Πολίτες πολλών ταχυτήτων … και οι «επαναστάτες» με δεκανίκια

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

????????????????????????????????????

Οι επαγγελματίες πολιτικοί, οι «επαναστάτες» της γραβάτας, τα λαμόγια με τα «λευκά κολάρα» οι

«αμερόληπτοι» με τη δικαστική τήβεννο, οι «ευπρεπείς» νεόπλουτοι, γόνοι « εθνικών ευεργετών», οι οποίοι μάχονται με νύχια και με δόντια  να βρίσκονται στην εξουσία . Αλλοι με  «παραφουσκωμένα» πορτοφόλια αγνώστου προελεύσεως , τραπεζίτες και τοκογλύφοι , είναι δίπλα μας και απέναντι μας. Απέναντι από τους φτωχούς και τους νεόπτωχους, τους χαμηλοεισοδηματίες και τους παρίες.

Οι διακηρυξεις περι κοινωνικού και «κανονικού » κράτους, συγκρούονται με την καθημερινότητα.Μια καθημερινότητα  που δυστυχως πέραν από τις κραυγαλέες ανισότητες βγάζει μπόχα και αναδεικνύει κατα καιρούς μια εγκληματική  συχνότητα η οποία τείνει να  γίνει ρουτίνα.

Γράφτηκε και λέχθηκε κατα καιρούς πως ακόμα και στη δικαστική εξουσία κατοικοεδρεύει ο νεποτισμός, τα «συμπεθεριά» με μεγαλοδικηγορικά γραφεία  να εργοδοτούν γόνους δικαστών, ή  να δημιουργούνται   εξ’ αγχυστείας συγγένειες .Οπως γράφτηκε έτσι και ξεχάστηκε μέσα στα επόμενα 24ωρα.Λέχθηκε πως θα εξεταστούν οι καταγγελίες  αλλά δεν είδαμε το αποτελέσμα καμιάς έρευνας    όπως όταν παρόμοιες ή και οι ίδιες καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας πριν δέκα χρόνια.Και ακόμα πιο πριν.

Φαίνεται πως η τήβεννος – η οποία έχει υιοθετηθεί από αιώνων ως δικαστική περιβολή σχεδόν παγκοσμίως,- και υποβάλλει σε όλους τους παράγοντες μιας  δίκης τον σεβασμό στο πρόσωπό του δικαστή δεν είναι τόσο άτρωτη όσο φαίνεται. Οσο και να θέλει η εικόνα να υποβάλλει την εμφάνιση των δικαστών ως σύμβολο   αντικειμενικότητας και    απροσωποληψίας  κάπου τώρα  υπεισέρχεται η αμφισβήτηση.

Είναι πάντα αμερόληπτοι και χωρίς βαρίδια; Και αν ναι γιατί δεν σέρνουν στις δικαστικές αίθουσες τους ψιθυριστές και τους χωρίς τεκμήρια και αποδείξεις επικριτες;  Αν επιβάλλεται να γίνει έρευνα γιατί δεν γίνεται;

Ευχές χωρίς αντίκρισμα

Ακούστηκαν πολλές ευχες για το νέο χρόνο και περισσότερες υποσχέσεις απ’ όλους τους έχοντες και κατέχοντες εξουσία και θέσεις κλειδιά σε κέντρα λήψης αποφάσεων.Οπως και την περασμένη χρονιά και την προπερασμένη έτσι και αυτές του 2019, αναμένεται να μπουν στα χρονοντούλαπα και να αραχνιάζουν μαζί με τις προηγούμενες.

