Συριακές δυνάμεις αναπτύσσονται στο Μανμπίτζ

Από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011, η πόλη Μανμπίτζ, στην περιφέρεια Χαλέπι της βόρειας Συρίας, έχει «αλλάξει χέρια» τρεις φορές.1764132 1764175 1764360

Μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Μανμπίτζ και με δεδομένο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Άγκυρας για την συνοριακή περιοχή, οι Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, κάλεσαν τις συριακές δυνάμεις να προσέλθουν και να αναλάβουν τον έλεγχό του Μάνμπιτζ.

Οι συριακές δυνάμεις έχουν στρατοπεδεύσει κατά μήκος του δυτικού συνόρου της Μανμπίτζ, σύμφωνα με ανταποκριτή του Sputnik.

Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις αναπτύσσονται στο Μανμπίτζ, στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας στις 30 Δεκεμβρίου, 2018

Σημαίες της συριακής κυβέρνησης έχουν υψωθεί σε κτήρια της περιοχής και ο στρατός ενισχύει συνεχώς την παρουσία του εκεί.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Sputnik, που επικαλείται πηγή από το σημείο, ο συριακός στρατός βρίσκεται εκεί για να αποτρέψει τυχόν επιχείρηση του τουρκικού στρατού να αναπτυχθεί στην πόλη, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη».

Η Μάνμπιτζ βρίσκεται υπό τον έλεγχο υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) με ηγετικό τον ρόλο των Κούρδων του YPG, μετά την απώθηση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή το 2016.

Εν μέσω της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από θέσεις όπου βρίσκονται οι Κούρδοι σύμμαχοί τους στη Συρία αλλά και τα τουρκικά σχέδια για επιχείρηση κατά των κούρδων μαχητών στην περιοχή, τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες, ο συριακός στρατός έλαβε πρόσκληση από το YPG να εισέλθει στην περιοχή και να αναλάβει τον έλεγχο της πόλης.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να εξαπολύσει νέα επίθεση κατά των Κούρδων μαχητών στην περιοχή της βόρειας Συρίας, ωστόσο λίγο αργότερα ακύρωσε την απόφασή του αυτή, μετά από τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Πάντως το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, μετέδωσε χθες ότι ολμοβόλα, τεθωρακισμένα και άλλα στρατιωτικά οχήματα βρίσκονται στην νοτιοανατολική τουρκική περιφέρεια Σανλιούρφα που συνορεύει με την βόρεια Συρία.