Απρόοπτα στην συνέντευξη Τύπου Μέρκελ-Ερντογάν


Οι μεγάλες διαφορές που χωρίζουν ακόμη τη Γερμανία με την Τουρκία έγιναν ορατές στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Βερολίνο από την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.imagew

Η Καγκελάριος αφού έκανε πρώτα λόγο για στενούς δεσμούς και συμφέροντα που  υπάρχουν μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, είπε ανοιχτά πως «υπάρχουν βαθιές διαφορές με την Τουρκία για θέματα όπως η ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου».

Η ίδια ανέφερε και το ζήτημα των έξι Γερμανών υπηκόων που βρίσκονται σε τουρκικές φυλακές για πολιτικούς λόγους και πρόσθεσε «πιέζω ώστε οι περιπτώσεις αυτές να λυθούν το συντομότερο».

Για τα θέματα αυτά, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως «η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη» και πως δεν μπορεί να αναμιχθεί σε αυτήν, αν και μερικές φορές και ο ίδιος διαφωνεί με τις αποφάσεις της.

Από πλευράς του ζήτησε σε έντονο τόνο την «συνεργασία της Γερμανίας, ώστε να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία του ΡΚΚ, αλλά και της οργάνωσης του μουφτή Γκιουλέν».

Η Καγκελάριος Μέρκελ απάντησε πως το ΡΚΚ είναι ήδη παράνομο στη Γερμανία, αλλά για την οργάνωση του μουφτή Γκιουλέν δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν πως πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση.

Να σημειωθεί πως εδώ και τρεις ημέρες οι τουρκικές αρχές παρέδωσαν στη γερμανική κυβέρνηση λίστα με 69 Τούρκους πολίτες που ζουν εξόριστοι στη Γερμανία και για τους οποίους η Άγκυρα ζητά την έκδοση τους στην Τουρκία, καθώς τους χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Σε σχετική ερώτηση για το θέμα, η Καγκελάριος απάντησε πολύ σύντομα, αναφέροντας πως το θέμα θα το εξετάσουν οι αρμόδιες αρχές.

Στη λίστα αυτή βρίσκεται και το όνομα Τζαν Ντουντάρ, πρώην αρχισυντάκτη της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέντ, ο οποίος ζει εξόριστος στη Γερμανία, καθώς στην Τουρκία έχει καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλάκιση.

Με δική του πρωτοβουλία ο Ντουντάρ δεν πήγε σήμερα στην συνέντευξη, καθώς η τουρκική αντιπροσωπεία είχε απειλήσει πως θα την ακυρώσει στην περίπτωση που εμφανιστεί ο Ντουντάρ.

Αναφερόμενος στο πρόσωπο του Ντουντάρ, ο Πρόεδρος Ερντογάν τον χαρακτήρισε «κατάσκοπο», ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα κρατικά μυστικά και δικαίως καταδικάστηκε.

Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ είπε πως και στο θέμα Ντουντάρ υπάρχει μεγάλη διαφορά απόψεων της ίδιας και του Προέδρου Ερντογάν.

Στην συνέντευξη Τύπου δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, όταν Τούρκος δημοσιογράφος που ζει εξόριστος στη Γερμανία σηκώθηκε όρθιος και αποκάλυψε μπλούζα που φορούσε, όπου αναγράφονταν στα τουρκικά «ελευθερία στους Τούρκους δημοσιογράφους».

Αμέσως οδηγήθηκε εκτός της αίθουσας από τους άνδρες ασφαλείας, ο Τούρκος Πρόεδρος έμεινε ανέκφραστος, ενώ η Καγκελάριος Μέρκελ κοιτούσε τον Ερντογάν με βλέμμα απορίας.

Οι συνομιλίες Μέρκελ-Ερντογάν θα συνεχισθούν αύριο στην Καγκελαρία.