Δίαιτα χωρίς στερήσεις

Αδυνατίστε τρώγοντας χάρη σε χημική ουσία που προκαλεί κορεσμό

Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν μια χημική ουσία που μπορεί να προστεθεί στα τρόφιμα και να δημιουργήσει στον άνθρωπο το αίσθημα του κορεσμού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Gut.505B9657AA2AA4BE2B4BC747578BEE06

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και το Κολέγιο Ιμπέριαλ του Λονδίνου, υποστηρίζουν ότι τα πρώτα πειράματα σε ανθρώπους απέδειξαν ότι η συνθετική ουσία IPE μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της καταναλισκόμενης ποσότητας τροφής, άρα στην απώλεια βάρους.

Η δράση της βασίζεται στην αξιοποίηση της δύναμης ενός προπριονεστέρα, ο οποίος μας κάνει να αισθανόμαστε πληρότητα όταν παράγεται από την αποδόμηση των φυτικών ινών στο έντερο.

Βέβαια για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή η απώλεια βάρους, η κατανάλωση της IPE θα πρέπει να γίνεται σε τακτική βάση.Στόχος των ερευνητών, είναι η χημική ουσία να ενσωματωθεί σε τρόφιμα, όπως το ψωμί και οι χυμοί φρούτων.

Το παχύ έντερο στο επίκεντρο
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ερευνητές δυσκολεύτηκαν αρκετά να βρουν τον τρόπο να διοχετεύσουν τον προπριονεστέρα στο παχύ έντερο, όπου μπορεί να προκαλέσει την έκκριση ορμονών που ελέγχουν την όρεξη.Η προσθήκη της πούδρας επί των τροφίμων δεν ήταν λειτουργική επειδή απορροφούνταν πρώιμα από το έντερο.Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί ο τρόπος που ο προπριονεστέρας θα προσδεθεί στην ινουλίνη, έναν φυσικό υδατάνθρακα που υπάρχει στα φυτά.

Όταν κατάφεραν να προσδέσουν τον προπριονεστέρα στην ινουλίνη διαπέρασε επιτυχώς το πεπτικό σύστημα.Η δοκιμή σε 20 εθελοντές, που είτε πήραν ινουλίνη, είτε την πειραματική ουσία IPE, έδειξε ότι η πειραματική χημική ουσία μείωσε κατά 14% την ποσότητα της τροφής που έφαγαν.

Στο επόμενο σκέλος της έρευνας, 49 υπέρβαρα άτομα πήραν, είτε IPE, είτε ινσουλίνη σε μορφή πούδρας και τους ζητήθηκε α προσθέτουν 10 γραμμάρια (μια κουταλιά περίπου) κάθε μέρα στο φαγητό τους.

Μετά από 24 εβδομάδες, έξι από τους 24 εθελοντές που είχαν πάρει ινουλίνη αύξησαν κατά 3% το βάρος τους, ενώ το ίδιο συνέβη μόνο σ’ έναν από τους 25 εθελοντές που είχαν πάρει IPE.

Όπως εξηγεί ο Δρ Γκάρι Φροστ από το Κολέγιο Ιμπέριαλ του Λονδίνου «ξέρουμε ότι οι ενήλικοι παίρνουν περίπου από 0,3 kg έως 0,8 kg κατά μέσο όρο, ετησίως, και υπάρχει ουσιαστική ανάγκη για νέες στρατηγικές πρόληψης της παχυσαρκίας. Μόρια όπως ο προπριονεστέρας διεγείρουν την έκκριση των εντερικών ορμονών που ελέγχουν την όρεξη, αλλά θα πρέπει να τρώμε τεράστιες ποσότητες φυτικών ινών για να έχουν μια ουσιαστική επίδραση».

Ο Δρ Ντάγκλας Μορρισον από το Κέντρο Περιβαλλοντικές Έρευνας των Πανεπιστημίων της Σκοτίας συμπληρώνει ότι η νέα μελέτη αποδεικνύει ότι ο προπριονεστέρας μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην διαχείριση του βάρους.