Ο Ανδρέας Φακοντής αποποιείται της βουλευτικής του ασυλίας

Ζητά να ελεγχθούν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί  για να λάμψει η αλήθεια

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής, το όνομα του οποίου φέρεται να βρίσκεται στα πρόσωπα που κατονόμασε ο Σάββας Βέργας ως εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ, επέδωσε στον Γενικό Εισαγγελέα επιστολή με την οποία δηλώνει ότι αποποιείται της βουλευτικής του ασυλίας και εξουσιοδοτεί τον Γενικό Εισαγγελέα να ελέγξει τους λογαριασμούς τόσο του ιδίου όσο και της συζύγου και των παιδιών του προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον ενέχεται στο σκάνδαλο, ενώ κατηγόρησε τον Σάββα Βέργα ότι προσπαθεί να τον εκδικηθεί.ΦΑΚΟΝΤΗΣ

«Έχω παραδώσει στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας επιστολή μου με την οποία του ζητώ οικειοθελώς να αποποιηθώ της βουλευτικής μου ασυλίας για να μπορέσει να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες, να με καλέσει αν χρειάζεται και για κατάθεση αναφορικά με τη διαρροή στα ΜΜΕ ότι ο πρώην δήμαρχος Σάββας Βέργας μου έχει καταλογίσει ευθύνες όσον αφορά τη διαπλοκή στο ΣΑΠΑ», ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο κ. Φακοντής.

Ο κ. Φακοντής δήλωσε ταυτόχρονα ότι εξουσιοδότησε τον Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσει να ελέγξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τόσο του ιδίου προσωπικά, όσο και της συζύγου του και των παιδιών του ως επίσης και τα περιουσιακά του στοιχεία «για να λάμψει η αλήθεια».

«Είμαι ο βουλευτής, ο οποίος από το 2012 έχω εγγράψει θέμα στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής για πιθανή διασπάθιση και κακοδιαχείριση στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων, κατήγγειλα και έβγαλα στο φως το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ και φαίνεται ότι κάποιοι προσπαθούν να με εκδικηθούν», είπε.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι ζητεί από τον Γενικό Εισαγγελέα όπως  σε 15 μέρες μετά την ολοκλήρωση των ερευνών ανακοινώσει κατά πόσον ο ίδιος φέρει οποιαδήποτε ευθύνη αναφορικά με τις καταγγελίες στις οποίες προέβη ο κ. Βέργας εναντίον του «και σε διαφορετική περίπτωση να ενημερώσει το λαό για την πραγματική αλήθεια ούτως ώστε να αποκατασταθεί το όνομά μου και η υπόληψή μου».

Η επιστολή Α.Φακοντή στο Γ.Εισαγγελέα

Ολόκληρο το κείμενο  της  επιστολής Α.Φακοντή  στον Γενικό Εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη, είναι το ακόλουθο :

«Έντιμε κ. Γενικέ Εισαγγελέα,

Τις τελευταίες ημέρες διοχετεύονται στα ΜΜΕ πληροφορίες ότι ο ευρισκόμενος υπό κράτηση πρώην Δήμαρχος Πάφου, κ. Σάββας Βέργας, σε κατάθεση του εμπλέκει το όνομα μου στη γνωστή υπόθεση του ΣΑΠΑ. Θεωρώ ότι η διοχέτευση αυτών των πληροφοριών στον τύπο είναι ύποπτη και κακόβουλη. Ύποπτη και κακόβουλη είναι και η ίδια η αναφορά του κ. Βέργα στο όνομα μου, σε περίπτωση που οι πληροφορίες για την αναφορά αυτή αληθεύουν.

Κρίνω αναγκαίο να σας υπενθυμίσω ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχω προβεί σε πάρα πολλές ενέργειες, εντός και εκτός Βουλής ώστε η υπόθεση ΣΑΠΑ να διερευνηθεί και να οδηγηθούν όσοι εμπλέκονται σε πιθανά ποινικά αδικήματα στη δικαιοσύνη. Συνακόλουθα, πιστεύω ότι αν αυτή η υπόθεση σήμερα βρίσκεται υπό διερεύνηση οφείλεται κύρια στις δίκες μου ενέργειες και στην δική μου επιμονή.

