Μπορεί μια φωνή από την Κούβα ν’αφυπνήσει;

 

Του Πέτρου Μ. Πέτρου

Η Μαρία ντε λος Άνχελες Κιράντεζ Μπόουζα, είναι μια φίλη από την Κούβα, με πολλή δίψα για την ζωή και για ταξίδια για γνωριμία με άλλους πολιτισμούς, αφού διετέλεσε διευθύντρια Μουσείου στην χώρα της, καθηγήτρια ιστορίας της Κούβας και Παγκόσμιας ιστορίας.Unknown-1

Μετά από 40 χρόνια ανακάλυψα ότι ήμουν φίλος με τον αδελφό της και γνώρισα τον αδελφότεκνό της Κύπρο, μικρό βρέφος που είχε γεννηθεί στην χώρα μας και οι γονείς του, διεθνιστές και ονειροπόλοι επαναστάτες, του έδωσαν το όνομα της πατρίδας μας για να την θυμούνται για πάντα σε κάθε αναπνοή τους.

Τα χρόνια πέρασαν πολλά, όμως πάντα θυμόμουνα τον αδελφό της, που με είχε φιλοξενήσει μάλιστα και στο σπίτι τους στο Ματάνζας με τα χαμηλά σπιτάκια και τους φιλήσυχους ανθρώπους να κάθονται χαλαροί με τα σομπρέρο τους στις μεγάλες ψάθινες κουνιστές καρέκλες, άλλοι να διέρχονται πάνω σε άλογα και που και που μερικά αυτοκίνητα.images-1

Δεν θα ξεχάσω ότι από εκεί που καθόμασταν, στην γωνιά του δρόμου πρόβαλαν κάποια Άλφα Ρομέο που πήραν γρήγορα την στροφή και χάθηκαν και ο Λουϊς, ο αδελφός της Μαρίας ντε λος Άνχελες, χαμογέλασε, αλλά χωρίς ποτέ να πει κάτι, μα ούτε κι εγώ ρώτησα, αλλά ενδόμυχα υπέθεσα ότι ήταν ο Φιντέλ με την συνοδεία του, γι αυτό εξάλλου και κράτησα την σκηνή σαράντα χρόνια στην μνήμη μου.

Η Μαρία ντε λος Άνχελες λοιπόν, για να μιλήσουμε λίγο στο ΦΒ, βγαίνει σε ένα πάρκο της γειτονιάς της όπου υπάρχει ισχυρό σήμα Wifi και εκεί μαζεύονται πολλοί. Έτσι λοιπόν αποκτήσαμε μια σύνδεση και όλο και πιο συχνά παρεμβαίνει σε συζητήσεις και αναρτήσεις στο ΦΒ, όπως και σε ψεσινή μου ανάρτηση με υπόμνηση στην Κούβα και στην Κρίση των Πυραύλων του 1962 σε αυτό το νησί της Καραϊβικής και κατά πόσον η χώρα της θα βρεθεί πάλιν στο μάτι του κυκλώνα με εγκατάσταση ρωσικών πυραύλων σε απάντηση στην πρόθεση των ΗΠΑ  να εγκαταλείψουν την συνθήκη του 1987 για περιορισμό των πυρηνικών και να κυκλώσουν την Ευρώπη και την Ρωσία με πυρηνικές κεφαλές.

Απάντησε υπό μορφή σχολίου η Μαρία ντε λος Άνχελες, που γενικά δεν έχει τις δικές μας ανέσεις και υλικό υπόβαθρο, μα ούτε και δελεάστηκε από την εισβολή των δολαρίων από την γείτονα χώρα, για να εξισώσει τον Αμερικανικό Ιμπεριαλισμό με την Σύγχρονη Ρωσία και τον Πούτιν:

*«Η Οκτωβριανή Επανάσταση, έγραψε πριν από λίγο,  υπήρξε το παράδειγμα και η κινητήρια δύναμη των απελευθερωτικών κινημάτων και η Κούβα ήταν και είναι ένα παράδειγμα. Ο Πούτιν το γνωρίζει, και γνωρίζει ότι απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή, μόνον μια απάντηση υπάρχει με παρρησία και αποφασιστικότητα, αλλά ΠΟΤΕ  με υποχώρηση απέναντι στις απειλές.images-2

Η Ρωσία είναι καλά προετοιμασμένη εδώ και χρόνια από την εποχή της παλιάς της Επανάστασης και σήμερα είναι ακόμα πιο δυνατή…και δεν πρόκειται να υποκύψουν! Ο Πούτιν είναι ένας Πρόεδρος με ηθική και με επίγνωση της πορείας και των στόχων».

Μπορεί άραγε η φωνή της Μαρίας ντε λος Άνχελες να φτάσει και στην χώρα μας, μέσα από τόσες τεθλασμένες και παραμορφωτικούς καθρέφτες ανθρώπων αποστεωμένων ιδεολογικά με κόκκινους μανδύες?

*(La Revolución de Octubre significo el ejemplo e impulso para el mundo de los movimientos de liberación nacional y Cuba fue y es un ejemplo. Putin lo sabe, y conoce que ante cualquier amenaza solo hay que responder con firmeza y decisión pero NUNCA sucumbir ante las amenazas.
Rusia está bien preparada por años desde su antigua revolución, hoy es más fuerte. Y no se doblegaran, Putín es un presidente con moral y determinación.)

——

27/10/2018