Γ.Λιλλήκας:Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για επανέναρξη συνομιλιών στο κυπριακό

Την θέση πως είναι τώρα η  ευκαιρία να πείσουμε τις ΗΠΑ να βλέπουν τη σχέση τους με την Κύπρο σε διμερές και απευθείας επίπεδο και όχι διαθλαστικά μέσω των σχέσεων τους με την Τουρκία, διατύπωσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτων Γ.Λιλλήκας .Αναφερόμενος στο κυπριακό ο κ. Λιλλήκας ανέφερε: imagew-5.aspx
«Όπως έχουν πλέον διαμορφωθεί τα πράγματα στη Νέα Υόρκη, όχι απλά επιβεβαιώνεται η αρχική μας εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν εκείνες οι προϋποθέσεις για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που διακόπηκαν ή να επαναληφθεί μια προσπάθεια μέσα από διάλογο για αναζήτηση λύσης του Κυπριακού αλλά πολύ φοβάμαι από τη χθεσινή συνάντηση του Γ.Γ του ΟΗΕ με τον Ερντογάν, το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά στο Κυπριακό, ότι το Κυπριακό τουλάχιστον με την παρούσα μορφή επίλυσης δεν αποτελεί πλέον αντικείμενο της ατζέντας της Άγκυρας.
Οι δηλώσεις δε που προέρχονται από πλευράς Ακιντζί αλλά και από άλλους Τούρκους αξιωματούχους,  καθιστούν ξεκάθαρο ότι οι ίδιοι θεωρούν ότι η υφιστάμενη διαδικασία αλλά και το πλαίσιο αναζήτησης λύσης του Κυπριακού είναι ξεπερασμένο. Και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει και την Κυβέρνηση αλλά και το Εθνικό Συμβούλιο. Αναμένω με την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για να αξιολογήσουμε ποιοι πραγματικά είναι οι στόχοι της Τουρκίας αλλά και ποιες είναι οι μεθοδεύσεις και τακτικές που θα ακολουθήσει για να μεταβάλει πλέον τη βάση λύσης του Κυπριακού και ενδεχόμενα και τους όρους επίλυσης του Κυπριακού.
Δεν μπορούμε και δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να τρέφουμε αυταπάτες για το τι πραγματικά επιδιώκει η Τουρκία. Θεωρώ ότι Κύπρος και Ελλάδα, πρέπει να επαναξιολογήσουμε 50 χρόνια Κυπριακού, ρεαλιστικά, να εκτιμήσουμε τί επιδιώκει η Τουρκία και τί στόχους έχει θέσει πλέον για το Κυπριακό και από κοινού συλλογικά να μελετήσουμε και ποιες είναι οι δικές μας εναλλακτικές επιλογές, ποια είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν η Κύπρος και η Ελλάδα και ποιους στόχους θα επιδιώξουμε να πετύχουμε και με ποια στρατηγική.
Ερώτηση δημοσιογράφου: Πέραν του Κυπριακού ήταν και οι συναντήσεις του Υπ. Εξωτερικών με τον κ. Μίτσελ. Φαίνεται ότι αναβαθμίζεται η σχέση ων δυο χωρών. Σας ικανοποιεί αυτή η θέση;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ: Πάγια μου θέση είναι ότι τα μικρά κράτη, όπως είναι η Κύπρος, πρέπει να είναι και να συμπεριφέρονται πιο ευέλικτα και πιο έξυπνα από τα μεγάλα κράτη. Όταν υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα ευκαιρίας θα πρέπει να τα εκμεταλλευόμαστε ταχύτατα γιατί τα παράθυρα ευκαιρίας δεν μένουν ανοιχτά για πάντα. Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια οξεία αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας. Αυτή η ρήξη μας δίνει κάποιες νέες δυνατότητες και προοπτικές που δεν είχαμε στο παρελθόν και θα πρέπει να τις αξιοποιήσουμε αμεσότατα. Θεωρώ ότι ένας πρώτος στόχος που θα πρέπει να επιδιώξουμε με τις ΗΠΑ είναι να πάψουν να βλέπουν την Κύπρο μέσα από τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Να μην βλέπουν το Κυπριακό διαθλαστικά. Θα πρέπει εμείς να πείσουμε τις ΗΠΑ να βλέπουν τη σχέση τους με την Κύπρο σε διμερές και απευθείας επίπεδο και όχι διαθλαστικά μέσω των σχέσεων τους με την Τουρκία. Σε αυτό νομίζω τον στόχο μπορούμε να αξιοποιήσουμε και τις σχέσεις που έχουν αναβαθμιστεί με το Ισραήλ.»