Τα σχόλια Κοτζιά και Καμένου για το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Σε μία ανάγνωση του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ προχώρησε χθες  ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.261743 892636

«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην πΓΔΜ» είναι το πρώτο σχόλιο του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά , στον απόηχο του δημοψηφίσματος  για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας διαβεβαιώνει ότι «η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών», ενώ κάνει λόγο για «αντιφατικό αποτέλεσμα, με μεγάλη υπεροχή του ναι, χωρίς όμως αντίστοιχη συμμετοχή».

Ξεκαθαρίζει δε, ότι «η Αθήνα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», ενώ επισημαίνει ότι «το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας».

Και συνεχίζει: «Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα».

»Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες».

«Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί» καταλήγει ο κ. Κοτζιάς.

Για ακύρωση της συμφωνίας κάνει λόγο ο Π.Καμμένος

Για ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών κάνει λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στο υψηλό ποσοστό αποχής στο χθεσιινό δημοψήφισμα της πΓΔΜ.

Σε αιχμηρό σχόλιο του  ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Σε ανάρτησή του, στο Twitter, υποστήριξε τα εξής:

«Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδορήσαν, τώρα με αυτή τη συμμετοχή, βάσει του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους, είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία. Ο Κυριάκος (σ.σ. Μητσοτάκης) να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση»

​Σημειώνεται ότι οι κάλπες στην πΓΔΜ έκλεισαν στις 20:00 ώρα Κύπρου, με τα πρώτα στοιχεία να καταδεικνύουν ότι το ποσοστό συμμετοχής περιορίστηκε κάτω του ορίου του 50%.