις επόμενες γενιές, η οποία βέβαια να μας απαλλάσσει από το απαράδεκτο στάτους κβο.
Για το ΑΚΕΛ αδιαπραγμάτευτος και διαχρονικός στόχος είναι η επανένωση της πατρίδας και του λαού μας στο σύνολο του και ο μόνος προσφερόμενος τρόπος για να το επιτύχουμε είναι η επιμονή στο συμφωνημένο πλαίσιο για ένα κράτος, με μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Σε λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται σε σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επιδιώκουμε κράτος απαλλαγμένο από την κατοχή, τα εγγυητικά και παρεμβατικά δικαιώματα και τους ξένους και ντόπιους στρατούς. Θεωρούμε ότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία.
Ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις συζητήσεις που ακολούθησαν είναι προφανές ότι αν εγκαταλείψουμε την ομοσπονδία τότε η εναλλακτική επιλογή που θα συζητηθεί είναι μια μορφή διχοτόμησης.
Η διχοτόμηση είναι επικίνδυνη προοπτική για όλους μας. Η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα αφομοιωθεί οικονομικά, πολιτικά και πολιτισμικά πλήρως από την Τουρκία, παρά τις σθεναρές αντιστάσεις εντός της κοινότητας να μη συμβεί αυτό. Την ίδια στιγμή η διχοτόμηση σημαίνει εκχώρηση σχεδόν του 40% των εδαφών και 60% της ακτογραμμής, συνεπώς και ανάλογου ποσοστού της ΑΟΖ, της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τουρκία. Σημαίνει χερσαία σύνορα με την Τουρκία μήκους 180 χιλιομέτρων. Σημαίνει παραμονή όλων των εποίκων και ανεξέλεγκτο περαιτέρω εποικισμό. Σημαίνει μόνιμη παραμονή κατοχικών στρατευμάτων. Σημαίνει Ε/κ και Τ/κ να μην πάρουν πίσω ούτε σπιθαμή περιουσίας που έχουν χάσει μετά το 1974. Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί κάτι τέτοιο.
Από το 1977 οι δύο κοινότητες έχουν αποδεχτεί ότι θα μοιραστούν την εξουσία στη βάση της ΔΔΟ για να πάει παρακάτω αυτός ο τόπος. Αυτό είναι το σημείο που συναντιούνται οι δύο κοινότητες. Έχουμε κάνει όσα πρέπει για να προετοιμάσουμε σε όλα τα επίπεδα την κοινωνία για αυτό; Ως ΑΚΕΛ προσπαθήσαμε πολύ να ενημερώσουμε το λαό για το τι είναι η ΔΔΟ. Ποιες είναι οι βασικές της πρόνοιες και γιατί δεν πρέπει να ανησυχούμε από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης. Σε συνεργασία με Τουρκοκυπριακά κόμματα προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε εκατέρωθεν αυτά τα μηνύματα.
Σε αυτό το σημείο θα έρθω στις τρέχουσες εξελίξεις. Ξεκινώ με το ότι  ανησυχούμε γιατί είναι προφανές ότι τουλάχιστον μέχρι το Μάιο δεν θα έχουμε επανέναρξη των συνομιλιών. Την ίδια στιγμή το στάτους κβο και οι φωνές «εναλλακτικών» λύσεων πληθαίνουν και από τις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος. Το Κυπριακό χρησιμοποιείται για εσωτερική κατανάλωση και στην Κύπρο και στην Τουρκία από διάφορες δυνάμεις. Το στάτους κβο εδραιώνεται, γεγονός που μας οδηγεί στο οριστικό αδιέξοδο και τη διχοτόμηση. Για αυτούς και πολλούς άλλους λόγους επιβάλλεται οι διαπραγματεύσεις να επαναρχίσουν σύντομα.
Βρισκόμαστε σε μια φάση όπου όλα ανεξαιρέτως τα κεφάλαια του Κυπριακού βρίσκονται πλέον σε προχωρημένο στάδιο σύγκλισης. Αυτό διαπιστώνει στην έκθεση που είχε υποβάλει μετά το ναυάγιο του Κρανς Μοντανά, τον Σεπτέμβριο του 2017 ο κ. Γκουτέρες. Στην πραγματικότητα είχαν απομείνει μερικές μόνο διαφορές σε κάθε κεφάλαιο. Διαφορές που επέβαλλαν τη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Αυτό που χρειαζόταν ήταν να ξαναπάμε σε διαπραγματεύσεις από το σημείο που μείναμε, με πολιτική βούληση αυτή τη φορά να πάμε μέχρι τέλους.
Σήμερα δυστυχώς τα πράγματα έγιναν πολύ πιο σύνθετα και πιο απαιτητικά. Πρέπει πλέον να συμφωνηθούν όροι αναφοράς για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αυτή η νέα ορολογία σχετίζεται με όσα μεσολάβησαν από το Κρανς Μοντάνα μέχρι σήμερα: Εκατέρωθεν απόσυρση προτάσεων, διαφωνίες για το τι προνοεί το πλαίσιο Γκουτιέρες, νέες ιδέες και άλλα. Όλα αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν με τους όρους αναφοράς όπως και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Σίγουρα, όμως, ο Γ.Γ. θέλει να πειστεί ότι η διαδικασία θα έχει νόημα, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να μη συγκατανεύσει σε επανέναρξή της.
Εμείς θεωρούμε ότι ο δρόμος απ’ εδώ και πέρα είναι ένας: η αξιοποίηση του κεκτημένου των διαπραγματεύσεων όπως αυτό είχε δημιουργηθεί μέχρι το Κρανς Μοντάνα και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκείνη τη βάση. Οι όποιες νέες ιδέες και από τις δύο πλευρές πρέπει να κινούνται εντός της συμφωνημένης βάσης λύσης και να συζητηθούν με την αίσθηση του επείγοντος όπως ζητά ο Γ.Γ. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι υπάρχουν διακριτές γραμμές στο θέμα της κατανομής αρμοδιοτήτων μεταξύ ομόσπονδου και πολιτειακού επιπέδου. Υπάρχουν αρμοδιότητες που δεν μπορούν να εκχωρούνται στις πολιτείες αλλιώς θα συζητούμε για συνομοσπονδία και όχι ομοσπονδία. Αυτό πρέπει να το έχουμε καλά υπόψη όταν συζητάμε για μια λύση εντός των πλαισίων που έχουν συμφωνηθεί.
Επίσης η νέα διαδικασία δεν πρέπει να διεξαχθεί σε ένα πλαίσιο ατέρμονων διαλόγων αλλά με ξεκάθαρη προοπτική. Ο στόχος πρέπει να είναι η επίτευξη μιας στρατηγικής συναντίληψης που θα βοηθήσει την προσπάθεια για ολοκληρωμένη συμφωνία στη συνέχεια.
Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί ποτέ με τη διχοτόμηση. Θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για επανένωση. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Έτσι μπορούμε να γίνουμε εμείς οι Κύπριοι, φάρος και παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας για όλο τον κόσμο. Ένα σύγχρονο πρότυπο αρμονικής συμβίωσης δύο κοινοτήτων διαφορετικής εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας που θα συνδιαχειρίζονται το κοινό τους κράτος. Να γίνουμε χώρα που θα έχει καταφέρει να διώξει τους στρατούς και θα διοχετεύει όλες της τις δυνάμεις και τους πόρους στις κοινωνικές επενδύσεις και στην οικονομική ανάπτυξη. Αυτό το όραμα φιλοδοξούμε να το κάνουμε πράξη για το καλό όλων των Κυπρίων.»