Παρεμβάσεις ευρωβουλευτών στο ΕΚ για την Έκθεση προόδου της Τουρκίας

Κ. Μαυρίδης: Η Τουρκία πλήττει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα

Παρέμβαση στη συζήτηση για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία είχε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.Unknown-1

Στην παρέμβασή του, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε αρχικά στην πραγματικότητα που επικρατεί στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι στην Έκθεση διαπιστώνονται «παραβιάσεις του κράτους δικαίου, παραβιάσεις γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα, πλήρη περιφρόνηση προς τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων αλλά και το ότι η δικαστική εξουσία στην Τουρκία είναι πλέον ένα πολιτικό όργανο στα χέρια του καθεστώτος». Ωστόσο, όπως τόνισε «με αυτές τις διαπιστώσεις, αν ήμασταν ειλικρινείς, θα έπρεπε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα απολυταρχικό καθεστώς. Δεν νοείται δημοκρατία με τέτοιου είδους παρεμβάσεις της πολιτικής εξουσίας».

Συνεχίζοντας, ο Ευρωβουλευτής ανέφερε ότι θα επικεντρωθεί στο τι μπορούμε να κάνουμε πλέον στο μέλλον με δεδομένο ότι η πολιτική ανοχής και κατευνασμού που ακολουθήθηκε για χρόνια έναντι της Τουρκίας, μας έφερε στο σημείο που είμαστε σήμερα. Και σημείωσε τα εξής: «Ας ξεκινήσουμε αυτή τη φορά με σωστά βήματα. Η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει πρώτα όλες τις υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκινώντας από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεύτερο, μου φαίνεται πράγματι πολύ παράδοξο, να δίνουμε αγώνα πως θα αντιμετωπίσουμε την ισλαμιστική ατζέντα στα Δυτικά Βαλκάνια και να μην δίνουμε αγώνα για να απαλλαχτούμε από την ισλαμιστική ατζέντα του Ερντογάν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο βόρειο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι μόνο το κράτος δικαίου που πρέπει να προασπιστούμε αλλά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, τα οποία πλήττονται και στα Δυτικά Βαλκάνια, και στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, επειδή οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της ΕΕ βρίσκουν αντιμέτωπό τους την Τουρκία».

Δημήτρης Παπαδάκης
Στη δική  του  ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, σημείωσε ότι όλοι θα θέλαμε να είχαμε μια Τουρκία που, πραγματικά, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτως ώστε να μπορεί να έχει ένα ευρωπαϊκό δρόμο για να φτάσει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.Unknown-3
Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Η Τουρκία είναι μια απέραντη φυλακή, κανένας σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, με ιμπεριαλιστικές διαθέσεις προς όλους τους γείτονές της και συνεχίζει να κατακρατά το 40% του Κυπριακού εδάφους.
Ο κ. Παπαδάκης διατύπωσε ότι η Τουρκία απειλεί καθημερινά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, που είναι Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη, δεν ανήκει μόνο στην Κύπρο, και δεν «δίνει» το δικαίωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία για να προχωρήσει απρόσκοπτα στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν και εναλλακτική πηγή ενέργειας για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ίδια στιγμή βλέπουμε πως συμπεριφέρεται και στους ίδιους τους πολίτες της.
Ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, επισήμανε ότι σε καμία περίπτωση η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία δεν θα πρέπει να σημαίνει αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία γιατί θα αποτελεί επιβράβευση από την πίσω πόρτα.
Ο Δημήτρης Παπαδάκης δήλωσε ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, οφείλει να σεβαστεί τα δικαιώματα των ίδιων των πολιτών της και οφείλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη που βρίσκονται στη περιοχή, για να μπορέσει να έχει αυτή την ευρωπαϊκή πορεία.
Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδάκης τόνισε ότι εάν προχωρήσουμε σε αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης είτε στην απελευθέρωση των θεωρήσεων, χωρίς η Τουρκία να δώσει κάτι, θα συνεχίσουμε την λογική αντί καρότο και μαστίγιο, την λογική καρότο – καρότο, που ακολουθήσαμε μέχρι σήμερα και αποδεικνύεται παταγωδώς αποτυχημένη.