Αρχισε η τουρκική εισβολή στη Συρία

Κορυφώνεται η ένταση γύρω από την ελεγχόμενη από τους Κούρδους περιοχή της πόλης Μανμπίζ, στη Βόρεια Συρία, όπου σύμφωνα με επιβεβαιωμένες 2577346πληροφορίες από χτες έχουν εισέλθει συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, μετά από πρόσκληση των Κούρδων. Σήμερα, αμερικανικά ελικόπτερα επισήμαναν τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις να έχουν περάσει τα συριακά σύνορα στην μεθοριακή πόλη Jarablus που ανήκει στην επαρχία του Χαλεπίου.

Συγκεκριμένα κομάντος της Τουρκίας με πυρομαχικά και στρατιωτικά οχήματα άρχισαν να μπαίνουν στη Συρία από αργά χθές το απόγευμα, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ.

 Το ρωσικό δίκτυο του RT, Ruptly, μετέδωσε εικόνες από τουρκικά τεθωρακισμένα στρατεύματα να περνούν τα συριακά σύνορα και άλλες εικόνες από αμερικανικά ελικόπτερα που κινηματογραφούσαν τις τουρκικές κινήσεις.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν, είχε αμφισβητήσει ότι συριακές δυνάμεις έχουν εισέλθει από χτες στην Μανμπίζ, υποστηρίζοντας πως «πρόκειται για ψυχολογικό τέχνασμα».

Οι κουρδικές δυνάμεις πάντως παραμένουν στην περιοχή ετοιμοπόλεμες.

Τι θα γίνει με τον αμερικανικό οπλισμό των Κούρδων

Το αμερικανικό Πεντάγωνο εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στους Κούρδους μαχητέ σαν κρατήσουν τα όπλα με τα οποία τους έχουν ανεφοδιάσει, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία.

Αυτό πάντως, έρχεται σε αντίθεση με αμερικανικές υποσχέσεις που είχαν δοθεί στην Τουρκία, επισημαίνουν πληροφορίες που αποκάλυψαν Μέσα Ενημέρωσης.

Οι διοικητές των αμερικανικών στρατευμάτων που ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την Συρία έχουν υποβάλει στο Πεντάγωνο την πρόταση να κρατήσουν οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας τα όπλα που τους είχαν χορηγήσει. Αυτό επιβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.

Επισημαίνεται όμως, ότι την τελική απόφαση για το ζήτημα, θα πρέπει να την πάρει ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος έδωσε την εντολή για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Οι ΗΠΑ είχαν αρχίσει να ανεφοδιάζουν με όπλα διαφόρων ειδών τους μαχητές του YPG, τον Μάιο του 2017, ενόψει της σχεδιαζόμενης τότε επίθεσης για την ανακατάληψη της Ράκα που είχαν καταστήσει de facto πρωτεύουσά τους οι τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου ‘Ιλαμικού Χαλιφάτου΄(ή Ισλαμικού Κράτους IS, πρώην ISIS όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι δυτικοί ή DAESH στη Μέση Ανατολή).
Είχαν δοθεί πάντως, κάποιες διαβεβαιώσεις στην Τουρκία ότι οι Κούρδοι θα έπρεπε να επιστρέψουν τον εξοπλισμό εκείνο μετά την ήτα των τζιχαντιστών.

Όμως, ο Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters υποστήριξε πως «η επιστροφή των όπλων θα είναι σχεδόν αδύνατη.

Και άλλος αξιωματούχος υποστήριξε πως θα είναι «ανεύθυνο να ζητηθούν τα όπλα αυτά πίσω, μια και οι μαχητές του YPG εξακολουθούν να μάχονται ώστε να ξεκαθαρίσει η περιοχή τους από τα υπολείμματα των τζιχαντιστών στην βορειοανατολική Συρία.

Η κατάσταση περιπλέκεται πλέον, με την τουρκική επίθεση εναντίον της Μανμπίτζ.

Στο μεταξύ, η πρώτη ομάδα των Αμερικανών στρατιωτών αποχώρησε από τη Συρία την Παρασκευή, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή, στις 28 Δεκεμβρίου τουλάχιστον 50 στρατιώτες έφυγαν από μια αποθήκη όπλων και πυρομαχικών στην επαρχία Αλ Χασάκα της Συρίας. Οι στρατιώτες επιβιβάστηκαν σε τεθωρακισμένα οχήματα και αναχώρησαν κατευθυνόμενοι προς το Ιράκ.

Στις 19 του μηνός ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αποσύρει τον αμερικανικό στρατό από τη Συρία, υποστηρίζοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος νικήθηκε και ότι ήρθε πλέον η ώρα για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους οι στρατιώτες. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι για να ολοκληρωθεί η απόσυρση θα χρειαστούν από 60 έως 100 ημέρες.