Κ. Μαυρίδης: Το ΕΛΚ, η ακροδεξιά και άλλες δυνάμεις, έθεσαν τις αγορές υπεράνω των πολιτών

Έντονη κριτική και απογοήτευση εξέφρασε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) σε παρέμβαση του του ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Στρασβούργο) όσο και με δηλώσεις του, ως διαπραγματευτής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,Unknown copy για την καταψήφιση της Έκθεσης «Οικονομικές Πολιτικές στην Ευρωζώνη». Το ΕΛΚ, η ακροδεξιά και άλλες δυνάμεις, με τη στάση τους έθεσαν τις αγορές υπεράνω των ευρωπαίων πολιτών και υποβιβάζουν την ευημερία, την απασχόληση, την αλληλεγγύη και άλλες κοινωνικές πολιτικές.

Συγκεκριμένα, στην ψηφοφορία στην Επιτροπή Οικονομικών, οι ευρωβουλευτές διχάστηκαν στα δύο και η Έκθεση καταψηφίστηκε με ισχνή διαφορά. Ο κ. Μαυρίδης εκπροσωπώντας την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κατηγόρησε ευθέως εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις εντός ΕΕ, οι οποίες θέτουν τις αγορές και την τυφλή υπακοή στη λιτότητα υπεράνω της κοινωνίας και επιβάλλουν τα συμφέροντα συγκεκριμένων κρατών αντί τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Μαυρίδης μετά το πέρας της ψηφοφορίας, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σήμερα, ο καθένας από εμάς όφειλε να αναλάβει την ευθύνη του απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες και προς το Ευρωπαϊκό όραμα. Οι πολιτικές ομάδες που υιοθέτησαν νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και ψήφισαν ενάντια σε αυτή την ισορροπημένη Έκθεση, απέδειξαν με ποια πλευρά συντάσσονται. Αδυνατώ να κατανοήσω όσους απέρριψαν την οποιαδήποτε ευελιξία (π.χ. δαπάνες για υγεία και παιδεία), ώστε να περιορίζονται οι κοινωνικές επιπτώσεις. Αδυνατώ να κατανοήσω όσους συντάχθηκαν με την Ευρ.  Επιτροπή στην περικοπή των κονδυλίων των διαθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Συνοχής και στην θέσπιση μακροοικονομικών προϋποθέσεων πρόσβασης. Τέτοιες προϋποθέσεις λειτουργούν τιμωρητικά προς εκείνα τα κράτη που έχουν τη μέγιστη ανάγκη για οικονομική αρωγή και στήριξη. Αδυνατώ να αντιληφθώ τις πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο που επικεντρώνονται μόνο σε οικονομικούς δείκτες για την Ευρωζώνη και απορρίπτουν θέσπιση κοινωνικών στόχων (π.χ. συνθήκες απασχόλησης, μισθοί κ.ά.). Αδυνατώ να αντιληφθώ την άρνησή τους να προχωρήσει η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης με Πανευρωπαϊκή Εγγύηση Καταθέσεων, όπως έχει εδώ και αρκετό καιρό συμφωνηθεί και η οποία εμποδίζεται από συγκεκριμένα κράτη, όπως η Γερμανία».

Ο κ. Μαυρίδης αναφερόμενος στην ανεργία που πλήττει τον Ευρωπαϊκό νότο, περιλαμβανομένων των νέων που υποχρεώνονται να εγκαταλείπουν τα κράτη τους, τόνισε τη σημασία επενδύσεων που θα δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας. Τέλος, εξέφρασε την περηφάνεια και ευαρέσκεια του που η Πολιτική του Ομάδα παρέμεινε πιστή στις αρχές της και στήριξε μέχρι τέλους την Έκθεση του με την στήριξη και άλλων ευρωβουλευτών.