Ανω κάτω οι δημόσιες συγκοινωνίες

imagew-5.aspx

Με απεργίες  διαρκείας και με προεισοποιήσεις για δυναμικά μέτρα σε Λεμεσό Πάφο και Λάρνακα η διαφορα μεταξύ κυβέρνησης και εταιρειών λεωφορείων υποτροπιάζει με τις εκατέρωθεν πλευρές να επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλο  και το κοινό ξανά να ταλαιπωρείται λόγω των απεργιακών μέτρων σε Λεμεσό και Πάφο ενώ με απεργιακά μέτρα προειδοποιούν οι συντεχνίες και στην εταιρεία Λεφορείων Ζήνων 

Στη Λεμεσό

 Έτοιμοι να συνεχίσουν επ` αόριστον την απεργία τους δηλώνουν οι εργαζόμενοι της Εταιρείας Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού (ΕΜΕΛ), οι οποίοι επαναλαμβάνουν πως η αδυναμία της εταιρείας να καταβάλει το μισθό Νοεμβρίου, ήταν απλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν το πρωί στο σταθμό μετεπιβίβασης, στο παλιό νοσοκομείο Λεμεσού, ενώ εντός της ημέρας και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα αποφασίσουν κατά πόσο θα συνεχιστεί ή όχι η επ` αόριστον απεργία τους.

Όπως δήλωσε ο Επαρχιακός Γραμματέας του Σωματείου Μεταφορών ΣΕΚ Λεμεσού, Γιάννης Τσουρής, “για άλλη μια φορά, περίπου 300 εργαζόμενοι ταλαιπωρούνται με τη μη καταβολή της μισθοδοσίας τους και ταλαιπωρούμε και το επιβατικό κοινό της επαρχίας μας”.

Δυστυχώς, συνέχισε, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να διεκδικούμε δυναμικά το αυτονόητο, που είναι η καταβολή του μισθού, σε μια συζήτηση η οποία γίνεται χωρίς εμάς, σε επίπεδο Υπουργείου Μεταφορών και εταιρειών.

Όπως ανέφερε ο κ.Τσουρής “το πώς ερμηνεύονται κάποιες συμφωνίες που έχουν γίνει στο επίπεδο του Υπουργείου και εταιρειών, είναι κάτι που μας αφήνει εντελώς εκτός καθώς, ως εργαζόμενοι, το μόνο για το οποίο συζητάμε είναι τους όρους εργοδότησής μας και την απρόσκοπτη καταβολή του ιερού δικαιώματος της μισθοδοσίας μας”.

Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι “για να πειστεί αυτός ο κόσμος να άρει τα απεργιακά μέτρα, δεν θα πρέπει μόνο να πάρει μια υπόσχεση ή να του καταβληθεί ο μισθός του Νοέμβρη, αλλά να είναι σίγουρος ότι για τους επόμενους είκοσι μήνες που διαρκεί η σύμβαση της εταιρείας με το κράτος, δεν θα κληθεί ξανά να αναγκαστεί να διεκδικήσει με απεργιακά μέτρα τα αυτονόητα”.

“Θέλουμε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη καταβολή της μισθοδοσίας τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, μέχρι το 2020, όπου και αυτές οι εταιρείες έχουν διάρκεια ζωής”, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Επαρχιακός Γραμματέας της Συντεχνίας Μεταφορών ΠΕΟ Λεμεσού, Χρίστος Χριστοφή, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να κατέλθουν σε απεργία, τονίζοντας πως “δεν είναι μόνο η καταβολή της μισθοδοσίας για τον Νοέμβρη, αλλά είναι και η εκκρεμότητα που έχουμε από το 2016, όσον αφορά τη συλλογική σύμβαση για τις επιστροφές, οι οποίες πρέπει να γίνουν στους εργαζομένους”.

