ΕΔΕΚ:Ολέθριο λάθος η παραμονή των Βρετανικών Βάσεων μέχρι να λυθεί το κυπριακό

 

Ως ολέθριο λάθος χαρακτηρίζει η ΕΔΕΚ τη θέση όσων υποστηρίζουν πως το θέμα των Βρετανικών Βάσεων θα πρέπει να εξεταστεί μετά την επίλυση του Κυπριακού γιατί δεν είναι της ωρας όπως ισχυρίζονται να έχουμε «διπλό μέτωπο».Unknown

Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για το θέμα των Βρετανικών Βάσεων, η ΕΔΕΚ με ανακοίνωση της σημειώνει  πως «από τη δεκαετία του 1950 και έπειτα, πίσω από τα όσα συμβαίνουν στο κυπριακό, βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία η οποία, μέσα από τη συνεχιζόμενη κρίση, ήθελε να εξασφαλίσει την παρουσία της στην Κύπρο για γεωστρατηγικούς λόγους στο χώρο της Μέσης Ανατολής.»

Στην ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ  τονίζει τα πιο κάτω:
«Ήταν προφανές πως η Βρετανία επιχείρησε με διάφορους τρόπους τη νομιμοποίηση των Βάσεων στην Κύπρο, οι οποίες είναι αποικιοκρατικό κατάλοιπο και δεν νομιμοποιούνται γιατί δεν ήταν αποτέλεσμα της έκφρασης της ελεύθερης βούλησης από πλευράς του κυπριακού λαού και της κυβέρνησής του.
Αποκορύφωμα αυτών των προσπαθειών της Μεγάλης Βρετανίας ήταν το σχέδιο Ανάν-Χάνεϊ δια μέσου του οποίου επιχειρείτο, όχι απλά η νομιμοποίηση, αλλά και η εκχώρηση κρατικής υπόστασης με έλεγχο των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου.
Όσοι υποστηρίζουν ότι το θέμα των Βάσεων θα πρέπει να εξεταστεί μετά την επίλυση του κυπριακού γιατί δεν είναι της ώρας να έχουμε «διπλό μέτωπο», διαπράττουν ολέθριο πολιτικό λάθος. Γιατί αφενός το «δεύτερο μέτωπο» υπάρχει εδώ και δεκαετίες λόγω του ρόλου του βρετανικού παράγοντα και αφετέρου επειδή επιβάλλεται, επιτέλους, να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς τη Βρετανία.
Η Βρετανία η οποία είτε θα συμβάλει σε μια μορφή λύσης του κυπριακού που να νομιμοποιεί τις Βάσεις είτε δεν θα επιτρέψει την προώθηση μίας λύσης που να θέτει θέμα αποχώρησης των Βάσεων.
Επιβάλλεται να γίνει σωστή ανάλυση των δεδομένων ενόψει του Brexit αλλά και αξιοποίηση και άλλων χωρών με συγκλίνοντα συμφέροντα σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξασφάλιση ωφελημάτων ως προς το θέμα των Βάσεων.
Θυμίζουμε ότι οι Βρετανικές Βάσεις παραβιάζουν συστηματικά και την συνθήκη εγκαθίδρυσής τους λόγω της επαναλαμβανόμενης χρήσης τους για επιθέσεις σε γειτονικές χώρες.»
Τέλος στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται  πως «διαχρονική θέση της ΕΔΕΚ είναι ο τερματισμός των Βρετανικών Βάσεων και της παραίτησης των Βρετανών από όποια δικαιώματα έχουν σε αυτές».