Πυρά Τραμπ προς Μακρόν:Προσβλητική η πρόταση για ευρωστρατό

Πυρά προς τον πρόεδρο της Γαλλίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε ως «πολύ προσβλητική» την πρόταση για τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού στρατού.675764

«Ο πρόεδρος Μακρόν πρότεινε η Ευρώπη να δημιουργήσει τον δικό της στρατό, προκειμένου να προστατευτεί από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία. Είναι πολύ προσβλητικό, αλλά πρώτα απ’ όλα, η Ευρώπη θα πρέπει να πληρώσει το δίκαιο μερίδιό της στο ΝΑΤΟ, το οποίο οι ΗΠΑ επιχορηγούν» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης από το 2017, όταν και εξελέγη στον προεδρικό θώκο. Ωστόσο, επανέφερε τη συγκεκριμένη ιδέα την Τρίτη, εν όψει των εορτασμών για τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σημειώνεται ότι ο Τραμπ βρίσκεται στο Παρίσι, προκειμένου να δώσει το «παρών», όπως και δεκάδες άλλοι ηγέτες, στην 100η επέτειο από την ολοκλήρωση του πολέμου.

Η πρόταση Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος σε μια εφ’ όλης της ‘υλης συνέντευξης που  παραχώρησε στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe 1,  μίλησε για τη σχολική βία, τις επερχόμενες ευρωεκλογές και τη στρατιωτική πολιτική της ΕΕ.

Την ίδια ώρα τόνισε ότι η απόσυρση της Ουάσινγκτον από τη Συνθήκη INF για τα πυρηνικά όπλα θα θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

«Δεν θα είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους εάν δεν αποφασίσουμε να έχουμε έναν πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό», δήλωσε, εμμένοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερασπίζεται τον εαυτό της χωρίς να εξαρτάται «μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε επίσης μια «ισχυρότερη, προστατευτική Ευρώπη» σημειώνοντας ότι η ήπειρος κατακερματίζεται όλο και περισσότερο και ότι ο εθνικισμός αυξάνεται αυτές τις μέρες.