Συλλήψεις δημοσιογράφων και φίμωση Μ.Μ.Ε στην Τουρκία

Ανεμένεται να συλληφθούν πάνω από 40 άτομα  που υποστηρίζουν τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν

Μεγάλη επιχείρηση εναντίον των μέσων ενημέρωσης που στηρίζουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί στη Τουρκία. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί έξι άτομα, ανάμεσά τους και ο διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού Σαμάνγιολου, ενώ στον κατάλογο συλλήψεων βρίσκονται συνολικά 32 άτομα.Turkish police operation against Fethullah Gulen Movement in Turkey

Η αστυνομία το πρωί μπήκε στα γραφεία της εφημερίδας “Ζαμάν”, εκφραστικό όργανο του κινήματος Φετουλάχ Γκιουλέν, και έδωσε ένταλμα σύλληψης για το διευθυντή της εφημερίδας Εκρέμ Ντουμανλί. Πάντως, πριν δύο μέρες είχαν διαρρεύσει πληροφορίες για την επιχείρηση και όταν η αστυνομία έφτασε στην εφημερίδα “Ζαμάν” ήταν ήδη συγκεντρωμένο πλήθος κόσμου φωνάζοντας συνθήματα όπως “Ο ελεύθερος τύπος δεν μπορεί να φιμωθεί”.

Από το κανάλι Σαμάνγιολου έχου συλληφθεί παραγωγοί και σεναριογράφοι τηλεοπτικών σειρών η μετάδοση των οποίων είχαν προκαλέσει αντιδράσεις από τους Κούρδους το τελευταίο διάστημα.

Ήδη έγιναν και οι πρώτες δηλώσεις για την επιχείρηση. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι θα περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα της διαδικασίας. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως “αυτή είναι μια διαδικασία πραξικοπήματος”.

Ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν είχε στηρίξει τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν από τα πρώτα βήματά του, ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις τους άρχισαν να ψυχραίνονται, με αποκορύφωμα την μεγάλη σύγκρουση πριν από ακριβώς ένα χρόνο όταν συνελήφθηκαν τρεις γιοι Υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν με κατηγορίες για διαφθορά. Η επιχείρηση είχε γίνει πέρσι στις 17 Δεκεμβρίου και ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε γι αυτό ευθέως τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έλεγχε την αστυνομία. Έκτοτε ξεκίνησε ένας μεγάλος πόλεμος μεταξύ Γκιουλέν και Ερντογάν με τον τελευταίο να απειλεί ότι θα εξαλείψει την παράλληλη δομή, όπως αποκαλεί το γκιουλενικό κίνημα.