Υπό παράλυση το Ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ και το 2019

Με το ομοσπονδιακό κράτος υπό παράλυση, οδεύουν οι ΗΠΑ στο νέο έτος.Οι εργασίες της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης έχουν ανασταλεί, καθώς ο Τραμπ δεν υπογράφει τον προϋπολογισμό αν δεν ενταχθεί σε αυτόν κονδύλι ύψους 5 δισ. δολαρίων για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.695436

Η Γερουσία διέκοψε τις εργασίες της οι οποίες θα συνεχιστούν με το νέο έτος, οπότε και οι Δημοκρατικοί ανακτούν τον έλεγχο της Βουλής των αντιπροσώπων.

Παρότι και οι δυο πλευρές στο Κογκρέσο κάθισαν χθες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η συνεδρίαση κράτησε μόνο μερικά λεπτά και δεν βρέθηκε λύση στην κρίση που έχει ξεσπάσει με το Λευκό Οίκο, λόγω της απαίτησης του Ντόναλντ Τραμπ να αποδεσμευθεί κονδύλι 5 δισ. δολαρίων για την κατασκευή τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Το γραφείο του επικεφαλής της πλειοψηφίας Στιβ Σκάλις, ενημέρωσε τους βουλευτές ότι δεν αναμένεται κάποια ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα. Επίσης εξηγούσε ότι εφόσον αλλάξει κάτι θα ειδοποιηθούν 24 ώρες νωρίτερα.

Τα πράγματα δεν δείχνουν να είναι καλύτερα και στη Γερουσία,

«Η συνεδρίαση της Γερουσίας αναβλήθηκε στις 4:04 και οι εργασίες της θα ξεκινήσουν πάλι στις 10.00 πμ στις 31 Δεκεμβρίου, σε μια προπαρασκευαστική συνεδρίαση», έγραφε στην σχετική ανακοίνωση ενώ όπως έγινε γνωστό η επόμενη κανονική συνεδρίαση της Γερουσίας ορίστηκε για τις 2 Ιανουαρίου του 2019.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την παύση λειτουργίας της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να υπογράψει τον προϋπολογισμό εφόσον δεν ενταχθεί σε αυτόν το δικό του αίτημα χρηματοδότησης.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, ανεβάζοντας κι άλλο τους τόνους δήλωσε ότι δεν θα υπογραφεί καμία πρόταση που δεν θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια της χώρας.

Από την κατάσταση έχουν επηρεαστεί περισσότεροι από 320.000 εργαζόμενοι στο ομοσπονδιακό κράτος και εκατοντάδες άλλοι εργάζονται χωρίς να πληρώνονται. Δόθηκε στη δημοσιότητα μάλιστα ανοιχτή επιστολή των εργαζομένων, που εξηγούν τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

«Είμαι ομοσπονδιακός εργαζόμενος που πρόσφατα βρέθηκα σε αργία, λόγω έλλειψής κονδυλίων στην υπηρεσία μου» είναι μια από τις χαρακτηριστικές επιστολές. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, προσθέτει ο ίδιος το εισόδημά μου έχει μειωθεί δραματικά και δεν μπορώ να πληρώσω το στεγαστικό μου δάνειο και να καλύψω τα έξοδά μου.​Και καθώς η παύση αυτή πλήττει τους εργαζόμενους δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι δεν θα έχει επιπτώσεις και στον τουρισμό της Ουάσιγκτον, καθώς αρκετά αξιοθέατα όπως μουσεία και ζωολογικοί κήποι θα μπορούσαν να κλείσουν προσωρινά.

Το αίτημα Τραμπ για 5 δισ. δολάρια για το τείχος στο Μεξικό, υπήρχε στο αρχικό σχέδιο του προϋπολογισμού αλλά μπλοκαρίστηκε στη συνέχεια από τη Γερουσία.