Ν.Κατσουρίδης:«Είμαστε εγκλωβισμένοι στις πολιτικές του μνημονίου και της κηδεμονίας από την ΕΕ, που συνιστούν απώλεια κυριαρχίας»

Εάν οι δανειστές δεν επιθυμούν την έξοδο μας από το μνημόνιο θα μείνουμε στο μνημόνιο, προειδοποίησε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης διατυπώνοντας τη θέση ότι με το μνημόνιο έχουμε απολέσει CNA_Mec7c0197d5a448ccb4be93024147cf03μεγάλο μέρος της κρατικής κυριαρχίας. Παράλληλα, έθεσε για προβληματισμό προς το Εθνικό Συμβούλιο το θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό προειδοποιώντας ότι τα ενεργειακά δεδομένα στην περιοχή αλλάζουν και ότι το διαπραγματευτικό όπλο του φυσικού αερίου θα απολέσει την ισχύ του.

Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2015 ο Ν. Κατσουρίδης έθεσε για προβληματισμό κυρίως προς την Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα τη θέση που εκφράστηκε από Βουλευτή του ΔΗΚΟ πως αν το ΔΗΚΟ αποφάσιζε να μην ψηφίσει κάποιοι θα προβληματίζονταν. Ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι ένα κόμμα διαφωνεί αλλά θα ψηφίσει τον Προϋπολογισμό για να μην βρεθεί σε αδιέξοδο η χώρα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ παρατήρησε ότι η συζήτηση του Προϋπολογισμού είναι μειωμένου ενδιαφέροντος, επειδή εκτός από την απαξίωση του κόσμου που εισπράττει η Βουλή, είμαστε επίσης εγκλωβισμένοι στις πολιτικές του μνημονίου και της κηδεμονίας από την ΕΕ, που συνιστούν απώλεια κυριαρχίας.

Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την ενότητα, είπε πως η ενότητα δεν προϋποθέτει συναίνεση στο στόχο αλλά πρέπει να βρεθεί κοινή συνισταμένη και στον τρόπο επίτευξης του στόχου.

Απαντώντας σε διατυπωθέν ερώτημα για τον ορισμό της λιτότητας είπε ότι είναι η πραγματικότητα που βιώνει ο κυπριακός λαός με μείωση μισθών, αύξηση κερδών και φτώχεια. Αφού διευκρίνισε ότι δεν δαιμονοποιεί το κέρδος, είπε πως ακόμα και σε μια σοσιαλιστική κοινωνία το κέρδος είναι επιθυμητό, όμως το ζητούμενο είναι η κατανομή των κερδών.

Διερωτήθηκε γιατί αφού υπήρξε πλεόνασμα, μέρος του πλεονάσματος δεν διοχετεύεται στην ανάπτυξη για να προσελκυστούν επενδύσεις. Εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη, προειδοποίησε, ο όποιος επενδυτής θα έρθει ως τζιχαντιστής για 2-3 χρόνια και μετά θα πάρει τη λεία και θα φύγει.

Ο κ. Κατσουρίδης διερωτήθηκε γιατί ενώ ορθώς δηλώνουμε ότι δεν αποδεχόμαστε απαράδεκτη λύση στο Κυπριακό αποδεχτήκαμε απαράδεκτη λύση στην οικονομία.

Είπε τέλος ότι υπάρχει τρόπος για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και είναι απαράδεκτο να μην καταβάλλεται προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης. Ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ αγνόησε ότι η Κύπρος είναι και υπό κατοχή και υπό την απειλή της κατοχικής δύναμης.