Βγήκε από το νοσοκομείο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Χαμογελαστός και ικανοποιημένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξήλθε σήμερα του νοσοκομείου Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, μετά τη σχεδόν δύο εβδομάδων παραμονή του εκεί. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στη Νέα Υόρκη, από το νοσοκομείο αναχώρησε για το ξενοδοχείο του στο Μανχάταν, όπου θα παραμείνει μέχρι τα τέλη της εβδομάδας και το Σαββατοκύριακο αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο, έτοιμος να συνεχίσει τα καθήκοντά του.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ - Τ/Κ ΗΓΕΤΗΣ EROGLU

«Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα για να σας ανακοινώσω ότι ο Πρόεδρος έχει αναρρώσει 100%. Η καρδιά του είναι δυνατή και λειτουργεί φυσιολογικά, οι βαλβίδες λειτουργούν πλήρως κι ο ρυθμός της καρδιάς είναι φυσιολογικός. Ως ασθενής έχει αναρρώσει άψογα και παίρνει σύντομα το εξιτήριο. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός καρδιοχειρουργός Ντέιβιντ Ανταμς, ο οποίος μαζί με την ομάδα του έκανε την διορθωτική επέμβαση δύο βαλβίδων και αποκατάσταση της αρρυθμίας στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Χάρη σε σένα γιατρέ και την ομάδα σου αισθάνομαι περίφημα. Σας ευχαριστώ πολύ», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει από το νοσοκομείο.

Εχοντας κοντά του το δρα Ντέιβιντ Ανταμς, τον Ελληνοαμερικανό καρδιοχειρουργό δρα Γεώργιο Ντάγκα, τη σύζυγό του Αντρη και το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβη Νίκο Αιμιλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους γιατρούς εκ μέρους του ιδίου και του λαού της Κύπρου.

«Νομίζω ότι σε λίγες εβδομάδες όλα αυτά θα αποτελούν απλά αναμνήσεις, πως κάποτε πέρασα από τη Νέα Υόρκη και είχα την ευκαιρία να συναντήσω μια τόσο εξαίρετη ιατρική ομάδα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας ότι θα δει τρόπους ώστε από αυτή την ομάδα να επωφεληθούν και άλλοι.

«Ηταν τιμή μας να συναντήσουμε εσάς και την υπέροχη οικογένειά σας», είπε στον κ. Αναστασιάδη ο δρ. Ανταμς

Ο γιατρός Γεώργιος Ντάγκας είπε ότι «ο πρόεδρος είναι σε αρίστη κατάσταση. Καρδιολογικώς η βαλβίδα έχει διορθωθεί πλήρως, η αιμοδυναμική κατάσταση της κυκλοφορίας του είναι αρίστη, η πίεση είναι φυσιολογική, Χρειάζεται μόνο ένα επιπλέον φάρμακο από όσα έπαιρνε. Είναι πλέον πολύ απλά πράγματα. Ο καρδιακός ρυθμός είναι κανονικός χωρίς αρρυθμίες, και όλες οι εξετάσεις έχουν έλθει σε καλό σημείο», ανέφερε.

Ο δρ. Ντάγκας πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επισκεφθεί ξανά το νοσοκομείο, στα εξωτερικά ιατρεία, εντός της εβδομάδας «σε ιατρική και κοινωνική επίσκεψη» και «ελπίζουμε όλοι περί τα τέλη της εβδομάδας θα βρίσκεται κοντά στον κυπριακό λαό, όπως ο ίδιος επιθυμεί».

Ο Ελληνοαμερικανός γιατρός χαρακτήρισε την εγχείρηση «λεπτεπίλεπτη» και την μετεγχειρητική καρδιολογική παρακολούθηση «πολύ περίπλοκη».

«Θα έλεγε κανείς ότι η μετεγχειρητική του πορεία έχει αποτελέσει ευχάριστη έκπληξη για όλους και ρεκόρ. Η καρδιά του είναι αυτή τη στιγμή σε αρίστη κατάσταση κι ο ίδιος χαίρει πολύ καλής υγείας», σημείωσε

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ πότε μπορεί να αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο δρ. Ντέιβιντ Ανταμς τόνισε ότι «μπορεί αμέσως να αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του».

Θέλω ωστόσο, πρόσθεσε,– να κάνει ένα διάλειμμα για μια ακόμη εβδομάδα για να ανακάμψει περισσότερο, “να κάνει τις βόλτες του και να απολαύσει τη Νέα Υόρκη. Θα τον δούμε ξανά στα μέσα της εβδομάδας και προγραμματίζει να επιτρέψει στην Κύπρο το προσεχές Σαββατοκύριακο. Είναι μπροστά από το χρονοδιάγραμμα που είχαμε. Τα πάει περίφημα. Σε κάθε καρδιολογικό ασθενή λέμε να ξεκουραστεί λίγες εβδομάδες και να τις περάσει με την οικογένειά του. Σημειώνει πολύ μεγάλη πρόοδο».

Στο ερώτημα ποιές είναι οι εντολές που έχει από το νοσοκομείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο δρ Ανταμς είπε «Να απολαύσει την οικογένειά του και την καινούργια του υγεία και να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο. Εχει μια υπέροχη οικογένεια, η οποία είναι υπερήφανη για τη δουλειά που επιτελεί στην Κύπρο. Εχει μπροστά του μεγάλη πορεία και πολλά να επιτελέσει. Θα ακούμε πολλά γι’ αυτόν για αρκετά χρόνια».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποσχέθηκε πως κάθε φορά που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη θα επισκέπτεται τους γιατρούς του, και αφού ευχαρίστησε τους γιατρούς και όλους όσοι τον είχαν στις προσευχές τους στην Κύπρο και στη Νέα Υόρκη, αποκάλυψε πως ήδη έχει ξεκινήσει να σκέφτεται αποφάσεις που έχει να λάβει στην Κύπρο για κρίσιμα θέματα.

«Αυτό που αισθάνομαι είναι μία εξαιρετική διάθεση. Η ολοκλήρωση του σταδίου της θεραπείας που επιτρέπει πλέον την ανάληψη καθηκόντων είναι εξόφθαλμη. Αυτό το οποίο απαιτείται είναι ελάχιστη ακόμη ξεκούραση. Αυτό που θέλω να σας βεβαιώσω είναι πως κάποιες ώρες της νύχτας που είναι δύσκολο να κοιμάται κανένας, τα πλάνα μου ετοιμάζονται, η ημερήσια διάταξη ετοιμάζεται για πολλά των θεμάτων. Και δεν περιορίζεται μόνο στα θεσμικά, αλλά και πολλά άλλα, ιδιαίτερα τα μεγάλα θέματα, είτε λέγεται Κυπριακό, είτε οικονομία, είτε λέγεται εκσυγχρονισμός του κράτους και τα όσα άλλα προβλήματα έχουμε να αντιμετωπίσουμε», κατέληξε.