Προεδρική χάρη δόθηκε σε καταδικασθέντα παιδεραστή

Προεδρική χάρη σε καταδικασθέντα για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης, καταγγέλλει με δημόσια παρέμβασή της η Αναστασία Παπαδοπούλου, επισημαίνοντας μάλιστα πως κανένα περιοριστικό ή προστατευτικό μέτρο δεν έχει επιβληθεί. Σε τοποθέτησή της για το θέμα, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, κατήγγειλε μάλιστα πως το θύμα βρέθηκε αιφνιδιαστικά αντιμέτωπο μαζί του στον δρόμο χωρίς να έχει ενημερωθεί από κανέναν για την αποφυλάκιση.images-4Η Αναστασία Παπαδοπούλου είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας.

Σημειώνεται ότι με βάση τη νομοθεσία οι αποφυλακισθέντες τίθενται υπό εποπτεία, ούτως ώστε να μην μπορούν να ξαναπροσεγγίσουν το θύμα τους, πράγμα που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα το ενήλικο σήμερα θύμα να βρίσκεται απροστάτευτο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύζυγος του καταδικασθέντα για παιδεραστία, η οποία είχε ενεργή εμπλοκή στην κακοποίηση, ουδέποτε κατηγορήθηκε από τη Νομική Υπηρεσία, ενώ ακόμη και σήμερα εργοδοτείται σε Σχολική Εφορεία.

Σε ανάρτησή της για το θέμα, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε πως «το πιο συγκλονιστικό στην περίπτωση της αποφυλάκισης με προεδρική χάρη, του παιδεραστή είναι το γεγονός ότι το θύμα του, που κουβαλά ακόμα τραύματα από την εφηβική ηλικία, λόγω κακοποίησης, βρέθηκε αιφνιδιαστικά αντιμέτωπο μαζί του στον δρόμο χωρίς να έχει ενημερωθεί από κανέναν».
Πρόσθεσε ακόμη πως είναι ανεπίτρεπτο σε ένα Ευρωπαϊκό κράτος να συμβαίνει κάτι τέτοιο. «Έχουμε δρόμο πολύ ακόμα να διανύσουμε και διορθωτικές παρεμβάσεις να κάνουμε. Βέβαια κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν και ευθύνες. Ποιος παρέλειψε να ζητήσει ένταξη του καταδικασθέντος στην Αρχή Εποπτείας;»
Τέλος, εξήγησε πως «μετά από εισηγήσεις μας που έγιναν αποδεκτές από το υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν εισαχθεί και άλλοι περιοριστικοί όροι στην Αρχή Εποπτείας, οι οποίοι αναμένεται να ψηφιστούν εντός του επόμενου μήνα. Η Νομική Υπηρεσία δεσμεύτηκε στην επιτροπή νομικών ότι περί τα μέσα Σεπτεμβρίου θα ήταν έτοιμη με τις αλλαγές που ζητήσαμε. Θεωρούμε καθοριστικές αυτές τις αλλαγές για την προστασία της ψυχολογίας του θύματος».