ΑΚΕΛ:Δεν πείθει το όψιμο ενδιαφέρον κυβέρνησης -ΔΗΣΥ για τους χαμηλόμισθους

Δεν πείθει το ΑΚΕΛ το «όψιμο ενδιαφέρον», του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του Αβέρωφ Νεοφύτου για τους χαμηλόμισθους όδήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού,.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ «έντονες αμφιβολίες για τη ξαφνική ευαισθησία που δείχνει ο κ. Νεοφύτου για τους χαμηλόμισθους στην Κύπρο ενώ ταυτόχρονα επιλέγει να συγκρούεται κατά μέτωπο με τους εκπαιδευτικούς, λέγοντας ότι εκείνο το οποίο τον καθοδηγεί είναι το πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα ποιότητας στον τομέα της παιδείας».

Κατά τον κ. Κυπριανού, «υπάρχει παντελής αδιαφορία από την πλευρά της κυβέρνησης σε ότι αφορά τα ουσιαστικά προβλήματα και τα προβλήματα ποιότητας που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση στον τόπο». Ανέφερε ως παράδειγμα ότι πριν από τέσσερα χρόνια επέδωσε στο Υπουργείο Παιδείας δύο ουσιαστικά υπομνήματα το ένα αφορούσε την Ειδική εκπαίδευση η οποία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και το δεύτερο αφορούσε το Εσπερινό σχολείο.
Για την Ειδική εκπαίδευση, αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ είχε διαμορφώσει προτάσεις και θέσεις οι οποίες θα οδηγούσαν στην επίλυση των προβλημάτων των παιδιών με ειδικές ικανότητες, ιδιαίτερα των ατόμων που είναι πάνω από 21 ετών. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, είπε, έπρεπε να προβληματιστεί, να διαμορφώσει δική της πολιτική και να συμβάλει στο να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα. Εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει πράξει τίποτα, συμπλήρωσε.
Το ίδιο ισχύει και για το Εσπερινό σχολείο, είπε, είτε αυτό είναι λύκειο, είτε τεχνική σχολή. Αυτά τα σχολεία επιχειρούν να δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία στους ανθρώπους οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να τελειώσουν το σχολείο. Χρειάζεται λοιπόν, τα αναλυτικά προγράμματα να προσαρμοστούν με τις σημερινές ανάγκες οι οποίες υπάρχουν και να δουν πώς βοηθούν αυτούς τους ανθρώπους, έτσι ώστε από τη μία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο σχολείο και από την άλλη να μπορέσουν να αναβαθμιστούν στη βιομηχανία. Και σε αυτό το κεφάλαιο, είπε, το ΑΚΕΛ έδωσε ολοκληρωμένες προτάσεις εδώ και τέσσερα χρόνια τις οποίες πάλι δεν αξιοποίησε η κυβέρνηση.
Είπε επίσης ότι όσον αφορά τα μεταλυκειακά ινστιτούτα, με τις αποφάσεις που πήρε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση, ουσιαστικά έχει καταδικάσει τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί.
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο «κ. Νεοφύτου αλλά κι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα το τελευταίο διάστημα για τους χαμηλόμισθους και προσπαθούν να τους αντιπαραβάλλουν με τους εκπαιδευτικούς». Κατά το ΑΚΕΛ, «όντως υπάρχει πρόβλημα με τους χαμηλόμισθους και θα πρέπει να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης. Έχουμε προτείνει, κατ` επανάληψη τα τελευταία έξι χρόνια, μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Η κυβέρνηση κώφευε  συνεχώς στις παραινέσεις και στις παρακλήσεις μας», είπε.
Για παράδειγμα, είπε ότι το ΑΚΕΛ ζήτησε να καθοριστεί κατώτατος μισθός αλλά «αδιαφορεί πλήρως η κυβέρνηση» ενώ «υποχρεώνουν τους υπαλλήλους των καταστημάτων να εργάζονται και την Κυριακή προκαλώντας τους τεράστια οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα». Είπε ότι ούτε θεσμοθετήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις, ούτε ρυθμίστηκαν νομοθετικά κάποια βασικά δικαιώματα τα οποία πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι.
«Δεν μας πείθει λοιπόν το όψιμο ενδιαφέρον του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του κ. Νεοφύτου για τους χαμηλόμισθους. Η ουσία παραμένει. Προσεγγίζουν δυστυχώς και τα ζητήματα της Παιδείας μέσα από μια οικονομίστικη φιλοσοφία η οποία μόνο σε βάρος του δημόσιου σχολείου μπορεί να αποβεί», κατέληξε.