Επιμένει σε λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα ΟΗΕ η Μόσχα

Το Κυπριακό και οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ συζητήθηκαν μεταξύ άλλων σε συνάντηση που είχαν την Τρίτη στη Μόσχα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Αλέξανδρος Ζήνων και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αleksey Y. Meshkov.thumb_640
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ στη Λευκωσία αναφέρεται ότι κατά τις διαβουλεύσεις έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών. Κύριο θέμα αποτέλεσε η προετοιμασία της επίσημης επίσκεψης του ΠτΔ στη Μόσχα ενωρίς εντός του νέου έτους.

Σχετικά με το Κυπριακό,  ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επανέλαβε τη στήριξη της Μόσχας στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης,  σύμφωνης με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ ΟΗΕ. Επίσης, τόνισε την ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της ΑΟΖ της,  με βάση το διεθνές δίκαιο και τη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας.

Περαιτέρω, συζητήθηκαν διεθνή και περιφερειακά θέματα με επίκεντρο την κατάσταση στην Ουκρανία, τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.