Ελλάδα:Εισαγγελική έρευνα για τα κονδύλια του μεταναστευτικού

Ερευνα για τις καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης στα κονδύλια 2525415που προορίζονται για το προσφυγικό – μεταναστευτικό στην Ελλάδα, διενεργεί η οικονομική εισαγγελέας Μαριάννα Ψαρουδάκη, προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των σχετικών δημοσιευμάτων αλλά και η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων.

Η προκαταρκτική εξέταση ξεκίνησε με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου και ήδη κλήθηκε για να καταθέσει ως πρώτος μάρτυρας ο αντιστράτηγο ε.α Ανδ.Ηλιόπουλος διευθυντή της υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων, μετά τις καταγγελίες του για φαινόμενα κακοδιαχείρισης στο μεταναστευτικό.

Ο κ. Ηλιόπουλος ο οποίος διαχειρίστηκε τις προσφυγικές ροές καθώς διηύθυνε τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και τον Έβρο (Λέσβος, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω και φυλάκιο Έβρου) φέρεται να έχει αποδώσει ευθύνες για την κακοδιαχείριση των σχετικών κονδυλίων τόσο παράγοντες του κρατικού μηχανισμού όσο και άλλων φορέων αλλά και ΜΚΟ που διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας είχε δηλώσει αμέσως μετά ότι πρόκειται για «ψεύδη» και πως «θα κινηθούν σε βάρος του οι δέουσες νομικές διαδικασίες για όσα ψευδώς αναφέρει».

Μάλιστα προανήγγειλε την αποπομπή του λέγοντας «ο κ. Ηλιόπουλος δεν ασκούσε με επάρκεια τα καθήκοντά του και αυτός είναι ο λόγος που την προηγούμενη Παρασκευή του είχε δώσει τη δυνατότητα να παραιτηθεί».