Ουκρανοί εθνικιστές τιμούν συνεργάτη των Ναζί

Οπαδοί των ουκρανικών εθνικιστικών κομμάτων, κρατώντας δαυλούς και κεριά, πήραν μέρος σε μεγάλη διαδήλωση για να τιμήσουν την επέτειο της γέννησης του Στεπάν Μπαντέρα στο Κίεβο.image-1.ashx

Την ώρα που όλος ο κόσμος γιόρταζε τον ερχομό της νέας χρονιά, οι Ουκρανοί εθνικιστές τιμούσαν τον συνεργάτη των Ναζί που θεωρείται ήρωας για τους περισσότερους Ουκρανούς. Επίσημα ανακοινώθηκε πλέον ότι η επέτειος της γέννησής του θα είναι εθνική γιορτή.

Χιλιάδες εθνικιστές Ουκρανοί κρατώντας σημαίες, δάδες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Μπαντέρα, σχημάτισαν τεράστια διαδήλωση στους δρόμους του Κιέβου για να τιμήσουν –για πρώτη φορά την επίσημη ανακήρυξη ως εθνικής γιορτής την ημερομηνία της γέννησή του- όπως είχε αποφασισθεί από ουκρανικό Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα.

Ο Μπαντέρα είχε γεννηθεί την 1η Ιανουαρίου 1909 και είχε διατελέσει εξέχον μέλος της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (UPA). Οργάνωσης που είχε σχηματισθεί την περίοδο ανάμεσα στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και τα μέλη της είχαν πολεμήσει εναντίον της Πολωνίας, της (τότε) Τσεχοσλοβακίας και της Σοβιετικής Ένωσης, διεκδικώντας την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Λίγο πριν να ξεσπάσει ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος, η Οργάνωση συμμάχισε με το Τρίτο Ράιχ, ελπίζοντας πως έτσι θα προωθηθεί καλύτερα ο σκοπός της.

Πριν τη ναζιστική εισβολή στη Σοβιειτκή Ένωση το 1941, ο Μπαντέρα είχε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες όπως οι Ες-Ες και η Γκεστάπο. Αργότερα, όταν οι Ναζί θεώρησαν πως δεν τον χρειάζονται πια, τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν για τρία χρόνια για να απελευθερωθεί και να οργανώσει την ουκρανική αντίσταση εναντίον των σοβιετικών στρατευμάτων που προέλαυναν.

Είχε τότε μεγάλη υποστήριξη, μαζί και η εθνικιστική του οεργάνωση, από τις υπηρεσίες αντικατασκοπίας των συμμάχων.

Μετά το τέλος του πολέμου εγκαταστάθηκε στην γερμανία και απότ ο 1950 ζούσε με την οικογένειά του στο Μόναχο.

Το 1959 δολοφονήθηκε με επίθεση που δέχθηκε από βέλος βουτηγμένο σε κυάνιο.Η δολοφονία του απεδόθηκε σε   πράκτορα της σοβιετικής μυστικής υπηρεσίας Κα Γκε Μπε (KGB).

Παρά την αμφιλεγόμενη βιογραφία του οι περισσότεροι σύγχρονοι Ουκρανοί τον θεωρούν εθνικό ήρωα. Το 2010 ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουσένκο Μπαντέρα είχε παρασημοφορήσει τον εγγονό του προς τιμήν του παππού του.

Οι οπαδοί του υποστηρίζουν σήμερα ότι ο Μπαντέρα δεν είχε συμμετοχή στις βιαιότητες που είχε πραγματοποιήσει η μαχητική πτέρυγα των εθνικιστών και περιλάμβανε μαζικές δολοφονίες Πολωνών και Εβραίων, στην διάρκεια του πολέμου.