Κατεχόμενα: Αύριο η εκδίκαση της έφεσης για τον αντιρρησία συνείδησης Χαλίλ

 

Αύριο θα εξεταστεί από το «στρατιωτικό δικαστήριο» η έφεση που άσκησε ο δικηγόρος του αντιρρησία συνείδησης Χαλίλ Καραπασιάογλου, cache_728x3000_Analog_medium_637446_74673_912019Οντζέλ Πολιλί κατά της απόφασης καταδίκης του πελάτη του και φυλάκισής του.

Η πρωτοβουλία για τους αντιρρησίες συνείδησης εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση, καλώντας κόμματα, οργανώσεις, αντιμιλιταριστικές ομάδες και ακτιβιστές ειρήνης να παραστούν αύριο το πρωί στο «δικαστήριο» κατά την εκδίκαση της έφεσης, σε ένδειξη υποστήριξης στην υπόθεση του Χαλίλ, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη φυλακή και θα παραμείνει εκεί για 20 μέρες.

Στο μεταξύ, ο Κουντρέτ Οζερσάι, «υπουργός εξωτερικών» και «αναπληρωτής πρωθυπουργός», δήλωσε ότι το «νομοσχέδιο» για τη στρατιωτική θητεία «έχει πάρει τη σειρά του και θα περιμένει» στην αρμόδια «κοινοβουλευτική επιτροπή» όπως «και όλα τα άλλα νομοσχέδια». Η δήλωση αυτή εκλήφθηκε ως βήμα πίσω της «κυβέρνησης» από το ζήτημα της αναγνώρισης του δικαιώματος για τους αντιρρησίες συνείδησης.

Η «βουλευτής» του ΡΤΚ και «πρόεδρος» της «επιτροπής νομικών» της «βουλής», Ντογούς Ντεριά όπου θα συζητηθεί το εν λόγω «νομοσχέδιο» δήλωσε σήμερα ότι αυτή η συζήτηση θα γίνει στο τέλος Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την Ντεριά, μετά την πάροδο των 20 ημερών που δίδεται από την κατάθεση του «νομοσχεδίου» από την εκάστοτε «κυβέρνηση» για να ληφθούν οι απόψεις του κοινού και των πολιτών, εάν υπάρξουν, η εν λόγω «επιτροπή» θα καλέσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να το συζητήσουν.

Τα τ/κ ΜΜΕ μιλούν για διαφορά απόψεων τελικά στη «συγκυβέρνηση» για το εν λόγω θέμα, που ήταν στις προγραμματικές δηλώσεις της συνεργασίας των τεσσάρων κομμάτων.

Σε ανάρτησή του σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΡΤΚ και «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν έγραψε ότι η συζήτηση για το θέμα των αντιρρησιών συνείδησης δεν συζητείται ανάλογα με το περιεχόμενό του, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα να μην κάνει κάποιος τη θητεία του, αφού το «νομοσχέδιο» προνοεί να κάνει κάποιος σε αναλογία 1:1,5 «εργασία στον κοιτώνα», δηλαδή άλλου είδους καθήκοντα.