Υπάρχουν έντονες φήμες και κυκλοφορούν ευρέως στα παρασκήνια, πως σε κάποιους επώνυμους ή με θέσεις ισχυρές χαρίστηκαν δάνεια, σβήστηκαν με τη γομολάστιχα του βολέματος Μη Εξυπηρετούμενα Χρέη. Που και που ξεμυτίζουν και κάποιες πληροφορίες πως δεν κουρεύτηκαν το 2013 και  οι  καταθέσεις κάποιων άλλων παραγόντων.Κανένας δεν θέλει να αγγίξει πάνω στο καυτό σίδερο.Ομως για το ανώνυμο πλήθος και τους παρίες, οχι μόνο οι καταθέσεις τους κουρεύτηκαν αλλά τους έμειναν και τα χρέη.Οι τόκοι πολλαπλασιάζονται και παραπέμπουν σε εποχές τοκογλυφίας.

Στήνονται επιτροπές, διορίζονται εμπειρογνώμονες,   για να ειπωθεί  το γνωστόν …ουδέν μεμπτόν επι της κεφαλής των επωνύμων και εξαφανίζονται οι όποιοι λεκέδες   της υποψίας επί «αμερόληπτης » και επιβλητικής τηβέννου .

Στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων στοιβάζονται οφειλές πολλών εκατομμυρίων, που θα έπρεπε σύμφωνα με το νόμο να αποπληρωθούν προ ετών.Ουδείς τους αγγίζει μέχρι νεωτέρας όταν θα γίνουν οι ετήσιες εκθέσεις  και θα διαβαστούν στη Βουλή  ποίοι χρωστούν και πόσοι φοροδιαφεύγουν.

Εχουν φαίνεται και οι νόμοι τις δικές τους ταχύτητες.Αργά και βολικά για κάποιους και με ταχύτητα φωτός   βαριά πρόστιμα στους άλλους.

Στην χειρότερη των περιπτώσεων έρχεται μια κυβερνόσταλτη απόφαση  αμνήστευσης φοροφυγάδων με «κίνητρα» και ξεμπερδεύουν.

Και οι παρίες τραβούν το κουπί πληρώνοντας  μέχρι και το τελευταίο ευρώ των οφειλών τους προς το κράτος.

Οι ανεξάρτητοι θεσμοί που δεν είναι τόσο ανεξάρτητοι

Oι θεσμοί έχουν προ πολλού τρωθεί με τους επικεφαλής τους να έχουν συγχύσει τους ρόλους και τις αρμοδιότητες τους. Η τελευταία  δημόσια σύγκρουση ανάμεσα στην Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τον Γενικό Ελεγκτή καταδεικνύει το μέγεθος της και την έκταση της αναξιοπιστίας των θεσμών.

Οι λεγόμενοι   ανεξάρτητοι θεσμοί φαίνεται να μην είναι και τόσο ανεξάρτητοι όσο προβάλλονται και ουδείς φαίνεται να είναι έτοιμος να αποδώσει τα του Θεού τω Θεώ και του Καίσαρος των Καίσαρι.

Ηδη γίνεται «σφαγή» και έντονο παρασκήνιο ποιός θα είναι ο επόμενος Γενικός Εισαγγελέας , και ο επόμενο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.Η «κλήρωση» θα γίνει από τις κομματικές κληρωτίδες   για να βαπτισθούν ως ανεξάρτητοι αμέσως μετά τον διορισμό τους. Τόσο απλά και τόσο περιπαικτικά  για τη νοημοσύνη των πολιτών.

Περιμένοντας τους …«Βαρβάρους»

Μέσα σε αυτό το κλίμα της σήψης, της διαφθοράς, του νεποτισμού, της αρπακτής , του βολέματος και της αναξιοκρατίας, στα ανώτατα στρώματα της κοινωνίας·τους πολιτικούς που αλλα δηλώνουν και άλλα συνεννοούνται στα μουλωχτά με τους φερόμενους  αντιπάλους τους, αναμένουμε και την απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αμερικανίδα Τζειν Χολ Λουτ να ξεκινήσει τη διαδικασία επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό.

Είναι και αυτή μια κάποια λύση…Παρότι δύσκολο να φτάσουμε στην πολυπόθητη λύση εφόσον ο κάθε ένας τη μετρά με τις επικύψεις τις υποκύψεις και τις χρόνιες οπισθοχωρήσεις μπροστά στα «θέλω» του  Τούρκου εισβολέα.

