Ρωσικό φυσικό αέριο:Φιλίες και πάθη

Ο τούρκος πρόεδρος, λίγο πριν μεταβεί στη Γερμανία μοιράστηκε με δημοσιογράφους μια ιστορία από την πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου ο ίδιος και η Άνγκελα Μέρκελ αντέδρασαν στις επικρίσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.1023331

Στην αποκάλυψη ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αντέδρασε από κοινού με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προσπάθεια του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εμποδίσει τα κράτη να επιλέξουν ελεύθερα από που θα αγοράζουν φυσικό αέριο, προχώρησε ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο A Haber, ο Ερντογάν μοιράστηκε τη συγκεκριμένη ιστορία με δημοσιογράφους, καθώς ταξίδευε προς τη Γερμανία για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη τα τελευταία επτά χρόνια.

Η συζήτηση, φέρεται να έγινε κατά τη διάρκεια της τελευταίας Συνόδου του ΝΑΤΟ, που έγινε στις Βρυξέλλες τον περασμένο Ιούλιο.1023070

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο Τραμπ είπε στους εκπροσώπους των κρατών μελών του ΝΑΤΟ ότι «ταΐζουν τη Ρωσία» και ότι η Γερμανία δίνει στη Ρωσία πάρα πολλά χρήματα. Ο Ερντογάν από την πλευρά του φέρεται να απάντησε ότι η χώρα του εισάγει το 50% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί από τη Ρωσία και ότι αν το σταματήσει, τότε ο τουρκικός λαός θα παγώσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι τις αντιρρήσεις του υποστήριξε και η Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι το ρωσικό φυσικό αέριο καλύπτει το 38% των αναγκών της Γερμανίας και ότι  ούτε εκείνη μπορεί να αφήσει τον λαό της να παγώσει.

Παράλληλα, την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μας είχε διαψεύσει τις κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ για την ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία. «Τα επιχειρήματα και τα στοιχεία που τα αποδεικνύουν, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχει γερμανική εξάρτηση από τη Ρωσία. Αυτό ειδικά, ισχύει στον τομέα της ενέργειας», είχε δηλώσει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Το συγκεκριμένο σχόλιο έγινε ύστερα από την ομιλία του Τραμπ στην ολομέλεια του ΟΗΕ, όπου υποστήριξε ότι η Γερμανία «θα γίνει απολύτως εξαρτημένη από τη ρωσική ενέργεια», αν δεν αλλάξει πορεία.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι ο ίδιος και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αντέκρουσαν από κοινού τις αμερικανικές επικρίσεις για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της τελευταίας Συνόδου του ΝΑΤΟ.