Κύπριοι ευρωβουλευτές ζητούν κατεπείγουσα έρευνα για τη δολοφονία της Βουλγάρας δημοσιογράφου

Οι ευρωβουλευτές Τάκης Χατζηγεωργίου (ΑΚΕΛ)  και Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ) κατέθεσαν χθες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατεπείγουσα ερώτηση καταγγέλλοντας την δολοφονία της Βουλγάρας δημοσιογράφου, Βικτόριας Μαρίνοβα.

Όπως ανέφερε,ο Τάκης Χατζηγεωργίου , «η άγρια δολοφονία image-1.ashxτης Βουλγάρας δημοσιογράφου, Βικτόριας Μαρίνοβα,  έρχεται να προστεθεί στην μαύρη λίστα δολοφονιών δημοσιογράφων στην επικράτεια της ΕΕ κατά το τελευταίο χρόνο. Είχαν προηγηθεί οι δολοφονίες της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίτζια στην Μάλτα και του Γιαν Κούτσιακ, στην Σλοβακία».

Πρόσθεσε ακόμη πως «το πλέον σημαντικό, αλλά και ανησυχητικό, στοιχείο όλων των υποθέσεων/δολοφονιών είναι ότι και οι όλοι δημοσιογράφοι διερευνούσαν υποθέσεις διαφθοράς από κυβερνητικά στελέχη/πολιτικούς. Συγκεκριμένα, η Μαρίνοβα μεταξύ άλλων ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς και σύνδεσης διαχείρισης κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πολιτικούς και επιχειρηματίες. Εύλογα κάποιος μπορεί να διερωτηθεί και τον βαθμό επηρεασμού που είχαν/έχουν αυτά τα στελέχη στην δικαστική/αστυνομική εξουσία των χωρών τους».

Ο κ. Χατζηγεωργίου ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως παρέμβει άμεσα προς της Βουλγαρική κυβέρνηση, για την άμεση, πλήρη και ενδελεχή έρευνα για τα αίτια της δολοφονίας της 30χρονης δημοσιογράφου.

Ζήτησε επίσης όπως προχωρήσει στη χρηματοδότηση ανεξάρτητων πρωτοβουλιών που προσφέρουν πρακτική υποστήριξη στους απειλούμενους δημοσιογράφους παρακολουθώντας έτσι την κατάσταση της ελευθερίας και του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη πιο αποτελεσματικά.

Τέλος, ζήτησε ξανά όπως προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυση του πλαισίου προστασίας των δημοσιογράφων, καθώς και των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος/whistle-blowers,  μέσα από την έκδοση μιας σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Δημήτρης Παπαδάκης

Επίσης με αφορμή τη δυσάρεστη είδηση της δολοφονίας της δημοσιογράφου από τη Βουλγαρία, Βικτόριας Μαρίνοβα, η οποία διεξήγαγε έρευνα για κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ,S&D) κατέθεσε κατεπείγουσα γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά δολοφονία δημοσιογράφου σε ευρωπαϊκό έδαφος, μέσα σε ένα χρόνο, μετά και τις δολοφονίες της  Καρουάνας Γκαλιζία στη Μάλτα και του Γιαν Κούτσιακ και της συντρόφου του στη Σλοβακία.
Η τελευταία εκπομπή της δημοσιογράφου Βικτόριας Μαρίνοβα αφορούσε έρευνα για εταιρείες που συμμετέχουν σε κατασκευαστικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το 30%-40% των ευρωπαϊκών κονδυλίων διασπαθίσθηκαν ή δαπανήθηκαν σε μίζες. Πρόκειται για μια υπόθεση διαφθοράς που πήρε τεράστια έκταση καθώς η δημοσιογραφική έρευνα έφερε στοιχεία που φανερώνουν την ανάμιξη γνωστών επαγγελματιών εργολάβων, εταιρειών  κατασκευών και γνωστών πολιτικών της χώρας.
Ο κ.Παπαδάκης καταδικάζει τη δολοφονία της δημοσιογράφου και ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει όλα τα απαραίτητα μέσα για διαλεύκανση της υπόθεσης.
Επιπλέον τονίζει την ανάγκη λήψης μέτρων με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προστασία ατόμων στο χώρο της ερευνητικής δημοσιογραφίας για τη διαφθορά που βάζουν την ζωή τους σε κίνδυνο για να προστατεύσουν την αλήθεια προς όφελος του κοινού συμφέροντος.
Τέλος, ο Ευρωβουλευτής σημειώνει ότι η εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας -η οποία βρίσκεται ακόμη σε πρωταρχικό στάδιο- για την προστασία των καταγγελτών  δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers) θα φέρει ευρεία πανευρωπαϊκή προστασία συμβάλλοντας καθοριστικά στη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.