Πληθαίνει ο αριθμός των αστέγων -Καρδιοπαθής κοιμάται σε αυτοκίνητο

*Μαχητική εκδήλωση το Σάββατο στη  πλατεία Διοικητηρίου στη Λεμεσό


*Η Κίνηση εναντια στα ψηλά ενοίκια καλεί σε μαζική συμμετοχή για να δοθεί τέλος στην εκμετάλλευση

 

Πληθαίνει  ο αριθμός των αστέγων σε μια Κύπρο που ποτέ δεν έζησε ένα τέτοιο εφιαλτικό φαινόμενο ενώ την ίδια ώρα αρκετοί συνάνθρωποι μας βρίσκονται μπροστά στο φάσμα να βρεθούν άστεγοι εξαιτίας εκποίησης των σπιτιών τους α[ό τις τραπεζες επειδη   δεν μπορούσαν να πληρώνουν Unknownτις δόσεις των δανείων τους.

Για το μείζον αυτό πρόβλημα και πρωτόγνωρο για τον τόπο μας η  Παγκύπρια ομάδα «Κίνηση ενάντια στα υπερβολικά ενοίκια»  εξαιτίας των εξώσεων  και της αύξησης των ατόμων που  δεν μπορούν να ενοικιάσουν σπίτια στη Λεμεσό διοργανώνει το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα, θα  εκδήλωση διαμαρτίας, στο Διοικητήριο όπου θα στηθούν αντίσκηνα για διανυκτέρευση.

Αυτή τη στιγμή τρεις οικογένειες με ανήλικα παιδιά έμειναν στο δρόμο γιατί δεν μπορούν να ενοικιάσουν λόγω των υψηλών ενοικίων. Φιλοξενούνται προσωρινά σε σπίτια από άλλες οικογένειες Επίσης οκτώ   άνθρωποι ανάμεσα τους και ένας καρδιοπαθής,  μένουν στα αυτοκίνητά τους,  μη μπορώντας  να ενοικιάσουν λόγω των υψηλών τιμών.

Η κίνηση καλεί όλο τον κόσμο να συμμετάσχει στη διαμαρτυρία προκειμένου να σταλεί το ισχυρό μήνυμα πως η στέγαση και η αξιοπρεπής διαβίωση αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος των Οικολόγων Γ.Περδίκης  προχώρησε  στην  εγγραφή θέματος προς άμεση αυτεπάγγελτη εξέταση στην  Επιτροπής Εργασίας με σκοπό να εξεταστεί ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των αστέγων αλλά και να συζητηθούν  τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ουσιαστική στήριξη των αστέγων.

Οπως αναφερεται :Ο αριθμός των αστέγων είναι αυξανόμενος, γεγονός που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Την ίδια ώρα η στεγαστική πολιτική είναι σχεδόν ανύπαρκτη και χρήζει άμεσης και δραστικής αλλαγής.

Οι τιμές των ακινήτων έχουν εκτοξευθεί σε ύψη και η απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας, ιδιαίτερα για τα νεαρά ζευγάρια, φαντάζει ακατόρθωτη.

Την ίδια ώρα οι τιμές των ενοικίων επίσης είναι πολύ ψηλές με αποτέλεσμα το θέμα της στέγασης τελικά να μετατρέπεται σε μείζον ζήτημα.

Οι τράπεζες εννοείται ότι – με την ανοχή της Κυβέρνησης – προχωρούν σε εκποιήσεις και το πρόβλημα επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρεί ότι η αύξηση των αστέγων στην Κύπρο πρέπει να τύχει ιδιαίτερης σημασίας απο τη κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές. Πρέπει να επανέλθουν τα προγράμματα της στεγαστικής πολιτικής του κράτους που είχαν εγκαταλειφθεί από τους Κυβερνώντες. Απο το 2013 έχει κυριαρχήσει το δόγμα “όχι σε κράτος εργολάβο”. Βέβαια όλοι ξέρουμε ότι αυτή η πολιτική ευνοεί τα ιδιωτικά συμφέροντα κερδοσκοπίας στον συγκεκριμένο κλάδο.

Καλεί άμεσα όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τις τοπικές αρχές να ενεργήσουν άμεσα, έχοντας σε προτεραιότητα τους λήπτες βοηθημάτων (π.χ. ΕΕΕ), τους πρόσφυγες, τους πολύτεκνους, τους φοιτητές  και τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Επίσης είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν προγράμματα που να αφορούν τις επιδοτήσεις ενοικίου αλλά και για την επαναφορά προγραμμάτων για πρόσφυγες που  καταργήθηκαν. Τέλος χρειάζεται ειδική στεγαστική πολιτική κινήτρων  για την ύπαιθρο, τις ακριτικές και υποβαθμισμένες περιοχές κ.ο.κ.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στηρίζει την εκδήλωση διαμαρτυρίας της Κίνησης ενάντια στα υπερβολικά ενοίκια που  θα πραγματοποιηθεί  το ερχόμενο  Σάββατο 10 Νοεμβρίου στις  18:00 στην πλατεία Διοικητηρίου στην Λεμεσό.