Η Τουρκία εποφθαλμιά τις αμερικανικές βάσεις στη Συρία

Η Άγκυρα αρνείται την παράδοση των βάσεων στις κουρδικές δυνάμεις και ζητάει είτε να αναλάβει τη διαχείρισή τους, είτε οι ΗΠΑ να προχωρήσουν στην πλήρη καταστροφή τους.1751117

Αίτημα για τη διαχείριση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη Συρία φέρεται να καταθέτει η Άγκυρα, η οποία εναλλακτικά ζητάει από την Ουάσιγκτον να καταστρέψει πλήρως και τις 22 βάσεις.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», το συγκεκριμένο αίτημα συνδέεται με την αντίρρηση της Τουρκίας ως προς την παράδοση των αμερικανικών βάσεων στις κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG), οι οποίες — κατά την Άγκυρα — σχετίζεται με το ΡΚΚ.

 Στο πλαίσιο αυτό, αξιώνει είτε να αναλάβει την πλήρη διαχείριση των 22 στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στη Συρία, είτε η Ουάσιγκτον να προχωρήσει στην πλήρη καταστροφή τους.

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τραμπ, Τζον Μπόλτον, αφίχθηκε σήμερα στην Άγκυρα, προκειμένου να εξετάσει τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται στη Συρία, μετά την προαναγγελία αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, βέβαια, έχει θέσει ως προϋπόθεση για την απόσυρση των στρατιωτών την προστασία των Κούρδων μαχητών της βόρειας Συρίας.  Ο Ερντογάν ωστόσο, χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» τα σχόλια του Μπόλτον, ξεκαθαρίζοντας ότι η Άγκυρα ουδέποτε θα συναινέσει στο ζήτημα του YPG.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, μιλώντας στο CNBC, ισχυρίστηκε πως ο Τούρκος πρόεδρος έχει υποσχεθεί ότι θα προστατεύσει τους Κούρδους της Συρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα «The New York Times», ο Ερντογάν χαρακτήρισε «ορθή» την απόφαση για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, εξηγώντας βέβαια, ότι «η αποχώρηση θα πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά και σε συνεργασία με τους “σωστούς” εταίρους, με στόχο τη διαφύλαξη των συμφερόντων των ΗΠΑ, της διεθνούς κοινότητας και του συριακού λαού».