Ο κ. Αντρος Κυπριανού , πίνοντας και τρώγοντας μεζεδάκια από  σουβλιστά κοψίδια, παραμονές της Πρωτοχρονιάς, βγήκε ξανά να κατηγορήσει όσους δεν συμφωνούν μαζί του στο κυπριακό.Ο δε Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο Πρωτοχρονιάτικο του μήνυμα σε «τολμηρές ιδέες» στο Κυπριακό παραπέμποντας μας μια 20ετία πίσω, όταν ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδης εξάγγελλε στον πρωτοδιορισθέντα  για το Κυπριακό Ευρωπαίο Επίτροπο Σερζ Αμπου το 1994, « τις θαρραλέες ιδέες» του (θαρραλέα  βήματα τα αποκάλεσε  σε δημοσιογραφική διάσκεψη όταν ρωτήθηκε από την υποφαινομενη). Αυτές οι «ιδέες»  ήταν η αρχή των οπισθοχωρήσεων και ολισθήσεων στο Κυπριακό.

Στην προσπάθεια να κατευναστεί η Τουρκία και να δώσει την έγκριση της να ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε. ,πρότεινε   «εξωτερική και εσωτερική κυριαρχία». Δηλαδή εντος της κυρίαρχης ομοσπονδίας, τα κρατίδια να εχουν την «δική τους  κυριαρχία».

 

Επίσης, είχε εντάξει το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας σε μια λογική πάρε-δώσε. Είχε πει πως θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή η αρχή της εκ περιτροπής προεδρίας σε συνδυασμό με την αποστρατικοποίηση. Την ίδια ώρα ωστόσο πρότεινε (σε σεμινάριο που οργάνωσε η σύζυγος του περιβόητου Χόολμπρουκ στη Νέα Υόρκη ) «αύξηση του αριθμού των εγγυητριών δυνάμεων με δικαιώματα επέμβασης» .

Εκτοτε ων ουκ έστι αριθμος υποχωρήσεων που ακολούθησαν οι διάδοχοι του.

Η εκ περιτροπής προεδρία η οποία προβλήθηκε από την Τουρκία λίγο μετά την τούρκικη εισβολή το 1974 στη βάση προεδρικού συστήματος, έγινε σημαία διεκδίκησης  για κάποιους πολιτικούς, ενώ για άλλους «κόκκινο πανί» και όνειδος για την πλειοψηφία του λαού.

 

Οι πολιτικοί μας ψάχνοντας την  χαμένη επαναστατικότητα τους κάνοοντας βουτιές στο παρελθόν.Ανασύρουν ένδοξες σελίδες  από την ιστορία των προκατόχων τους  για να εμφανιστούν με δανεικά δεκανίκια ως σύγχρονοι επαναστάτες ή άμεμπτοι ιδεολόγοι. Καλή ώρα σαν τον  Ελληνα πρωθυπουργό και το ΣΥΡΙΖΑ που η επανάσταση τους ξεκίνησε και τελειώνει με την απόρριψη της γραβάτας.

 

Κωπηλατούμε σε ρεύμα αποχαύνωσης

Και εμείς περιμένοντας τη Λουτ , τους Αμερικανούς,  και τους …Βαρβάρους νομίζουμε  πως θα μας βρουν την λύση ξεχνώντας από πού ξεκινήσαμε και πού φτάσαμε.Με ξεχασμένους ήρωες, με ματωμένες ελπίδες, μοιραίοι και άβουλοι…

Κωπηλατούμε σε ένα ρεύμα αποχαύνωσης και δεν βγαίνουμε να διαμαρτυρηθούμε, να φωνάξουμε και να διαδηλώσουμε.Ως  να μας έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου κάποιες ορατές και αόρατες δυνάμεις.Ως να έφτασε ως εδώ το «πείραμα»  της Cambridge Analytica.