Πούτιν:Κάθαρμα και προδότης της πατρίδας ο Σκριπάλ

*Η Μόσχα επιθυμεί όλες οι ξένες δυνάμεις, περιλαμβανομένων και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, να αποχωρήσουν από τη Συρία.

* Οι αμερικανοί κάνουν ένα κολοσσιαίο λάθος. Υπονομεύουν την αξιοπιστία του δολαρίου και  την εμπιστοσύνη σε αυτό ως παγκόσμιο εργαλείο

 

Ο ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στην υπόθεση Σκριπάλ χαρακτήρισε τον ρώσο πρώην πράκτορα προδότη, ενώ αναφέρθηκε και σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα της διεθνούς σκηνής όπως τα ενεργειακά και τη Συρία.954675

Στα βασικότερα ανοιχτά ζητήματα της διεθνούς σκηνής αναφέρθηκε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του στην Ρωσική Εβδομάδα Ενέργειας που διεξάγεται στη Μόσχα.

Την έκθεση πρόκειται να επισκεφτούν 6.000 άνθρωποι από 70 χώρες του κόσμου, ενώ θα συμμετέχουν εταιρείες ενέργειας από την Αυστρία, τη Γερμανία, την Κίνα, τη Λιβύη, τη Σαουδική Αραβία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην ομιλία του τόνισε ότι το ρωσικό πετρέλαιο και ο ενεργειακός τομέας θα ανοίξουν νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και συνεργασίες.

Η αξιοπιστία του δολαρίου

Η Ουάσινγκτον έκανε λάθος με την υποβάθμιση της αξιοπιστίας του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος και «δαγκώνουν το χέρι που τους ταΐζει» τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Φαίνεται ότι οι αμερικανοί μας συνεργάτες κάνουν ένα κολοσσιαίο λάθος. Υπονομεύουν την αξιοπιστία του δολαρίου ως παγκόσμιο, στην πραγματικότητα το μοναδικό αποθεματικό νόμισμα σήμερα και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη σε αυτό ως παγκόσμιο εργαλείο», τόνισε συγκεκριμένα ο ρώσος πρόεδρος.

«Μου φαίνεται όμως ότι κάνουν το τυπικό λάθος κάθε αυτοκρατορίας. Όταν οι άνθρωποι νομίζουν ότι όλα είναι τόσο ισχυρά, τόσο δυνατά και σταθερά που δε θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες. Όμως όχι, αυτές θα υπάρξουν αργά ή γρήγορα», ξεκαθάρισε ο Πούτιν. Τόνισε επίσης ότι καταλαβαίνει τη στάση του Τραμπ στο θέμα της ενέργειας καθώς υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εταιρειών της χώρας του, σημειώνοντας ότι «και εγώ το ίδιο θα έκανα».

Ο Nord Stream 2 θα εφαρμοστεί

Το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη είναι 30% πιο ακριβό από το ρωσικό αέριο μέσω αγωγού. Η Ρωσία παρέχει ενεργειακούς πόρους στην Ευρώπη σε ανταγωνιστικές τιμές, τόνισε ο ρώσος πρόεδρος.

«Υπάρχουν πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία από την πολιτική ίντριγκα», σχολίασε ο Πούτιν για το θέμα.

Δύο επιλογές στη Συρία

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα επιθυμεί όλες οι ξένες δυνάμεις, περιλαμβανομένων και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, να αποχωρήσουν από τη Συρία.

Οι ΗΠΑ έχουν δύο επιλογές σε αυτή την κατάσταση: είτε να πάρουν την άδεια της Δαμασκού για να παραμείνουν στη χώρα, είτε να εξασφαλίσουν εντολή του ΟΗΕ. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, σύμφωνα με τον Πούτιν.

Κάθαρμα και προδότης ο Σκριπάλ

Αναφερόμενος στην υπόθεση του Σεργκέι Σκριπάλ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον χαρακτήρισε ως «κάθαρμα», συμπληρώνοντας ότι όσο πιο γρήγορα σταματήσει η καμπάνια ενημέρωσης τόσο το καλύτερο θα είναι.

«Κάποιοι τον αποκαλούν ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως είναι ένας πράκτορας, ένας προδότης της πατρίδας του. Υπάρχει αυτό το πράγμα: ο προδότης της πατρίδας. Εδώ υπάρχει ένας από αυτούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρόεδρος.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η κατασκοπεία, όπως και η πορνεία είναι ένα από τα πιο σημαντικά επαγγέλματα και οι φιλονικίες μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας ξεκίνησαν πριν πολύ καιρό.

Η παρουσία στην παγκόσμια αγορά άνθρακα

Η ζήτηση άνθρακα αυξάνεται σταθερά στη Ρωσία. Η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει την παρουσία της στην παγκόσμια αγορά, τόνισε ο ρώσος πρόεδρος.

«Ένας άλλος σημαντικός τομέας της παγκόσμιας βιομηχανίας ενέργειας που δείχνει πάλι θετική δυναμική είναι η βιομηχανία του άνθρακα. Πριν δέκα χρόνια λίγοι πίστευαν στις δυνατότητες αυτής της πηγής ενέργειας, όμως σήμερα βλέπουμε τη ζήτηση για άνθρακα να αυξάνεται σταθερά, κυριότερα στις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού. Είναι πολύ σημαντικό για τη Ρωσία να αποκτήσει πρόσβαση και να ενισχύσει την παρουσία της σε αυτή τη δυναμική αγορά», σημείωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εξαγωγές στην πυρηνική αγορά

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία κατασκευάζει 25 πυρηνικές μονάδες σε 12 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ συνολικά υπάρχουν 36 παραγγελίες για μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από τη Ρωσία.

Διάλογος μεταξύ των χωρών που παράγουν πετρέλαιο

«Έχουμε ήδη αυξήσει την παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια ανά ημέρα, όπως συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας. Αν χρειαστεί μπορούμε να την αυξήσουμε κατά επιπλέον 200.000-300.000 βαρέλια ημερησίως», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να προωθεί τον διάλογο μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της τιμής του πετρελαίου.