Σε άθλιες συνθήκες οι πλημμυροπαθείς Λάρνακας – Αραδίππου

Ξεκινησε έρευνα  για τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφή

Συνεργεία των Δήμων Λάρνακας και Αραδίππου συνεχίζουν και σήμερα με εντατικό ρυθμό το έργο της επαναφοράς σε συνθήκες κατάλληλες για διαβίωση των κατοικιών που πλήγηκαν από τις πλημμύρες ώστε να επιστρέψουν εντός του διημέρου οι ένοικοί τους, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία. Πρόκειται για τα σπίτια 11 οικογενειών από τη Λάρνακα και τεσσάρων οικογενειών από την Αραδίππου.

Σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε στη Λάρνακα, πλημμύρισαν 100 περίπου σπίτια και υποστατικά επιχειρήσεων ενώ τα νερά κατέκλυσαν 40 υποστατικά στην Αραδίππου.

Συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης συνεχίζουν και σήμερα το έργο της καταγραφής των ζημιών με στόχο τη σύντομη καταβολή των αποζημιώσεων προς τους πληγέντες κι` αν είναι δυνατόν πριν τις γιορτές.

Η Πολιτική Άμυνα, εξάλλου, παρέχει κάθε ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πληγέντες.plimmyres-larnaca-9

Ακόμη και σήμερα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ασχολούνταν με το έργο της άντλησης νερών από πλημμυρισμένα υποστατικά, κυρίως υπόγεια.

Σύμφωνα, τέλος, με την Αστυνομία, όλοι οι δρόμοι στην πόλη και στην επαρχία που είχαν επηρεαστεί από την κακοκαιρία έχουν ανοίξει και η κυκλοφορία έχει πλήρως αποκατασταθεί.

Οι πλημμυροπαθείς κατάγγειλαν σήμερα πως δεν τους έφτανε το κακό που τους βρήκε ασυνείδητοι άρχισαν να κάνουν πλιάτσικο  στα καταστρεμμένα τους σπίτια και να κλέβουν αντικείμενα και συσκευές .Γι’ αυτό όπως ανέφεραν δεν κοιμούνται τα βράδυα και κρατούν «σκοπιές» Επίσης πολίτες που αναγκάστηκαν να εγαταλείψουν τα σπίτια  τους και κοιμουνται σε ξενοδοχείο ανέφεραν  πως οι συνθήκες δεν είναι καλές  στο ξενοδοχείο  είναι κρύο και ευχήθηκαν να λήξει σύντομα ο γολγοθάς τους.Υπάρχουν σπίτια τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η λάσπη  και τα ορμητικά νερά  παράσυραν στο διάβα τους τα πάντα.

Τους πλημμυροπαθείς και ιδιαίτερα την περιοχή Καμάρες που  δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα επισκέφθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ  με επικεφαλής το Γ.Γ. του κόμματος Α,Κυπριανού.Ο Α. Κυπριανού ζήτησε όπως δωθούν αμέσως αποζημειώσεις στους πολίτες  και να καταμετρηθούν οι ζημιές.

Την περιοχή επισκέφθηκε και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Α.Νεοφύτου αλλά απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις.

Ερευνα  για τα αίτια  των ζημιών

Διερεύνηση για τα προβλήματα που προέκυψαν στη Λάρνακα, κατά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, συνεπεία των ευρύτερων πολεοδομικών σχεδιασμών, ζήτησε από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος είπε ότι θα γίνει έρευνα για να εξακριβωθεί τι προκάλεσε την καταστροφή. Αναφορικά με τις αποζημιώσεις, είπε ότι θα δοθούν έγκαιρα, ενώ μέρος των χρημάτων θα δοθεί, ει δυνατόν, πριν από το τέλος του χρόνου.

Ανέφερε επίσης ότι η καταγραφή των ζημιών από τα συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ οι πολίτες διατηρούν το δικαίωμα να κάνουν τη δική τους έκθεση, ώστε να μην υπάρξει θέμα αμφισβήτησης.

