Ελλαδα:Αντιδράσεις κομμάτων για την συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί ο Τσίπρα

 

Ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι βουλευτής , να εκλέγεται από το λαό είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός

 

 Με αποκλειστικό θέμα τη Συνταγματική Αναθεώρηση συνεδρίασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τονίζει, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, την ανάγκη υλοποίησης «ριζοσπαστικών και ρηξικέλευθων» συνταγματικών ρυθμίσεων.imagew-1.aspx

«Βασικός στόχος μας είναι να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός. Αλλά και στις προκλήσεις και τους κινδύνους που επιφυλάσσει η ανεξέλεγκτη κυριαρχία των αγορών και του νεοφιλελευθερισμού για τις σύγχρονες κοινωνίες», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Δίνοντας έμφαση στην ανάγκη προώθησης θεσμικών τομών που αφορούν την «ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, της αξιοκρατίας και της ισονομίας, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης», ο κ. Τσίπρας άσκησε, παράλληλα, δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Πολύ φοβάμαι ότι αυτό που οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη σε αυτήν τη στάση [για τη Συνταγματική Αναθεώρηση] είναι η ενδόμυχη επιθυμία του να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών. Να μην αλλάξει αυτό το θεσμικό έκτρωμα που δηλητηριάζει τις σχέσεις των πολιτών με το πολιτικό σύστημα», υποστήριξε σε υψηλούς τόνους ο κ Τσίπρας, καλώντας τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας «να αναλάβει τις ευθύνες του ενώπιον του ελληνικού λαού, με καθαρές κουβέντες και όχι με μισόλογα».

Ως προς τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το κόμμα του προτείνει την καθιέρωση παγίως, αναλογικού  εκλογικού συστήματος αλλά και ταυτόχρονη καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας.

«Η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας αποτελεί τον θεσμό, σύμφωνα με τον οποίο πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος πρωθυπουργός», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για μια αλλαγή που δημιουργεί συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, καθώς δυσκολεύει την πρόωρη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Όπως σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, το συγκεκριμένο μέτρο ενισχύει την εκάστοτε κυβέρνηση, και ως εκ τούτου θα πρέπει να λειτουργήσει απαραιτήτως σε συνδυασμό με την εφαρμογή ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος ως εσωτερικού εξισορροπητικού μηχανισμού του κοινοβουλευτισμού.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην αναγκαιότητα συνταγματικής κατοχύρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους και στον εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους-Εκκλησίας με διάκριση των ρόλων και των ορίων τους.

«Νομίζω ότι η Πολιτεία, ο πολιτικός κόσμος, η Εκκλησία, οι πολίτες αλλά και οι πιστοί, έχουν σήμερα την ωριμότητα, τη σωφροσύνη και την ευαισθησία να αποδεχτούν τον εξορθολογισμό των σχέσεων αυτών», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους «θα βρει σύμφωνη και την Εκκλησία που και εκείνη θέλει, καθώς λέει, ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων της με το Κράτος. Και αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος».

Αναφορικά με το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε τη θέση του για ρυθμίσεις που αποτρέπουν τη διάλυση του Κοινοβουλίου, σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι έχουν κατατεθεί  προβληματισμοί για τον τρόπο εκλογής του ΠτΔ, για τις περιπτώσεις όπου δεν επιτυγχάνονται οι αυξημένες πλειοψηφίες των 200 και των 180 βουλευτών.

Όπως είπε, μια λύση θα ήταν η διενέργεια μιας τελευταίας ψηφοφορίας που θα απαιτεί απλώς 151 βουλευτές, ενώ μια άλλη η απευθείας εκλογή από τον λαό με αναμέτρηση μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων στην τελευταία άγονη ψηφοφορία της Βουλής.
Όπως είπε, υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα και για τις δύο προτάσεις και «σήμερα, μετά από διάλογο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας θα πρέπει να καταλήξει στην τελική μας απόφαση».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην πρόταση, σύμφωνα με την οποία καθίσταται υποχρεωτικό ο Πρωθυπουργός να είναι αιρετός από τον ελληνικό λαό, δηλαδή βουλευτής, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια πρόταση που βασίζεται στην πολιτική εμπειρία της κρίσης.
Στόχος, όπως είπε, είναι να μην επαναληφθούν έκτακτες πολιτικές καταστάσεις με διορισμούς πρωθυπουργών που δεν έχουν περάσει από τη βάσανο της λαϊκής ψήφου.

«Οι πρωθυπουργοί πρέπει να εκλέγονται από τον λαό και να λογοδοτούν στον λαό και μόνον σε αυτόν», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Τέλος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρότασή του για την ίδρυση νέων Ανεξάρτητων Αρχών με προϋπόθεση την έγκρισή τους με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 επί του συνόλου των βουλευτών, ώστε να αποφευχθεί ο αστόχαστος πολλαπλασιασμός τους που, σύμφωνα με τον ίδιο, οδηγεί σε θεσμικούς λαβυρίνθους.

