Ο κυκλώνας «Ζορμπά» «χτυπά» την Πελοπόννησο

Τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο πλήττει από τα ξημερώματα του Σαββάτου ο κυκλώνας που έχει θέσει σε επιφυλακή τον κρατικό μηχανισμό.image.ashx

Έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της  περασμένης νύχτας με βροχές και καταιγίδες σε όλο τον νομό Μεσσηνίας, ενώ πιο έντονα είναι στην περιοχή της Δυτικής Μάνης, όπου καταγράφηκαν στο Καρυοβούνι, στον μετεωρολογικό σταθμό, 132 χιλιοστά βροχής.

Στην παραλία της Καλαμάτας τα κύματα έχουν σκεπάσει την οδό Ναυαρίνου και ήδη πολλά τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες από παραλιακά καταστήματα έχουν παρασυρθεί.

Στη Φοινικούντα οι άνεμοι έφτασαν τα 9 Μποφόρ ωστόσο ενισχύονται διαρκώς και συνοδεύονται και από ισχυρή βροχόπτωση, ενώ στην Πύλο σημειώνονται διακοπές ρεύματος.

Η κακοκαιρία «χτύπησε» το Πόρτο Χέλι

image-1.ashx

Παραλιακό μέτωπο Καλαμάτας

Εκτεταμένες ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία στο παραλιακό μέτωπο στο Πόρτο Χέλι. Στην παραλία της περιοχής πολλά τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες από παραλιακά καταστήματα παρασύρθηκαν. Αμέσως μετά ο κυκλώνας θα ακολουθήσει βορειοανατολική πορεία και θα κινηθεί μεταξύ Μήλου και αργολικού κόλπου, αγγίζοντας και τα όρια του Σαρωνικού και της Αττικής. Κατόπιν θα εξελιχθεί ανατολικότερα προς δυτικές και κεντρικές Κυκλάδες με πορεία προς το βορειοανατολικό Αιγαίο όπου θα φτάσει από το μεσημέρι προς το απόγευμα της Κυριακής.Μέχρι το μεσημέρι θα επηρεαστούν οι περιοχές του Νοτίου Ιονίου, η Πελοπόννησος, η Ανατολική Στερεά, η Αττική και η Εύβοια και από το απόγευμα οι Σποράδες και η Ανατολική Θεσσαλία.

Θα επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι οι οποίοι τοπικά μπορεί να φτάνουν τοπικά και τα δέκα Μποφόρ ενώ στη θάλασσα των Κυθήρων και στο Νότιο Ιόνιο αναμένεται κύμα ύψους 7-8 μέτρων.

image-2.ashx

Στον Αγιο Νικόλαο Μάνης

Το φαινόμενο συνοδεύεται από έντονες βροχοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους οι ριπές των οποίων ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα 120 χλμ. με πιθανότητα ενίσχυσης των ριπών αυτών κατά περιόδους.

Οι βροχοπτώσεις θα καλύψουν έναν ευρύτατο χώρο που είναι σχεδόν όλο το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια και η Αττική, ενώ ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται και στη Δυτική Κρήτη. Ο πυρήνας του φαινομένου πάνω από την Ελλάδα, αναμένεται να ξεσπάσει με έντονα καιρικά φαινόμενα από το μεσημέρι του Σαββάτου έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής. Κατά τόπους, οι βροχοπτώσεις θα είναι εξαιρετικά έντονες.

Όπως αναφέρει η Μετεωρολογική Υπηρεσία: «Τα έντονα φαινόμενα σε γενικές γραμμές θα επηρεάσουν τα κεντρικά και νότια τμήματα της Ελλάδος και από το πρωί του Σαββάτου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Νότιο Ιόνιο, τη Νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη. Μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη Πελοπόννησο, την Στερεά (συμπεριλαμβάνεται και η Αττική) την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς και τις Βόρειες Σποράδες.»