Εφτασαν οι πρώτοι πυραύλοι S-300 στη Συρία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο από την παράδοση των πρώτων αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-300, ραντάρ και άλλου υλικού στη Συρία, με στόχο την βελτίωση του αμυντικού συστήματος της χώρας, μετά το επεισόδιο2522168 με την κατάρριψη του αναγνωριστικού Il-20.
Οι νυκτερινές λήψεις που προβλήθηκαν από την ρωσική τηλεόραση, δείχνουν το στρατιωτικό υλικό να ξεφορτώνεται από τεράστιο μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov An-124, που είναι σε θέση να μεταφέρει φορτίο 120 τόνων.
Το video δείχνει ανοικτή τη μεγάλη θύρα για φορτία του αεροσκάφους απ΄ όπου ξεφορτώνονται εκτοξευτήρες S-300, ραντάρ και οχήματα με όργανα ελέγχου.
Δήλωση του Ρώσου υπουργού Άμυνας Sergey Shoigu αναφέρει πως «συνολικά 49 κομμάτια στρατιωτικού υλικού εστάλησαν στην Δαμασκό, με στόχο να ενταχθούν στις ρωσικές αμυντικές αντιαεροπορικές ικανότητες στο ενοποιημένο εναέριο σύστημα, ως τις 20 Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα θα εκπαιδευθούν και συριακά πληρώματα να χειρίζονται τα συστήματα, εντός τριών μηνών».
Η παράδοση των S-300 στη Δαμασκό, που είχε παγώσει λόγω των ανησυχιών του Τελ-Αβιβ, διατάχθηκε από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε απάντηση του επεισοδίου της κατάρριψης από φίλια πυρά στις 17 Σεπτεμβρίου του αναγνωριστικού Il-20 με 15 Ρώσους στρατιωτικούς, την ώρα ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής.
Οι Ρώσοι στρατιωτικοί κατηγόρησαν του Ισραηλινούς, ότι επίτηδες χρησιμοποίησαν την πτήση του Ιλιούσιν ως κάλυψη, την ώρα της αεροπορικής επιδρομής τους εναντίον ιρανικών και συριακών στόχων και να αποδοθεί το λάθος στην συριακή αεράμυνα.
Αμερικανική αντίδραση
«Είδα την αναφορά. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αν είναι έγκυρη.
Ελπίζω πως όχι», ήταν η απάντηση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Heather Nauert, σε σχετική ερώτηση για τους S-300.
«Θα πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση της κατάστασης στην Συρία», πρόσθεσε, αρνούμενη όμως να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο.