Το Υπουργικό διόρισε ομάδα για επαναδιαπραγμάτευση με τις εταιρείες για το « Αφροδίτη» 


Το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στον διορισμό διαπραγματευτικής ομάδας η οποία θα εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία για το κοίτασμα Αφροδίτη, είπε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.imagew.aspx

Η καλύτερη επιλογή, ανέφερε, είναι να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση με την κοινοπραξία ούτως ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη του «Αφροδίτη» το συντομότερο δυνατόν, που θα επιφέρει πάρα πολλά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, ο Υπουργός ανέφερε ότι στα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 η Κυβέρνηση ενημερώθηκε από την κοινοπραξία του κοιτάσματος «Αφροδίτη» ότι έχουν φτάσει σε προκαταρκτική συμφωνία με το τερματικό της Αιγύπτου για πώληση φυσικού αερίου προς τη διαχειρίστρια εταιρεία Shell.

«Αλλά ταυτόχρονα μας ενημέρωναν ότι λόγω και των μειωμένων τιμών πετρελαίου διεθνώς, τα οικονομικά του έργου δεν ήταν βιώσιμα και ζητούσαν όπως αναθεωρηθήκαν οι οικονομικοί όροι που υφίστανται σήμερα στη σύμβαση. Εν πάση περιπτώσει εμείς, αφού ακολούθησαν άλλες επιστολές από την κοινοπραξία, μελετήσαμε με τους συμβούλους μας και την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου και τη Νομική Υπηρεσία όλες τις πτυχές του θέματος και κοιτάξαμε όλες τις επιλογές που είχαμε ενώπιον μας. Καταλήξαμε ότι η καλύτερη επιλογή ήταν να προσπαθήσουμε βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση με την κοινοπραξία ώστε να προχωρήσει σε ανάπτυξη το κοίτασμα Αφροδίτη το συντομότερο δυνατόν» είπε ο Υπουργός σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μια ανάπτυξη που θα αποφέρει πάρα πολλά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη».

Σήμερα, είπε ο Υπουργός, «το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στο να ορίσει μια διαπραγματευτική ομάδα στα πρότυπα αυτού που έχουμε κάνει και στον γ΄ γύρο, όπου θα εισέλθουμε σε έναν θεσμοθετημένο διάλογο με τις εταιρείες με πρόθεση να καταλήξουμε κάπου».

Η διαπραγματευτική ομάδα θα αποτελείται από τον Υπουργό Ενέργειας, τον Υπουργό Οικονομικών, από τους συμβούλους του Υπουργείου Ενέργειας, από την Εταιρεία Υδρογονανθράκων και από τη Νομική Υπηρεσία, αλλά και από στελέχη του Υπουργείου Ενέργειας και όποιον άλλον κριθεί σκόπιμο να κληθεί για να συμβάλει στην προσπάθεια.

«Πρόκειται για μια πολύ ευαίσθητη συζήτηση, οπότε θα ζητήσω και την κατανόηση των ΜΜΕ για το αμέσως επόμενο διάστημα όταν θα γίνεται αυτή η συζήτηση, για να περιορίσουμε τα όσα λέγουμε και γράφουμε δημοσίως. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε στη συνέχεια αν και εφόσον καταλήξουμε» πρόσθεσε ο κ. Λακκοτρύπης.

Ερωτηθείς αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, είπε ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί κατάληξη το συντομότερο δυνατόν. «Αφού είχαμε δει όλες τις επιλογές μας, έχουμε φτάσει στο συμπέρασμα ότι και το παράθυρο ευκαιρίας στην Αίγυπτο και αυτής της προκαταρκτικής συμφωνίας είναι περιορισμένο, αλλά και οι συνθήκες στον τομέα των υδρογονανθράκων μεταλλάσσονται σχεδόν καθημερινά. Από κει και πέρα θα καθορίσει την πορεία της συζήτησης η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, δηλαδή αν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτά που έχει θέσει η Κυβέρνηση ως στόχο», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, με βάση τον σημερινό προγραμματισμό η πρώτη διοχέτευση φυσικού αερίου στο τερματικό της Αιγύπτου και κατ’ επέκταση η εισροή εσόδων στα ταμεία του κράτους τοποθετούνται χρονικά το 2022. «Όσο κυλά ο χρόνος τόσο μετατίθεται η ημερομηνία πάρα πέρα, για αυτό και προανέφερα ότι επείγει, είναι σημαντικό για μας να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση το συντομότερο δυνατόν».

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι ενημερώθηκαν και τα πολιτικά κόμματα στο πλαίσιο της διαφάνειας και ότι η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα ότι αφού καταλήξουν και προτού ολοκληρωθεί η όποια συμφωνία, θα καλέσουν ξανά τα κόμματα για να ξανασυζητήσουν το θέμα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

 

Αντιδράσεις ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του την οποία διάβασε το μέλος του Π.Γ. λένη Μαύρου εκφράζει τη διαφωνία και εγείρει ερωτηματικά για τη  βιασύνη που επιδεικνύει η κυβέρνηση να  επαναδιαπραγματευθεί με την κοινοπραξία Noble-Shell-Delek.Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα πιο κάτω:
«Ο Υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα την αναμενόμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να προχωρήσει στον διορισμό της ομάδας η οποία θα εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία Noble-Shell-Delek για το κοίτασμα Αφροδίτη.
Ως ΑΚΕΛ, έχουμε ήδη προειδοποιήσει ότι με μια τέτοια απόφαση μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά με σοβαρούς κινδύνους για τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας όχι μόνο από τις αλλαγές στο συγκεκριμένο συμβόλαιο αλλά και την πιθανότητα να ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες με συμβόλαια σε αδειοδοτημένα τεμάχια ζητώντας παρόμοιες αλλαγές.
Την ίδια ώρα που ο Υπουργός Ενέργειας παραδέχεται ότι «οι συνθήκες στον τομέα των υδρογονανθράκων μεταλλάσσονται σχεδόν καθημερινά», υιοθετεί χωρίς αντίλογο το επιχείρημα των εταιρειών ότι «τα οικονομικά του έργου δεν είναι βιώσιμα».
Επαναλαμβάνουμε ότι η βιασύνη που επιδεικνύει η κυβέρνηση για επαναδιαπραγμάτευση με την κοινοπραξία Noble-Shell-Delek, προκαλεί πολλά ερωτηματικά, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε την αδράνεια της κυβέρνησης στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια και την καθυστέρηση που αυτή επέφερε.
Και αντί να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις, επιχειρείται η επιβολή συσκότισης με την παραίνεση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης «να περιορίσουμε τα όσα λέγουμε και γράφουμε δημοσίως».