Aνοιχτός και στη λύση ενός κράτους για την επίλυση του μεσανατολικού δηλώνει ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ.Τραμπ επιβεβαιώνει πόσο απρόβλεπτος είναι και πως μπορεί με μια κυκλοθυμική διάθεση  να αλλάζει θέσεις πάνω σε σοβαρά πολιτικά ζητήματα. imagew-1.aspxΜετά την αναγνώρισητης Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, την αναστολή της αμερικανικής βοήθειας προς την Παλαιστίνη και άλλα τιμωρητικά μέτρα εναντίον των Παλαιστινίων, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες  ότι είναι ανοιχτός σε μια λύση ενός κράτους για την επίλυση του μεσανατολικού αν αυτό είναι η προτίμηση των εμπλεκομένων πλευρών. “Αν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι θέλουν ένα κράτος, είμαι εντάξει με αυτό. Αν θέλουν δύο κράτη, είμαι εντάξει με αυτό”, τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στα Ηνωμένα Εθνη. “Είμαι χαρούμενος αν αυτοί είναι χαρούμενοι”, πρόσθεσε.

Προχθές ο Τραμπ δήλωσε υποστηρικτης δύο κρατών για την επίλυση του Μεσανατολικού.

Για το θέμα της Συρίας, ο κ. Τραμπ τόνισε ότι δεν είχε ακούσει ποτέ για την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας – τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στην εμπόλεμη χώρα – που βρίσκεται στο στόχαστρο επίθεσης των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της, Ρωσίας, μέχρις ότου μία υποστηρίκτρια του ανέφερε για την κατάσταση που επικρατεί στη συριακή επαρχία, σε μια προεκλογική του συγκέντρωση πριν ένα μήνα.

Τα Ηνωμένα Εθνη αναφέρουν ότι περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην περιοχή, όπου βρίσκονται επίσης χιλιάδες Ισλαμιστές μαχητές, και έχουν προειδοποιήσει για μια ανθρωπιστική καταστροφή στην περίπτωση μιας επίθεσης των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων η οποία προετοιμάζεται επί αρκετούς μήνες. Μια ρωσο-τουρκική συμφωνία που συνήφθη την περασμένη εβδομάδα αποσόβησε μια επίθεση των δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού με τη συμφωνία δημιουργίας μιας αποστρατικοποιημένης ζώνης μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων στα βορειοδυτικά.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τραμπ πιστώθηκε ότι έπεισε τη Ρωσία, το Ιράν και τη Συρία να αναβάλουν μια επίθεση αφού τους προειδοποίησε με μια ανάρτηση στο twitter στις 4 Σεπτεμβρίου ότι θα κάνουν ένα “μοιραίο ανθρωπιστικό σφάλμα αν λάβουν μέρος σε αυτή την ενδεχόμενη ανθρώπινη τραγωδία”.

“Η Συρία είναι σε χάος και εγώ ήμουν ο υπεύθυνος (που σταμάτησε την επίθεση) και ελπίζω ότι αυτό δεν θα αλλάξει”, είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ. ”

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Τραμπ είπε ότι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν έχει “απολύτως κανέναν αντίκτυπο” στην αμερικανική οικονομία.

“Πρέπει να επαναφέρουμε την ισότητα. Οπότε, βρισκόμαστε σήμερα στα 250 δισεκατομμύρια δολάρια, στο 25%”, τόνισε, αναφερόμενος στους δασμούς που έχει επιβάλει σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων. “Και είναι πολλά χρήματα που εισέρχονται στα ταμεία μας και δεν έχει κανένα απολύτως αντίκτυπο στην οικονομία μας”, πρόσθεσε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.