Μόσχα: Με ψευδή προσχήματα οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά της Ρωσίας

 

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε χθες ότι οι νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε πρόσωπα και εταιρείες για κυβερνοεπιθέσεις και παράνομες παραδόσεις πετρελαϊκών προϊόντων στη Βόρεια Κορέα είναι “αβάσιμες” και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα απαντήσει.Unknown

Στην ανακοίνωση, που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του υπουργείου, ο Ριαμπκόφ δηλώνει ότι οι κυρώσεις επιβλήθηκαν με “ψευδή προσχήματα”.

Νωρίτερα χθες οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε δύο Ρώσους, μια ρωσική και μία σλοβακική εταιρεία με το σκεπτικό ότι βοήθησαν μια άλλη ρωσική εταιρεία να παρακάμψει τις κυρώσεις. Παρόμοια μέτρα επιβλήθηκαν σε δύο ρωσικές ναυτιλιακές εταιρείες και σε έξι πλοία που, σύμφωνα πάντα με την Ουάσινγκτον, εμπλέκονται στη μεταφορά πετρελαιοειδών στη Βόρεια Κορέα, κατά παράβαση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Κυνήγι μαγισσών

Χθες ο πρόεδρος της Microsoft Corp Μπραντ Σμιθ,δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πρόσφατες επιθέσεις Ρώσων χάκερ εναντίον γραφείων της αμερικανικής Γερουσίας ή αμερικανικών think tank στέφθηκαν με επιτυχία,  επισημαίνοντας ότι οι χάκερ στοχοθετούν “τους πάντες στο πολιτικό φάσμα”.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, ο Μπραντ Σμιθ ισχυρίστηκε ακόμη πως η εταιρεία του δεν έχει “καμία αμφιβολία” ότι η ομάδα των Ρώσων χάκερ που βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, γνωστοί με το προσωνύμιο Fancy Bear, είναι η ίδια που στοχοθέτησε “κάθε υποψήφιο μεγάλων κομμάτων στις Προεδρικές εκλογές της Γαλλίας την περασμένη άνοιξη”.

Από την πλευρά του, το ρωσικό ΥΠΕΞ καταδίκασε τις κατηγορίες της Μicrosoft Corp σχετικά με τις φερόμενες απόπειρες χάκερ, που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση, να επιτεθούν εναντίον αμερικανικών ιδρυμάτων, επισημαίνοντας ότι εντάσσονται “σε ένα κυνήγι μαγισσών”.

“Είναι λυπηρό που μια πολυεθνική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στη ρωσική αγορά τόσο πολύ καιρό, τόσο ενεργά και επιτυχημένα συμμετέχει σε ένα κυνήγι μαγισσών που σαρώνει την Ουάσιγκτον”, τονίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.