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο Σωκράτης Χάσικος ανέφερε ότι η ευθύνη για την καταστροφή δεν βαραίνει τους πολίτες – εκτός από κάποιες ακραίες περιπτώσεις – αλλά την πολιτεία και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση, χωρίς δεύτερη σκέψη, θα σταθεί αρωγός, βοηθώντας έγκαιρα όσους υπέστησαν ζημιές.

Ο κ. Χάσικος έδωσε παράλληλα τα εύσημα στις κρατικές υπηρεσίες για την ανταπόκρισή τους, από την Πυροσβεστική και την Επαρχιακή Διοίκηση, μέχρι την Πολιτική Άμυνα και την Αστυνομία, ενώ ευχαρίστησε και τους εθελοντές.

«Υπήρξε άμεση ανταπόκριση» είπε ο Υπουργός, ενώ πρόσθεσε οι υπηρεσίες παραμένουν ακόμη στην περιοχή βοηθώντας τους πληγέντες να καθαρίσουν τα σπίτια και τους δρόμους.

Παράλληλα, είπε ότι σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας εξευρέθηκαν δωμάτια σε ξενοδοχεία για 50-60 άτομα που ήταν αδύνατο να παραμείνουν στα σπίτια τους, όπου και θα παραμείνουν ως την αποκατάσταση των ζημιών. Παράλληλα υπάρχει μέριμνα για ιατρική περίθαλψη για όσους πληγέντες έχουν ανάγκη.

Αναφορικά με τη διερεύνηση του ευρύτερου σχεδιασμού που ζήτησε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, είπε ότι «η τελευταία καταστροφή είναι γεγονός ότι θα φέρει στο προσκήνιο πολλά από τα κακώς έχοντα, σε σχέση με την ανάπτυξη της περιοχή», αναφερόμενος στον ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής.

Είπε ότι ευθύνη φαίνεται να υπάρχει και απο άλλες αδειοδοτούσες αρχές, όπως οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ προβλήματα πιθανόν υπάρχουν και με το αποχετευτικό.

«Όλα αυτά θα διαφανούν κατά τρόπο ξεκάθαρο», συνέχισε ο Υπουργός, «μετά από την όλη διερεύνηση του θέματος που ξεκίνησε από σήμερα από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών».

Ο κ. Χάσικος είπε ότι θα κληθούν όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες όλων των εμπλεκομένων Υπουργείων να θέσουν τους σχεδιασμούς τους, ώστε να καταδειχθεί γιατί δημιουργούνται τα προβλήματα με τις πρώτες βροχές.

Πρόσθεσε ότι θα ερευνηθούν οι υπερχειλίσεις, κατά πόσο υπήρξαν παρεμβάσεις στον ποταμό, αν το αποχετευτικό της περιοχής λειτουργούσε σωστά και κατά πόσο μπορούσε να απορροφήσει τα νερά.

«Όλα αυτά πρέπει να τα διερευνήσουμε, για να πάρουμε και τις κατάλληλες αποφάσεις, για να δούμε πως λειτουργούμε αποτρεπτικά στο μέλλον, χωρίς να αποκλείονται και δαπάνες όσον αφορά τη διόρθωση του όλου συστήματος».

Είπε ότι η έρευνα για τα αίτια της καταστροφής θα επεκταθεί στους σχεδιασμούς του παρελθόντος, ενώ διερωτήθηκε αν η Πολιτεία φρόντισε να προστατεύσει τον κόσμο που ζητούσε και λάμβανε έγκριση για να χτίσει τα σπίτια του δίπλα από τον ποταμό.

Ο κ. Χάσικος είπε ότι αφού παραληφθεί η έκθεση από το Υπουργείο, αξιολογηθεί και διαπιστωθεί το μέγεθος και το εύρος των ζημιών, «θα πάμε στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα μας εγκρίνει το σχετικό κονδύλι για αποζημίωση».

Σε ερώτηση αν θα γίνει σχετική έρευνα και για άλλες περιοχές, ο κ. Χάσικος είπε ότι θα ήταν καλό, όπου παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα, η Κυβέρνηση να κάνει τη δική της μελέτη, ώστε να μην επαναληφθούν.