Η Ν.Δημοκρατία

Με μία ειρωνική ανακοίνωση, ηΝέα Δημοκρατία σχολιάζει την ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση , τονίζοντας ότι ο κ.Τσίπρας   «εκτός από την ψυχραιμία του, έχει απωλέσει πια και τη μνήμη του». «Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δε θέλουν τη Συνταγματική Αναθεώρηση γιατί φοβούνται την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών» απαντάει το Μαξίμου.

Η Νέα Δημοκρατία υπενθυμίζει ότι τον Νοέμβριο του 2006 ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης  που εισηγήθηκε να ενταχθεί στην αναθεώρηση η αλλαγή του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. «Κανείς από το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν τη συνυπέγραψε», αναφέρει.

«Τον Μάιο του 2014 ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ως “άκαιρη” την πρόταση αναθεώρησης της κυβέρνησης Σαμαρά και λίγους μήνες μετά έριξε την κυβέρνηση συμπράττοντας με τη Χρυσή Αυγή, τον Πάνο Καμμένο και τον Φώτη Κουβέλη. Το έπραξε, μάλιστα, εργαλειοποιώντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που θέλει σήμερα να αλλάξει», σημειώνει η ΝΔ.

Προσθέτει ότι τον Ιανουάριο του 2016, ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη για συναινετική αναθεώρηση που θα στήριζαν από κοινού κυβέρνηση και αντιπολίτευση. «Έτσι φτάσαμε στον Οκτώβριο του 2018, με τον κ. Τσίπρα να επιδιώκει να ευτελίσει ακόμη και την αναθεώρηση του Συντάγματος, μήπως και αποκρύψει για λίγες μέρες την αποσύνθεση της κυβέρνησής του και τις δημόσιες αλληλοκατηγορίες των υπουργών του ότι χρηματίζονται».

«Συστήνουμε στον κ. Τσίπρα ψυχραιμία και λίγη υπομονή. Σε λίγους μήνες από σήμερα, η ευρεία συνταγματική αναθεώρηση που χρειάζεται ο τόπος θα συντελεστεί. Και εξυπακούεται ότι μετά τις εκλογές η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συμπεριλάβει και κάποιες από τις αυτονόητες προτάσεις που υιοθέτησε όψιμα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως την αλλαγή του άρθρου 86», καταλήγει η Νέα Δημοκρατία.

Το KKE

Η “δημοκρατία” και η εφαρμογή της “συνταγματικής νομιμότητας” για το λαό κρίνεται απ’ τη σωρεία αντιλαϊκών νόμων, που ψηφίζει το κοινοβούλιο», αναφέρει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ στο σχόλιό του για τις συνταγματικές αλλαγές που πρότεινε ο πρωθυπουργός.

Για προσπάθεια «αναπαλαίωσης τουσάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, μέσα και απ’ τη συνταγματική αναθεώρηση», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση.

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «κάλπικα συνθήματα περί δήθεν “εμβάθυνσης της δημοκρατίας” και “προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων”, που λειτουργούν ως όχημα ενσωμάτωσης και συσκοτίζουν τις αντιδραστικές αλλαγές και τον ταξικό χαρακτήρα του Συντάγματος».

«Την ίδια στιγμή ξεπερνάει μέσα από ημίμετρα δήθεν εξορθολογισμού υπερώριμα αιτήματα που θα έπρεπε να είχαν ικανοποιηθεί εδώ και δεκαετίες», αναφέρει το ΚΚΕ αναφερόμενο στο ζήτημα του διαχωρισμού κράτους — εκκλησίας.

Το ΚΚΕ τονίζει ότι «η “δημοκρατία” και η εφαρμογή της “συνταγματικής νομιμότητας” για το λαό κρίνεται απ’ τη σωρεία αντιλαϊκών νόμων, που ψηφίζει το κοινοβούλιο, απ’ τον αυταρχισμό στους χώρους δουλειάς, απ’ την περιστολή λαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων, όπως ο νόμος περιορισμού της απεργίας κ.α., που ψήφισαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Μάλιστα, στην ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα τονίζει ότι «για την κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος, για την οποία τόσο κόπτεται ο κ. Τσίπρας, δε φταίνε κυρίως και μόνο τα σκάνδαλα, η διαφθορά ή τα λεγόμενα εξωθεσμικά κέντρα, που είναι άλλωστε σύμφυτα μ’ αυτό το σύστημα. Φταίει πρωτίστως η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, η επίθεση στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, μαζί με την ασυνέπεια λόγων και έργων, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρωταθλητής».

«Ο αγώνας του λαού –κι όχι οι δήθεν αλλαγές απ’ τα πάνω– είναι εκείνος ο παράγοντας που μπορεί να κατοχυρώσει τα λαϊκά δημοκρατικά δικαιώματα, σε μια πορεία σύγκρουσης μ’ ένα σάπιο σύστημα, που ούτε διορθώνεται, ούτε εξυγιαίνεται», καταλήγει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Μαξίμου: Η ΝΔ δεν θέλει τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Άμεση ήταν η απάντηση του Μαξίμους που σχολίασε ότι «δε χρειαζόταν να ξεκινήσουν από το 2006 για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα στη Νέα Δημοκρατία. Αρκούσε μία παραδοχή: Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δε θέλουν τη Συνταγματική Αναθεώρηση γιατί φοβούνται την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ο λαός τους κρίνει και για κακή τους τύχη, τους έχει πάρει χαμπάρι».