Βενεζουέλα: Πραξικόπημα σε εξέλιξη κατά του Μαδούρο

Οι ΗΠΑ έσπευσαν αμεσως να αναγνωρίσουν τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της χώρα Χουάν Γκουαίδο
Πυροβολισμοί ακούγονταν αργά το βράδυ (τοπική ώρα) στο Καράκας της Βενεζουέλας, ενώ συγκρούσεις ήταν σε εξέλιξη με αφορμή την επιχείρηση ανατροπής του προέδρου Μαδούρο.2593629
Μέλη της Εθνικής Φρουράς πετούσαν δακρυγόνα σε πολίτες που διαδήλωναν κατά της κυβέρνησης κοντά σε μια από τις πιο κεντρικές εθνικές οδούς στην πρωτεύουσα.
Νωρίτερα, ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών ο Χουάν Γκουαΐδο, ηγέτης της αντιπολίτευσης, είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας.
Ο Γκουαΐδο ανέφερε ότι η ημέρα σηματοδοτεί την αρχή ενός «ασταμάτητου κινήματος» που θα «επαναφέρει την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία» στη χώρα. Αποκάλεσε, μάλιστα, τον Μαδούρο τύραννο και δικτάτορα, και ζήτησε να στηθούν εκ νέου κάλπες.
Τη δική του απάντηση έδωσε ο Μαδούρο, ο οποίος μιλώντας στους διαδηλωτές από το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου υπενθύμισε στους συγκεντρωμένους τη «μακρά ιστορία παρεμβάσεων των ΗΠΑ στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας» του και διεμήνυσε ότι μόνο οι κάτοικοι της Βενεζουέλας μπορούν να εκλέξουν και να εκδιώξουν από την εξουσία κυβερνητικούς ηγέτες.
«Δεν θα παραδοθούμε» ανέφερε ο ίδιος, κατηγορώντας τον Ντόναλντ Τραμπ ότι σχεδίασε «πραξικόπημα στη Βενεζουέλα».
Από τη μεριά του, ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαΐδο ως «προσωρινό πρόεδρο της χώρας».
Σε ερώτηση που του τέθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο αν εξετάζει την αποστολή του αμερικανικού στρατού στη Βενεζουέλα, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν εξετάζουμε τίποτε, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».
 
ΜΚΟ: Αναταραχές και νεκροί
 
Πριν από τις προαναφερθείσες εξελίξεις στους δρόμους του Καράκας διαδήλωναν υποστηρικτές του Γκουαΐδο αλλά και του Μαδούρο. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι.

Ένας ανήλικος ηλικίας 16 ετών σκοτώθηκε «από πυροβόλο όπλο κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης» στη λαϊκή συνοικία Κάτια, στο δυτικό τμήμα του Καράκας, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Observatorio de Conflictividad Social (OVCS).

Άλλοι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια λεηλασιών στο Σιουδάδ Μπολίβαρ, στην πολιτεία Μπολίβαρ (νότια), που συνορεύει με τη Βραζιλία, ανέφερε η αστυνομία. Μεταξύ αυτών βρίσκεται ένας 30χρονος.
Στο μεταξύ, η OVCS ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι συνολικά 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε δύο ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Οι θάνατοι αυτοί, στην πλειονότητά τους από πυρά, καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Καράκας, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, ανέφερε η OVCS, η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με δεύτερη πηγή, τον ειδησεογραφικό ιστότοπο El Pitazo, προσκείμενο επίσης στην αντιπολίτευση, οι νεκροί μόνο την Τετάρτη ήταν 16 σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στις επαρχίες Αμασόνας, Μπαρίνας, Μπολίβαρ, Ταχίρα, Πορτουγκέσα, καθώς και στην πρωτεύουσα της χώρας, το Καράκας.
«Ο μη αναγνωρισμένος αναγνώρισε τον μη αναγνωρισμένο» 
Το Κόσοβο αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, ανακοίνωσε, μέσω Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Μπετζέτ Πατσόλι.
«Το Κόσοβο αναγνωρίζει επισήμως τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό Πρόεδρο της Βενεζουέλας. Εκ μέρους του λαού και της κυβέρνησης του Κοσόβου στον Γκουαϊδό και στον λαό της Βενεζουέλας ευχόμαστε ό,τι καλύτερο στην πορεία για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα για ελευθερία», έγραψε ο ΥΠΕΞ του Κοσόβου.
Σε άλλο tweet του, ο κ. Πατσόλι έγραψε: «Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα και τη σύσταση νέων θεσμών που σέβονται το κράτος δικαίου και την αξιοπρέπεια των πολιτών, το Κόσοβο προσβλέπει στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με τη Βενεζουέλα. Θα χαρούμε να μοιραστούμε μαζί σας την εμπειρία μας στην οικοδόμηση του κράτους».

Οι αναρτήσεις του ΥΠΕΞ του Κοσόβου προκάλεσαν την αντίδραση του αναπληρωτή πρέσβη της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμιτρι Πολιάνσκι, ο οποίος, με ειρωνικό ύφος απάντησε: «Ο μη αναγνωρισμένος αναγνώρισε τον μη αναγνωρισμένο. Ο κόσμος τρέμει από φόβο…», έγραψε στο Twitter ο Ρώσος διπλωμάτης.
Πριν από το Κόσοβο στην αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό προχώρησε η Αλβανία.