Ενα βήμα πριν το «διαζύγιο» Τσίπρα -Καμένου

Για την Παρασκευή μετατίθενται οι πολιτικές εξελίξεις ως προς το μέλλον της Ελληνικής κυβέρνησης. Μικρή ανακωχή λόγω της επίσκεψης της Άγκελα Μέρκελ. Σήμερα η συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ.

 

 

Ραγδαίες προμηνύονται οι πολιτικές εξελίξεις τα επόμενα 24ωρα, καθώς έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.969877

Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος θα έχουν «τετ α τετ» την προσεχή Παρασκευή, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα παραχωρήσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Star».

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα εξετάσουν ενδελεχώς όλα τα πιθανά σενάρια επί της Συμφωνίας των Πρεσπών, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν «ανοιχτά».

Το πολιτικό σκηνικό περιπλέκεται περαιτέρω λόγω και της πιθανής υποβολής πρότασης δυσπιστίας εκ μέρους της αντιπολίτευσης, ενώ δεν αποκλείεται και το σενάριο του κυβερνητικού αιφνιδιασμού, με τον κ. Τσίπρα να ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, καταλύτης των εξελίξεων αποτελεί η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, καθώς είναι άγνωστο αν θα ακολουθήσει κατά πόδας τον κ. Καμμένο.

Ήδη, μάλιστα, υπάρχουν «φωνές» στο εσωτερικό του κόμματος — τόσο κοινοβουλευτικές όσο και εξωκοινοβουλευτικές — οι οποίες αντιδρούν στην απόφαση του προέδρου των ΑΝΕΛ για αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Είναι σαφές ότι η συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης, θα συμβάλλει στην αποσαφήνιση των προθέσεων των κοινοβουλευτικών και υπουργικών στελεχών του συγκυβερνώντος κόμματος.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζεται πλήρης βεβαιότητα για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, καθώς στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί ο αριθμός των 151 βουλευτών. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί άλλωστε, και η χθεσινή τοποθέτηση του Ποταμιού, το οποίο τάχθηκε κατ’ αρχήν υπέρ της συμφωνίας για το Σκοπιανό.

Στο μεταξύ, οι επόμενες κινήσεις του Πρωθυπουργού στην πολιτική σκακιέρα φαίνεται πως παίρνουν μία μικρή αναβολή, λόγω της αυριανής επίσκεψης της Άγκελα Μέρκελ. Παρ’ όλα αυτά, ένα μικρό δείγμα γραφής του τι μέλλει γενέσθαι αναμένεται να δοθεί από τον κ. Τσίπρα στην αποψινή τηλεοπτική του παρουσία στο «Open TV».

 

Συνεδριάζουν σ’ημερα οι ΑΝΕΛ

Κρίσιμες ώρες διέρχεται ο κυβερνητικός συνασπισμός, με τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων να κρίνει εν πολλοίς τον χρονικό ορίζοντα του τρέχοντος κυβερνητικού σχήματος.

Η προσοχή όλων στρέφεται στην εισήγηση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει την υιοθέτηση μίας ενιαίας στάσης από όλα τα κοινοβουλευτικά και υπουργικά στελέχη του κόμματος, εμμένοντας παράλληλα, στην πρόταση για αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, στις διεργασίες της Κ.Ο. εκτιμάται ότι θα τεθούν επί τάπητος όλα τα πιθανά σενάρια, προκειμένου να αποσαφηνιστούν και να αποκρυσταλλωθούν οι προθέσεις τόσο ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και ως προς τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιοι θα απουσιάζουν

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το «απουσιολόγιο» του κόμματος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να δώσουν το «παρών» όλα τα στελέχη.

Συγκεκριμένα, η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, έχει διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται να προσέλθει στη συνεδρίαση της Κ.Ο. (σ.σ. δεν είναι βουλευτής), ενώ την ίδια ώρα, η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, βρίσκεται στο εξωτερικό και επομένως, ούτε η ίδια θα δώσει το «παρών». Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η απουσία του Τέρενς Κουίκ.

Αντίθετα, στις επικείμενες διαβουλεύσεις θα συμμετάσχουν τόσο ο Κώστας Ζουράρις, όσο και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ενώ ερωτηματικό αποτελεί η παρουσία του Βασίλη Κόκκαλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τελευταίος έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συμβάλει στην ανατροπή της κυβέρνησης και ότι θα στηρίξει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Παρεμφερή προσέγγιση έχει υιοθετήσει και ο κ. Παπαχριστόπουλος, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι θα «παραδώσει τη βουλευτική έδρα, μόνο όταν εκλείψει κάθε πιθανότητα πτώσης της κυβέρνησης».

Ο ίδιος βέβαια, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «μεταγραφής» στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών. «Αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσω εκείνη την ώρα» σχολίασε χαρακτηριστικά, μιλώντας σήμερα το πρωί στον «ΑΝΤ1».

Την Παρασκευή το κρίσιμο «τετ α τετ» 

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος θα έχουν «τετ α τετ», με στόχο τη διαλεύκανση του πολιτικού τοπίου, μετά τη ραγδαία κρίση που διέρχεται ο κυβερνητικός συνασπισμός, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Απόψε, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Open», δίνοντας ένα πρώτο δείγμα γραφής των πολιτικών του προθέσεων