“Με αυτά τα δεδομένα υποχρεωνόμαστε για μια ακόμα φορά να προχωρήσουμε στα απεργιακά μέτρα και κατά τη διάρκεια της ημέρας θα αποφασίσουμε αν θα κλιμακώσουμε τα μέτρα, ανάλογα με τις εξελίξεις και ανάλογα με τη διάθεση του Υπουργείου Μεταφορών να παρέμβει για να λύσει το πρόβλημα”, συμπλήρωσε.

Σε αντίθετη περίπτωση, υπέδειξε, “είμαστε υποχρεωμένοι, μέσα από τη Συνέλευση, να αποφασίσουμε για κλιμάκωση των μέτρων” και εξήγησε πως “μιλάμε για επ’ αόριστο απεργία γιατί προηγήθηκαν από τον περασμένο Φεβρουάριο, 24ωρη και  48ωρη απεργία και ήμασταν πάλι ένα βήμα πριν από την επ’ αόριστο απεργία, αλλά ήρθαν αυτές οι εξελίξεις για διαιτησία, τέλειωσαν και αυτές και πάλι είμαστε στον ίδιο παρονομαστή”.

Από την απεργία των εργαζομένων της ΕΜΕΛ και την μη πραγματοποίηση δρομολογίων των λεωφορείων της εταιρείας επηρεάζονται χιλιάδες πολίτες, μεταξύ αυτών και πολλοί μαθητές.

Στη Λάρνακα

Προειδοποίηση για απεργία, έδωσαν σήμερα οι Συντεχνίες στην εταιρεία λεωφορείων «Ζήνων» στη Λάρνακα, εάν μέχρι το απόγευμα δεν καταβληθεί ο  μισθός των εργαζομένων για το Νοέμβριο και όλα τα Ταμεία τους.

Σε κοινή γραπτή ανακοίνωση τους οι Συντεχνίες Σ.Ε.Γ.ΔΑ.ΜΕ.ΛΙ.Ν.-ΠΕΟ, Ο.ΜΕ.ΠΕ.ΓΕ.-ΣΕΚ , ΔΕΕ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΕΟΚ αναφέρεται ότι «για έβδομο συνεχόμενο μήνα η εταιρεία λεωφορείων Λάρνακας «Ζήνων» δεν καταβάλλει έγκαιρα το μισθό των εργαζομένων. Σύμφωνα με το Νόμο κάθε εργοδότης είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει στο τέλος κάθε μήνα το μισθό των εργαζομένων».

Προστίθεται ότι «οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη εταιρεία επιδεικνύουν τεράστια υπομονή και κατανόηση για τα προβλήματα με το στόλο και τα πολλαπλά μηχανικά προβλήματα, όμως δεν θα δεχτούν να μην πληρώνονται έγκαιρα τον μισθό τους για να μπορούν να αντεπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους».

Οι Συντεχνίες επαναλαμβάνουν για «πολλοστή φορά τη διαχρονική τους θέση ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να είναι το μέσο για να επιλύονται οι διαφορές μεταξύ της Εταιρείας και του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι με βάση την πληροφόρηση που έχουν οι Συντεχνίες από το Υπουργείο Μεταφορών «σήμερα Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου θα εμβαστεί ποσόν που καλύπτει την μισθοδοσία των εργαζομένων και άλλα έξοδα της Εταιρείας. Ως εκ τούτου αν μέχρι το απόγευμα δεν καταβληθεί ο μισθός των εργαζομένων για το μήνα Νοέμβριο και όλα τα Ταμεία τους (από τον Σεπτέμβριο 2018 και τον Ιανουάριο του 2018) τότε αύριο Τρίτη 4 Δεκεμβρίου από τις 12 τα μεσάνυχτα θα κατέλθουμε σε απεργία λόγω εξαναγκασμού του εργοδότη μας».

