Είμαστε έτοιμοι για παραχωρήσεις μόνο για τους Τ/κ, είπε ο Α.Κυπριανού στο TEPAV

 

 

Ο Γ.Γ. του  ΑΚΕΛ στην ομιλία του στο Ίδρυμα Πολιτικών και Οικονομικώνimages-1 Ερευνών της Τουρκίας (TEPAV έκανε εκτενή αναφορά στο Κυπριακό λέγοντας πως δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές οι εγγυήσεις ούτε και η παραμονή των στρατευμάτων στην Κύπρο  προσθέτοντας  ότι το πλαίσιο της ΕΕ παρέχει ασφάλεια και στις δύο κοινότητες. Για την ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ότι οι προκλήσεις από τουρκικά πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ δεν έχουν νομικό ή πολιτικό έρεισμα, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε δικαίωμα να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ανέφερε ακόμη ότι η ανασφάλεια που νιώθουν οι Ε/κ δεν θα λυθεί με στρατιωτικές συνεργασίες με το Ισραήλ και ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις ή  με ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.
Στην ομιλία του ο  Άντρος Κυπριανού είπε ότι η έντονη στρατικοποίηση, οι συχνές στρατιωτικές ασκήσεις και γυμνάσια, οι νέες βάσεις και νέες στρατιωτικές συνεργασίες οδηγούν τα κράτη της περιοχής σε κούρσα εξοπλισμών.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι  το σημαντικό είναι η ανακάλυψη και η εξόρυξη των πηγών ενεργείας να γίνουν με συγκεκριμένες παραμέτρους, προσθέτοντας ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται προς όφελος του λαού και οι φυσικές πηγές ενέργειας πρέπει να αποτελούν παράγοντα ειρήνης και περιφερειακής συνεργασίας, και  όχι παράγοντα για πίεση και στρατιωτικού εξοπλισμού. “Πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι διεθνείς κανόνες και τα κυριαρχικά δικαιώματα που προκύπτουν για κάθε κράτος. Αυτό που προτείνουμε είναι ένα ρεαλιστικό και αμοιβαία επωφελές μονοπάτι για το μέλλον της χώρας μας, της Κύπρου ”, ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Άντρο Κυπριανού, χωρίς συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού υπάρχει ο κίνδυνος λόγω της πολιτικής Τραμπ να μην ανανεωθεί η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι τον ερχόμενο Γενάρη αν δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις ενδέχεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για μείωση ή αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης.
Για την δραστηριότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο,  είπε ότι οι προκλήσεις από τουρκικά πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ, η επιθετική ρητορική της Άγκυρας καθώς και η πρόθεσή της για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ δεν έχουν νομικό ή πολιτικό έρεισμα. Πρόσθεσε ακόμη ότι  οι ανησυχίες που εκφράζονται από την τουρκοκυπριακή πλευρά ότι οι Ε/Κ ενεργούν μονομερώς, δεν δικαιολογούνται αφού τα έσοδα από το φυσικό αέριο δεν θα προκύψουν παρά μόνο μετά από αρκετά χρόνια.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι προτείνουν τον δρόμο της ειρήνης και της συνεργασίας ο οποίος εγγυάται τα δικαιώματα των Τ/κ αλλά παράλληλα διασφαλίζει τις νόμιμες ανησυχίες όλων.
“Ως ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι μετά τη λύση του Κυπριακού να στηρίξουμε μια συζήτηση μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας ώστε να  διερευνηθεί η πιθανότητα  της επιλογής κατασκευής αγωγού για χρήση από την Τουρκία αλλά και και για μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη”, ανέφερε.
Είπε ακόμη ότι “η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε δικαίωμα να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα”,
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι τάσσονται ενάντια στις στρατιωτικές ασκήσεις και συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ του οποίου μάλιστα ο στρατός είναι κατοχική δύναμη στα παλαιστινιακά εδάφη.
“Η ανασφάλεια που δικαιολογημένα νιώθουν οι Ε/κ δεν θα λυθεί με στρατιωτικές συνεργασίες με το Ισραήλ και ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις ή  με ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ”, ανέφερε.
Κάλεσε τους δύο ηγέτες στην Κύπρο να ανταποκριθούν θετικά στις εκκλήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ ώστε  να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. “ Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο ούτε για άνοιγμα ζητημάτων που είναι ήδη συμφωνημένα”, είπε ο Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι δεν αποδέχονται οποιαδήποτε εκτροπή από το πλαίσιο του ΟΗΕ ή σκέψεις για «λύση δύο κρατών» και συνομοσπονδίας, δηλαδή διχοτόμησης.
Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να αφήσουν πίσω  τα δόγματα που λένε ότι «η Κύπρος είναι ελληνικό νησί»  και τις αντιλήψεις για «μητέρες πατρίδες» καθώς και το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων επί της Κύπρου, την κατοχή και τη διαίρεση.

