Ταφόπλακα στην ελπίδα για επιβίωση Κ.Αερογραμμών έβαλε η Κυβέρνηση

 

Ενώ σήμερα η Κύπρος βούϊξε περί επικείμενου κλεισίματος των Κυπριακών Αερογραμμών στις 9 Ιανουαρίου 2015, έπειτα από σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου τηςÅÊÄÇËÙÓÇ ÄÉÁÌÁÑÔÕÑÉÁÓ ÅÑÃÁÆÏÌÅÍÙÍ ÓÔÉÓ ÊÕÐÑÉÁÊÅÓ ÁÅÑÏÃÑÁÌÌÅÓ ÐÑÏÅÄÑÉÊÏ όχι μόνο δεν διέψευσε αυτή την είδηση, αλλά ουσιαστικά έβαλε ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες διατηρούνται ακόμα τα πράγματα να ακολουθήσουν διαφορετική τροπή.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε σχετικό ερώτημα μετά το δημοσίευμα της Καθημερινής ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε λακωνικά ότι η Κυβέρνηση αναμένει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά το θέμα. Ωστόσο δεν τοποθετήθηκε στο πότε θα βγει η απόφαση αυτή η οποία ως γνωστόν αναμένεται, σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο της εταιρείας κ. Πόλυ Πολυβίου να είναι κατά 99% καταδικαστική.

Ο κ. . Χριστοδουλίδης ανέφερε «εκείνο που αναμένουμε είναι την απόφαση της Επιτροπής σε σχέση με επιδοτήσεις, με επιχορηγήσεις που έχουν δοθεί στο παρελθόν».

Άρα, πρόσθεσε, «να αναμένουμε, να δούμε πότε θα έχουμε την απόφαση από πλευράς της Επιτροπής».

Στο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Στις 9 Ιανουαρίου τελικά κλείνουν τα φτερά των ΚΑ» και με τον υπότιτλο «Καταδικαστική αναμένεται η απόφαση Βρυξελλών για καρατικές ενισχύσεις», η «Καθημερινή» αναφέρει μεταξύ άλλων στο δημοσείευμά της:

«Προς τη δύση τους πετούν, 69 χρόνια μετά την ίδρυσή τους οι Κυπριακές Αερογραμμές. Ο κρατικός αερομεταφορέας που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα ουκ ολίγες φορές οδηγείται σε χρεωκοπία και ελεγχόμενη εκκαθάριση»

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα από τις Βρυξέλλες η πολυαναμενόμενη απόφαση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν για τις ενισχύσεις που έλαβε η εταιρεία στο παρελθόν είναι καταδικαστική. Η αδυναμία των ΚΑ να επιστρέψουν τα 80 εκατ. των κρατικών ενισχύσεων τις οδηγεί σε χρεωκοπία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και τους 400 εργαζόμενους. Η απόφαση της Κομισιόν έχει ήδη ληφθεί και σύμφωνα με τις πληροφορίες που επίσης επικαλείται θα ανακοινωθεί επίσημα το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Εξάλλου επισημαίνεται ότι με βάση στοιχεία τα προπληρωμένα εισιτήρια των ΚΑ ανέρχονται στο ποσό των 8 εκατ. ευρώ και εφόσον έχουν αγορασθεί με πιστωτικές κάρτες το αντίτιμο του εισιτηρίου θα τους επιστραφει.