Δεν μπορεί να ακυρωθεί η συμφωνία για τους S-400, είπε ο Τσαβούσογλου στον Αμερικανό ΥΠΕΞ

 

Η αγορά του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία είναι μια συμφωνία που έχει συναφθεί και δεν μπορεί να ακυρωθεί, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον την Τρίτη.imagew-5.aspx

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας πάντως πρόσθεσε ότι η Αγκυρα χρειάζεται κι άλλους εξοπλισμούς, τους οποίους θα μπορούσε κάλλιστα να αγοράσει από τις ΗΠΑ.

Η αγορά αυτού του ρωσικού συστήματος πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400, το οποίο δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του NATO, έχει προκαλέσει μεγάλη νευρικότητα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ καθώς κι άλλων χωρών-μελών της συμμαχίας, που ήδη εκφράζουν ανησυχίες για την επιρροή και την παρουσία της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή.

“Η τρέχουσα συμφωνία είναι κλεισμένη συμφωνία, δεν μπορώ να την ακυρώσω”, είπε μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο. “Όμως χρειάζομαι περισσότερους (σ.σ. εξοπλισμούς) (…) και προτιμώ να αγοράζω από τους συμμάχους μου”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.


Για θετική δυναμική στη σχέση με Τουρκία, μίλησε ο Πομπέο 

 

Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις με αιχμή τη συνεχιζόμενη κράτηση Αμερικανών πολιτών στην Τουρκία, η υπόθεση Κασόγκι και η κατάσταση στη Συρία, ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησαν κατα τη  συνάντηση τους  στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι Υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Μάικ Πομπέο και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε δηλώσεις του λίγο μετά τη συνάντηση, στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης των δημοσιογράφων για σειρά θεμάτων, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε «τη θετική δυναμική στη σχέση (ΗΠΑ – Τουρκίας) μετά την απελευθέρωση του Πάστορα Μπράνσον» και προέτρεψε στο άνοιγμα εκ νέου πρόσθετων διαύλων για την αντιμετώπιση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

«Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για τη συνεχιζόμενη αδικαιολόγητη κράτηση από μέρους της Τουρκίας, τοπικού προσωπικού της πρεσβείας και Αμερικανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένου και του επιστήμονα της ΝΑΣΑ Σέρκαν Γκόλγκε», είπε ο κ. Πομπέο.

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν ακόμη την υπόθεση της δολοφονίας της Τζαμάλ Κασόγκι και «την ανάγκη να εργαστούν από κοινού για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στη Συρία, τη στήριξη για την αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και την επίτευξη μιας διαρκούς και ειρηνικής επίλυσης στη διαμάχη της Συρίας».

Λίστα με ονόμα γκιουλενιστών

Εξάλλου, λίστα με τα ονόματα 84 γκιουλενιστών έδωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο όπως ο ίδιος δήλωσε έπειτα από την συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον.

Σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους έπειτα από τη συνάντηση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι ζήτησε διαβίβασε στον Αμερικανό ομόλογό του λίστα με 84 μέλη της οργάνωσης FETO (γκιουλενιστών) που ζητούν την έκδοσή τους στην Τουρκία, αναφέροντας ότι άλλωστε αυτή τη λίστα την ζήτησε ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι η Τουρκία επιμένει να διαλευκανθεί μέχρι το τέλος η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Κασόγκι και αυτό διαβίβασε στις ΗΠΑ. Ανέφερε ότι υπάρχουν ζητήματα στη δολοφονία Κασόγκι τα οποία δεν έχουν απαντηθεί. “Θέλουμε να αποκαλυφθεί ποιος έδωσε την εντολή”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι βλέπουν την υπόθεση ως ‘μια δολοφονία που πρέπει να διαλευκανθεί” και όχι ως πολιτικό ζήτημα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι αρκετές χώρες δεν θέλουν να χαλάσουν οι σχέσεις τους με τη Σαουδική Αραβία. “Ούτε εμείς θέλουμε, αλλά η δολοφονία πρέπει να διαλευκανθεί”, ανέφερε.

Για το Μέμπιτς της Συρίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι τις επόμενες μέρες η αμερικανοτουρκική ομάδα θα συναντηθεί για να εφαρμόσει τον οδικό χάρτη στην περιοχή.