Γ.Γ.ΑΚΕΛ: «Ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αν δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης»

 

Το ΑΚΕΛ δεν θα επιτρέψει σε κανένα να κλείσει την προοπτική της Κύπρου στο χρονοντούλαπο, δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ ο ΓΓ του κόμματος, `Αντρος Κυπριανού, προσθέτοντας πως ή θα καταφέρουμε να επανενώσουμε την Κύπρο με λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ή θα διολισθήσουμε προς τη διχοτόμηση.images-1

“Κάθε μέρα που περνά με το Κυπριακό άλυτο υλοποιείται ο στόχος του ιμπεριαλισμού που διέταξε το δίδυμο έγκλημα του 1974. Κάθε μέρα που περνά με το Κυπριακό να παραμένει άλυτο δικαιώνει όλους αυτούς και στις δύο κοινότητες που δηλητηρίαζαν και δηλητηριάζουν το λαό μας με τον εθνικισμό και το σοβινισμό. Κάθε μέρα που περνά οι συνέπειες της εισβολής και της κατοχής παγιώνονται”, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, σε ομιλία του σε εκδήλωση για τα 70χρονα του Αθλητικού Σωματείου «Ορφέας» Αθηαίνου

Υπογράμμισε πως “εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη λύση του Κυπριακού. Λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό. Που θα βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Λύση που θα αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και θα αποκλείει επεμβάσεις και εγγυήσεις από ξένες δυνάμεις”.

“Λύση που θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία. Λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. Λύση που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας με μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια”, είπε ο κ. Κυπριανού.

Σημείωσε ακόμη πως στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δεν έκανε καμία αναφορά στο πλαίσιο λύσης, την ώρα που δημόσια αυτό αμφισβητείται. “Εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις από το παρατεταμένο αδιέξοδο στις συνομιλίες κι όμως 15 ολόκληρους μήνες καμιά πρωτοβουλία δεν ανέλαβε”, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.

Σημείωσε πως “ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αν δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης. Έπρεπε να συνειδητοποιήσει ότι ο στόχος της μετάβασης του στη Νέα Υόρκη δεν ήταν η επικοινωνιακή κάλυψη της εκεί παρουσίας του, αλλά η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων”, ανέφερε.

Επεσήμανε πως “ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του περασμένου Σεπτεμβρίου έδειξε το δρόμο για να επιτευχθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο τη λύση του Κυπριακού. Ζητά από τους δύο ηγέτες να αποφασίσουν από κοινού ότι θα προχωρήσουν με την απαραίτητη πολιτική βούληση σε μια διαδικασία που να έχει νόημα και να πάει μέχρι τέλους”.

“Τις επόμενες μέρες θα ξέρουμε ποιές θα είναι οι αποφάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ. Καθοριστικό ρόλο για τη λήψη των αποφάσεων θα διαδραματίσει και η συνολικότερη στάση του κ. Αναστασιάδη. Θα κριθεί από το αποτέλεσμα λοιπόν, όπως ο ίδιος τόνιζε εμφαντικά όταν ήταν στην αντιπολίτευση”, σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Είπε, εξάλλου, πως “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κοινωνία ζει σήμερα πρωτόγνωρες καταστάσεις. Δεν αναφέρομαι μόνο στην ισοπέδωση από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού όσων ο λαός μας κατέκτησε μέσα από δεκαετίες προσπάθειας και αγώνων. Ούτε στις πρωτοφανείς κρίσεις που αυτή η ίδια κυβέρνηση προκαλεί με την πολιτική και τον αυταρχισμό της, όπως αυτές που ζήσαμε στην υγεία, στην παιδεία και αλλού. Ούτε στην κατάντια, γιατί περί κατάντιας πρόκειται, τα νοσοκομεία να βρίσκονται υπό κατάρρευση, τα σχολεία να αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα υποδομών, ο υπόκοσμος να αλωνίζει και πολλά άλλα που πλέον τα βιώνουμε στην καθημερινότητα μας”, ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Σημείωσε πως “στον τομέα της διαφθοράς ο τόπος μας έχει κάνει αρνητικά άλματα. Σύμφωνα με τον αρμόδιο διεθνή οργανισμό για τη διαφθορά, η Κύπρος βυθίστηκε στην 42η θέση για το 2017. Κάτω από τη Μποτσουάνα, το Μπουτάν, την Κόστα Ρίκα και άλλα κράτη”.

“Η Παγκόσμια Τράπεζα που τόσο πολύ συμπαθεί η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ο ΔΗΣΥ εξέδωσε πρόσφατα Έκθεση για τα θέματα της διαφθοράς. Η Κύπρος κατρακύλησε στους δείκτες της καταπολέμησης διαφθοράς, του κράτους δικαίου της αποτελεσματικότητας διακυβέρνησης και της ρύθμισης. Με άλλα λόγια η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού έχει διαπρέψει στο βόλεμα ημετέρων, στο νεποτισμό και σε πολιτικές που είναι για τους λίγους και τους εκλεκτούς”, είπε ο κ. Κυπριανού.