Εντοπισμός αρχαίου αγωγού τερμάτισε εργασίες για την ανάπλαση της Πλατείας Παλλά

Τέρμα στις εκσκαφές του εργολάβου που έχει αναλάβει το έργο της ανάπλασης της Πλατείας Παλλάς στο κέντρο της Λάρνακας, έβαλε αρχαίος αγωγός ο οποίος χρονολογείται από την εποχή της τουρκοκρατίας, που έχει εντοπιστεί πριν από μερικές μέρες στην οδό Λόρδου Βύρωνος.CNA_M29871683e5f5416b9242ec1b71cf1d74

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που έσπευσαν επί τόπου, ο αγωγός αποτελεί τμήμα του κύριου αγωγού ο οποίος επί τουρκοκρατίας μετέφερε νερό από τις πηγές στην περιοχή Δρομολαξιάς στην πόλη της Λάρνακας μέσω του παλιού υδραγωγείου, δηλαδή τις γνωστές Καμάρες.

Διαπιστώθηκε ακόμα ότι ο αρχαίος αγωγός λειτουργεί μέχρι σήμερα διοχετεύοντας όμβρια ύδατα από το εμπορικό κέντρο της Λάρνακας στη θάλασσα. Ο αρχαιολόγοι αποφάσισαν να επισκευαστεί ο αγωγός ούτως ώστε να συνεχίσει να μεταφέρει τα όμβρια ύδατα.

Μετά την ανακάλυψη αυτή οι εργασίες στην πλατεία Παλλάς έχουν διακοπεί και θα υπάρξει και η αναμενόμενη καθυστέρηση από το χρονοδιάγραμμα του συμβολαίου. Τα έργα ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου 2014 και σύμφωνα με το συμβόλαιο προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε επτά μήνες.

Η ανάπλαση της πλατείας Παλλάς εκτείνεται από τη συμβολή των οδών Ζήνωνος Κιτιέως και Ζήνωνος Πιερίδη μέχρι βόρεια της οδού Γαλιλαίου και ο σχεδιασμός προβλέπει προσαρμογή με τις παρόδους Γαλιλαίου, Θερμοπυλών, Βασιλέως Ευαγόρου και Αρμενικής Εκκλησίας. Ο σχεδιασμός βασίζεται στη λογική του κοινού χώρου “shared space” και δίνει έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη και στην κινητικότητα.

Το έργο προβλέπει την τοποθέτηση μοντέρνου οδοστρώματος, την κατασκευή δύο μοντέρνων σκεπάστρων τα οποία θα φιλοξενήσουν εκδηλώσεις του Δήμου Λάρνακας ή να αποτελέσουν υπαίθριο χώρο ψυχαγωγίας για καφετέριες και εστιατόρια. Ακόμα περιλαμβάνονται γραμμικές περιοχές στάθμευσης για προμηθευτικά και ιδιωτικά αυτοκίνητα. Με το νέο σχεδιασμό, οι παρόδιοι χώροι στάθμευσης θα είναι μειωμένοι κατά δύο αλλά οι απώλειες καλύπτονται από ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης που βρίσκονται πολύ κοντά στην πλατεία Παλλάς.

Το σχέδιο προβλέπει διευρυμένα πεζοδρόμια, μονή λωρίδα κυκλοφορίας, πλατειακού χαρακτήρα φωταγώγηση, φύτευση, εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού και άλλες τοπιοτεχνήσεις. Το σχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, αναβάθμιση των δικτύων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας κι επέκταση των οχετών ομβρίων υδάτων.

Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ από το οποίο τα 2/3 θα καλυφθούν από κρατικές δαπάνες και το 1/3 από τον Δήμο Λά