Ο αδιάλλακτος Ερογλου μιλά για «αδιαλλαξία της ε/κ πλευράς»

Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ειλικρινής σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού, τότε θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς καμιά προϋπόθεση, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, σε ομιλία του στο παράνομο πανεπιστήμιο Ανατολική Μεσόγειος στα κατεχόμενα.eroglou512

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου, χαρακτηρίζοντας τις έρευνες για υδρογονάνθρακες από την Κυπριακή Δημοκρατίας ως «μονομερείς ενέργειες», έκανε έκκληση για από κοινού βήματα στο θέμα, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες και από τις δύο πλευρές θα πρέπει να σταματήσουν ταυτόχρονα, ενώ παράλληλα να επιλυθεί το Κυπριακό το συντομότερο δυνατό μέσω συνομιλιών.Επικαλούμενος την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου, ισχυρίστηκε ότι “η επιμονή” της ε/κ πλευράς στη λήψη «μονομερών βημάτων», είναι απαράδεκτη και ξεφεύγει από το πλαίσιο της κοινής διακήρυξης.

Ο κ. Έρογλου πρόσθεσε ότι θέματα όπως αυτό των υδρογονανθράκων μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία ή απειλή κάτι που εξαρτάται από την προσέγγιση.

«Για αυτό θα κάνουμε το παν, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντά μας, για να μετατρέψουμε αυτό το φαινόμενο σε ευκαιρία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», είπε.

Αναφέροντας ότι τα ενεργειακά και περιφερειακά ζητήματα άρχισαν να επηρεάζουν το Κυπριακό, είπε πως τώρα είναι ένα σημείο καμπής για τερματισμό «της 50χρονης αβεβαιότητας στην Κύπρο».

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει ένας πύρινος κύκλος γύρω από την Κύπρο και ισχυρίστηκε ότι στο νησί υπάρχει ηρεμία και σταθερότητα εξαιτίας της παρουσίας του τουρκικού στρατού.

Ανέφερε τέλος ότι για τη μη λύση του Κυπριακού και την «αδιαλλαξία της ε/κ πλευράς» ευθύνονται τα συμφέροντα των διεθνών παικτών στην Κύπρο.