Βροχερός ο καιρός και τις επόμενες μέρες, με καταιγίδες, χιόνια και χαλάζι

Βαρομετρικό χαμηλό θα επηρεάζει την περιοχή μέχρι το βράδυ, ενώ νέο βαρομετρικό χαμηλό θα επηρεάσει παροδικά την περιοχή, από το απόγευμα της Πέμπτης.Unknown

Το απόγευμα αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, ενώ στα ψηλότερα ορεινά αναμένεται να πέσει χιόνι ή χιονόνερο. Τα φαινόμενα τοπικά δυνατό να είναι έντονα με το ενδεχόμενο χαλαζόπτωσης σε περίπτωση καταιγίδας. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί, ισχυροί, 5 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

Απόψε, αρχικά, αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, ενώ στα ψηλότερα ορεινά θα πέσει χιόνι. Σε καταιγίδα δεν αποκλείεται να πέσει χαλάζι. Σταδιακά τα φαινόμενα εξασθενούν. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, μέτριοι, 4 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 10 στα παράλια και γύρω στους 2 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά, όπου τοπικά θα σχηματιστεί παγετός.

Αύριο παροδικά αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές. Από το βράδυ όμως ο καιρός θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί, ισχυροί, 5 μποφόρ ενώ από το βράδυ, πολύ ισχυροί μέχρι σφοδροί, 6 με 7 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι κυματώδης ενώ από το βράδυ τοπικά μέχρι πολύ κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και γύρω στους 7 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Παρασκευή αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές. Το Σάββατο αρχικά αναμένονται μεμονωμένες βροχές, ενώ από το βράδυ τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες καθώς και χιόνια στα ορεινά. Την Κυριακή αυξημένες νεφώσεις αρχικά θα δώσουν τοπικές βροχές ενώ σταδιακά τα φαινόμενα εξασθενούν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση την Κυριακή για να κυμανθεί κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Χιόνι στο Τρόοδος, χαλάζι στην περιοχή Πλατρών

 

Σφοδρή χαλαζόπτωση σημειώνεται στην περιοχή των Πλατρών, ενώ οι δρόμοι από τις Πλάτρες προς το Τρόοδος όπως και οι άλλες ορεινές διαδρομές προς την πλατεία Τροόδους και την κορυφή του Ολύμπου είναι ανοικτοί μόνο για οχήματα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς ή αντιολισθητικές αλυσίδες.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ από τον Αστυνομικό Σταθμό Πλατρών, το χιόνι στην κορυφή του Ολύμπου είναι στα 25 εκατοστά και στην πλατεία Τροόδους στα 15.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, κατολισθήσεις βράχων έχουν καταστήσει επικίνδυνο τον δρόμο Γεράσας – Καλού Χωριού.

Ολισθηροί είναι οι δρόμοι: Κακοπετριάς – Καρβουνά και Πεδουλά – Προδρόμου.

Λόγω των βροχοπτώσεων σε πολλές περιοχές το οδόστρωμα είναι βρεγμένο και η Αστυνομία καλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα, να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και να έχουν τα φώτα πορείας των οχημάτων τους αναμμένα.

Η Αστυνομία προτρέπει επίσης τους πολίτες πριν από κάθε μετακίνησή τους, μπορούν να ενημερώνονται από την κατηγορία «Οδικό Δίκτυο», στο Application της Αστυνομίας και την ενημερωτική σελίδα www.cypruspolicenews.com, για την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο.

Εντονα καιρικά φαινόμενα στα κατεχόμενα

Εντυπωσιακές εικόνες από ανεμοστρόβιλο στη θάλασσα πολύ κοντά στο λιμανάκι της Κερύνειας, δημοσιεύονται στον τ/κ Τύπο σήμερα ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν φωτογραφίες αλλά και βίντεο από το φαινόμενο που έγινε αισθητό χθες το μεσημέρι.

Τα καιρικά φαινόμενα επηρέασαν χθες πολλές περιοχές κυρίως στα ανατολικά.

Όπως αναφέρεται στον τ/κ Τύπο, στον δρόμο μεταξύ Δαυλού – Κώμη Κεπήρ σημειώθηκε κατολίσθηση, μετά το Ριζοκάρπασο προς τον Απόστολο Ανδρέα  μεγάλο τμήμα του δρόμου πλημμύρισε, ενώ προβλήματα στο οδικό δίκτυο σημειώθηκαν και στην περιοχή Τρικώμου.

Στο 169% της κανονικής για Δεκέμβριο ανήλθε η μέση ποσότητα βροχόπτωσης


Εν τω μεταξλυ, στο 169% της κανονικής για τον μήνα Δεκέμβριο ανήλθε η μέση ποσότητα βροχόπτωσης που έπεσε στις ελεύθερες περιοχές τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Από την 1η Οκτωβρίου 2018 μέχρι το πρωί της 1ης Ιανουαρίου 2019, η συνολική βροχόπτωση ανήλθε στα 284,2 χιλιοστά και αντιστοιχεί στο 148% της κανονικής ποσότητας βροχόπτωσης για την ίδια περίοδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η μέση ολική ποσότητα βροχόπτωσης από την 1η Δεκεμβρίου 2018 μέχρι το πρωί της 1ης Ιανουαρίου 2019 ανήλθε στα 178,3 χιλιοστά, ενώ η μέση ολική ποσότητα βροχόπτωσης του τελευταίου 24ώρου ανήλθε στα 20,2 χιλιοστά.

Η μεγαλύτερη ποσότητα βροχόπτωσης κατά την ίδια περίοδο σημειώθηκε στον αερολιμένα Πάφου με 294 χιλιοστά που αντιστοιχεί στο 300% της κανονικής βροχόπτωσης για την περιοχή και ακολουθούν τα Πλατάνια με 267,9 χιλιοστά βροχόπτωσης (144% της κανονικής), η Πάνω Παναγιά με 256 χιλιοστά (160% της κανονικής) και ο Σαϊττάς με 242,5 χιλιοστά (175% της κανονικής).