Οι τρεις Συντεχνίες καλούν «έστω και την υστάτη την εταιρεία λεωφορείων «Ζήνων» Λάρνακας να σεβαστεί τους εργαζόμενους και την εργασία που της παράσχουν. Καλούμε επίσης τις αρμόδιες Υπουργούς Μεταφορών και Εργασίας να παράσχουν τις καλές τους υπηρεσίες ώστε να επιλυθεί το μόνιμο πια πρόβλημα της μη έγκαιρης καταβολής των μισθών των εργαζομένων, οι οποίοι μένουν κάθε μήνα εκτεθειμένοι και δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Στην Πάφο

Απο  τις έξι το πρωί οι οδηγοί  στον ΟΣΥΠΑ.όπως και οι  τεχνικοί και γραμματειακό προσωπικό κατήλθαν σε επ’αόριστον απεργια αξιώνοντας την  καταβολή των μισθών τους που καθυστερεί εξαιτίας της μη καταβολής της κυβερνητικής οικονομικής συνεισφοράς προς την εταιρεία.

Ο Πρόεδρος του ΟΣΥΠΑ Γιώργος Ιωαννίδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι  «εδώ και οκτώ  χρονια , από την ημέρα που ξεκίνησαν οι συμβάσεις, παραβιάζεται και καταστρατηγείται η δική τους σύμβαση από πλευράς Υπουργείου Μεταφορών».

Εξαιτίας της κατάστασης πρόσθεσε η εταιρεία αδυνατεί να καταβάλει τον 11ο και 12ο μήνα αλλά και τον 13ο μισθό.

Είπε ακόμη πως έγκαιρα από τις 13 του περασμένου μήνα απέστειλε σχετική επιστολή στην αρμόδια Υπουργό προκειμένου να έχουν ενημέρωση χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει απάντηση.

Ανέφερε επίσης  πως «είναι η 6η Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων που δεν μπόρεσε να επιλύσει τα προβλήματα των συγκοινωνιών» προσθέτοντας πως «κάποια άτομα, ετσιθελικά, ερμηνεύουν την σύμβαση και την επιβάλλουν».

Αναφορικά με την Επιτροπή Κρίσεως που διορίστηκε επί του θέματος, ο Πρόεδρος του ΟΣΥΠΑ είπε ότι είναι ετεροβαρής, δηλώνοντας πως δεν γίνεται μέχρι σήμερα να μην γνωρίζεις ποιο είναι το κέρδος σου ως εταιρεία.

Ο κ. Ιωαννίδης διερωτήθηκε επίσης «πως μπορεί να έρχεται το Υπουργείο μετά από 8 έτη και να επικαλείται ότι προχώρησε σε υπερπληρωμές προς τις εταιρείες συγκοινωνιών» σημειώνοντας πως είναι αδιανόητο σε όλες τις εταιρείες να έχει γίνει λάθος.

Εμείς, είπε, «στείλαμε επιστολή στην Υπουργό Μεταφορών ενώ για το επίμαχο θέμα έγιναν και πολλές συναντήσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα», υποστηρίζοντας πως «από το  2017 το Υπουργείο μας έδωσε  το ένα τέταρτο των χρημάτων που έπρεπε να μας δώσει και το 2018 μας πλήρωσε για δύο μήνες και τίποτε άλλο».

Σε χθεσινές δηλώσεις του στο ΡΙΚ,  ο ΓΔ του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Σταύρος Μιχαήλ ανέφερε πως  η εταιρεία δεν δέχεται τη διαιτησία της Επιτροπής Κρίσης Διαφορών. Επανέλαβε την έκκληση του να προσέλθει η εταιρεία για απευθείας διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο και υπενθύμισε ότι έχει σταλεί σχετική επιστολή.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, η εταιρεία δεν έχει απαντήσει ακόμη στην επιστολή, δεν αποκλείεται όμως να το πράξει εντός των επομένων ημερών. Όσον αφορά τη λήψη απεργιακών μέτρων στην Πάφο, είπε τέλος ότι το Υπουργείο δεν έχει ενημέρωση.