Τραβούν το σχοινί εναντίον της Ρωσίας ΗΠΑ και Καναδάς

Οι νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς εναντίον της Ρωσίας δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.thumb_640

«Οι κυρώσεις έχουν στόχο να διαταράξουν την πολιτική διαδικασία στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο, έπειτα από την ανακοίνωση, χθες, των νέων κυρώσεων.

«Συμβουλεύουμε την Ουάσινγκτον και την Οτάβα να σκεφθούν τις συνέπειες των πράξεων αυτών», προστίθεται.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απαγόρευσε με προεδρικό διάταγμα όλες τις εμπορικές συναλλαγές με την Κριμαία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσάρτηση αυτής της ουκρανικής χερσονήσου από τη Μόσχα την περασμένη άνοιξη.

Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών προσέθεσε στη μαύρη λίστα του 24 Ουκρανούς ή Ρώσους αξιωματούχους και τις πολιτοφυλακές τους, επιβάλλοντάς τους κυρώσεις για τον ρόλο τους ως επικεφαλής κυρίως της αυτόνομης δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Ο Καναδάς, από την πλευρά του, επέβαλε περιορισμούς στην εξαγωγή προς τη Ρωσία τεχνολογιών που συνδέονται με την εκμετάλλευση και την εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική και στα βαθέα ύδατα, καθώς και το σχιστολιθικό πετρέλαιο.

«Η Κριμαία είναι πρωταρχικό και αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσίας. Οι κάτοικοι της Κριμαίας σήμερα είναι μαζί με τον ρωσικό λαό, ο οποίος δεν ενέδωσε ποτέ και ποτέ δεν θα ενδώσει σε εξωτερικές πιέσεις», αναφέρει στην ανακοίνωσή του Υπουργείο της Ρωσίας.

Αντί να βοηθήσουν να επιλυθεί η σύγκρουση, οι κυρώσεις «υποστηρίζουν `το εμπόλεμο μέρος` του Κιέβου», προστίθεται, σε μια αναφορά στους Ουκρανούς αξιωματούχους οι οποίοι αντιτίθενται στις διαπραγματεύσεις με τους αυτονομιστές.

Το Κίεβο προετοιμάζεται για μία νέα σειρά συνομιλιών με τους εκπροσώπους των `λαϊκών δημοκρατιών` που αυτοανακηρύχθηκαν στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ, στην προσπάθεια να τερματιστεί μία σύγκρουση που έχει προκαλέσει περισσότερους από 4.700 θανάτους από τα μέσα Απριλίου.