Με αφορμή τις πληροφορίες για εμπλοκή μου στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ σας πληροφορώ τα ακόλουθα:
1. Σε σχέση με τα γεγονότα που αφορούν στην υπόθεση αυτή αποποιούμαι ρητώς την συνταγματικά κατοχυρωμένη ασυλία, που μου προσφέρει το βουλευτικό αξίωμα που κατέχω και σας εξουσιοδοτώ όπως προβείτε σε οποιεσδήποτε ανακριτικές ενέργειες κρίνετε αναγκαίες σε σχέση με το πρόσωπο μου.
2. Συγκατατίθεμαι ρητώς όπως ελέγξετε τόσο τους δικούς μου τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά μου στοιχεία, όσον και αυτά της συζύγου μου και των παιδιών μου. Σας πληροφορώ ότι τόσο η σύζυγος μου, όσο και τα τρία μου παιδιά με έχουν εξουσιοδοτήσει να σας ενημερώσω δια την συγκατάθεση τους όπως προβείτε στους εν λόγω ελέγχους σε σχέση με τους τραπεζιτικούς τους λογαριασμούς και τα περιουσιακά τους στοιχεία.
3. Ταυτόχρονα σαν εκλεγμένος βουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλω να σας εκφράσω την απαρέσκεια μου για τον τρόπο με τον οποίο διάφορες και διαφορετικές πληροφορίες διοχετεύονται στον τύπο σε σχέση με την υπόθεση αυτή σπιλώνοντας την τιμή, την υπόληψη και την ακεραιότητα μου.
4. Από την στιγμή που άδικα και ύποπτα το όνομα μου έχει εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση θεώρησα καθήκον μου να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση των ανακριτικών αρχών αποποιούμενος τη βουλευτική μου ασυλία με σκοπό την διερεύνηση αυτών των ισχυρισμών χωρίς καθυστέρηση.
Αναμένω και από εσάς ότι θα προβείτε χωρίς καθυστέρηση σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να διερευνήσετε τις συκοφαντίες του κ. Βέργα σε βάρος μου. Αναμένω επίσης, ότι καθηκόντως θα ανακοινώσετε δημόσια το αποτέλεσμα των ερευνών σας σε σχέση με το πρόσωπο μου εντός των επόμενων δεκαπέντε ημερών ώστε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα και να προστατευτεί ο θεσμός τον οποίο αντιπροσωπεύω».

 

Η Νομική Υπηρεσία ενδεχομένως να εφεσιβάλει την απόφαση  του Δικαστηριου Πάφου

 

Στο μεταξύ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Νομική Υπηρεσία να εφεσιβάλει την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, το οποίο δεν ενέκρινε το αίτημα της Αστυνομίας για έκδοση διατάγματος κράτησης των τριών υπόπτων για τη διερευνώμενη υπόθεση του ΣΑΠΑ, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης.ÍÅÏÓ ÃÅÍÉÊÏÓ ÅÉÓÁÃÃÅËÅÁÓ ÊÙÓÔÁÓ ÊËÇÑÉÄÇÓ

Πρόκειται για τον επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ Γιώργο Σιαηλή,τον εκτελεστικό Διευθυντή της εταιρείας MEDCO Αντρέα Χειμαρίδη και τον Διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ΝΕΜΕΣΙΣ Κυριάκο Χρυσοχόο.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και ερωτηθείς για το θέμα, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «Σε κάθε αίτηση η οποία υποβάλλεται στο Δικαστήριο υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι, μπορεί να διαπιστώσει το Δικαστήριο κάποια κενά στη μαρτυρία η οποία υπάρχει, μπορεί και όχι. Μπορεί και το ίδιο το Δικαστήριο κάποτε να μην προβεί στην ορθότερη αξιολόγηση και να ανατραπεί κατ` έφεση. Είναι και αυτό μια δυνατότητα, δεν πρέπει να προτρέχουμε και να βρίσκουμε οποιεσδήποτε ελλείψεις ή να φορτώνουμε την ευθύνη χωρίς να έχουμε όλα τα γεγονότα».

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, η Νομική Υπηρεσία ζήτησε τη συγκεκριμένη απόφαση για να τη μελετήσει.

«Θα τη μελετήσουμε και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υποβληθεί έφεση, διότι μπορεί να αναφέρεται το πρόβλημα σε δικαστική απόφαση η οποία να έχει κάποια νομικά τρωτά τα οποία θα ερευνήσουμε», κατέληξε.