Απάντησε σε ερωτήσεις

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι πρέπει να βρούμε μια συμφωνία για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και των δύο πλευρών. Ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές οι εγγυήσεις ούτε και η παραμονή των στρατευμάτων. Πρόσθεσε ότι το πλαίσιο της ΕΕ παρέχει ασφάλεια και στις δύο κοινότητες.
Σε σχετική ερώτηση είπε ότι “όπως ακριβώς γίνεται στην τουρκική πλευρά το ίδιο γίνεται και στην Ε/κ”, προσθέτοντας ότι κάποιοι κύκλοι διαμαρτύρονται ότι μόνο η Ε/κ πλευρά κάνει υποχωρήσεις. “Αυτό δεν ισχύει για καμία πλευρά. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε υποχωρήσεις μόνο για τους Τ/Κ και όχι για άλλους. Και αυτή δεν είναι επίσημη θέση της κυβέρνησης αλλά του κόμματος μας”, ανέφερε.
Σε άλλη ερώτηση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι η άποψή του είναι ότι ο πρώην Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο νυν Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί πιστεύουν πραγματικά στην πολιτική επίλυση του Κυπριακού και εργάζονται προς εκείνη την κατεύθυνση. “Ισως να είναι λίγο δύσκολο το γεγονός ότι ζούμε χωριστά για τόσες δεκαετίες, αλλά με αυτούς τους δύο πολιτικούς και με άλλους πιστεύω ειλικρινά ότι μπορούμε να εργαστούμε για μια λύση του Κυπριακού. Δεν ξέρω που έχετε βρει ότι ως κόμμα κατηγορήσαμε τον κ. Ακιντζί ότι δεν θέλει λύση”, ανέφερε.
Για τα ενεργειακά είπε ότι να μην αναμένεται από ένα κράτος να μην εξορύξει το φυσικό του αέριο μέχρι τη λύση του Κυπριακού, ενώ ανέφερε πως η άποψή του είναι πως μετά τη λύση του Κυπριακού όλες οι αποφάσεις για το φυσικό αέριο πρέπει να λαμβάνονται σε οικονομική βάση.
Σε ερώτηση για την απομόνωση των Τ/Κ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ο καλύτερος τρόπος να λυθεί το θέμα είναι η λύση του Κυπριακού η οποία επείγει.
Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι το κόμμα του τη στηρίζει με ισχυρό τρόπο επειδή πιστεύει ότι εάν η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι θα εκπληρώσει όλα τα κριτήρια συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν το Κυπριακό, τότε θα είναι πολύ υποβοηθητική για την επίλυση του Κυπριακού. “Ασφαλώς δεν μπορούμε να τη στηρίξουμε εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τα πολιτικά ή οικονομικά κριτήρια”, ανέφερε.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ρωτήθηκε και για την απόφαση της Βουλής πέρσι για την ‘ένωση με την Ελλάδα’, λέγοντας ότι ήταν η πιο ηλίθια απόφαση που έλαβε η κυπριακή βουλή μέχρι σήμερα. “Επειδή τώρα δεν συζητάμε ένωση με την Ελλάδα αλλά συζητάμε λύση ομοσπονδίας” και ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ είχε εξαρχής ψηφίσει εναντίον της πρότασης που είχε φέρει στη Βουλή το ακροδεξιό κόμμα.

 

Ευχαρίστησε τον Τσαβούσογλου για τη …φιλοξενία

Εξάλλου ο Α.Κυπριανού αναφερόμενος στη   συνάντησή του με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών  χθες το βράδυ,  ευχαρίστησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος άνοιξε τις πόρτες του σπιτιού του και τους φιλοξένησε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι συζήτησαν πάρα πολλά με τον Τούρκο ΥΠΕΞ χθες βράδυ, ωστόσο δεν θα αποκαλύψει το περιεχόμενο της συζήτησης αλλά θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. “Σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλεται να μην λέμε κάποια πράγματα δημόσια”, ανέφερε. Αρκέστηκε να πει ότι συζήτησαν όλες τις πτυχές του Κυπριακού που εξακολουθούν να δυσκολεύουν την επίλυσή του, προσθέτοντάς ότι η πρόθεσή του ήταν να ακούσει και θα ενημερώσει εκείνους που χρειάζεται.

Σε ερώτηση εάν θα αποκαλύψει τι συζητήθηκε μετά που θα ενημερώσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα εκτιμήσουν την κατάσταση αργότερα ξανά. “Την κατάλληλη στιγμή εάν χρειαστεί θα λεχθούν κάποια πράγματα”, ανέφερε. Σε άλλη ερώτηση εάν ο ίδιος μεταφέρει μήνυμα από τον Τσαβούσογλου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε ότι δεν χρειάζεται, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ο ίδιος επαφή με τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

Σε ερώτηση εάν μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ εκτιμά ότι μπορεί να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε ότι “υπάρχουν πολλά προβλήματα και αν δεν επικεντρωθούμε στην ουσία του Κυπριακού, καλύπτοντας την απόσταση που έμεινε για να συμφωνηθούν τα σημαντικά που ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και αν επιδιώκουμε να ανοίξουμε άλλα ζητήματα , τότε φοβούμαι ότι θα χάσουμε την ουσία και θα οδηγήσουμε τη χώρα μας σε τυχοδιωκτικές περιπέτειες από τις οποίες πολύ δύσκολα θα βγει αλώβητη”.