Ελ. Θεοχάρους:Ευχή να ξεκινήσουν οι συνομιλίες και να οδηγήσουν σε υποφερτή λύση

 

 Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους images copy εξέφρασε την ευχή η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με  την απεσταλμένη του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ να καταλήξει σε μια κοινή θέση, η οποία να γίνει αποδεκτή και από τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες και να φθάσουμε σε μια υποφερτή, βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Η κ. Θεοχάρους  παρατήρησε πως ήδη οι Ακιντζί, Οζερσάι, Ερντογάν και Τσαβούσγλου έχουν δώσει τις εντολές τους, οι οποίες διαλαμβάνουν ότι οι εγγυήσεις δεν φεύγουν από το τραπέζι και η παραμονή του στρατού δεν πρόκειται να αρθεί.  Θέλουν, συνέχισε, συνομιλίες με ημερομηνία λήξης και  αυστηρά χρονοδιαγράμματα, στοχεύουν στην αναστολή του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Εάν αποδεχθούμε αυτά τα πράγματα για να πάμε σε συνομιλίες τότε αυτό σημαίνει ότι το Κυπριακό έχει τερματιστεί με την επιβολή όλων των τουρκικών όρων”, ανέφερε.

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης ευχήθηκε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες και να φθάσουν και σε μια λύση που διακαώς επιθυμούν πολλοί, αλλά, παρατήρησε μια κακή λύση, μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνη.

Αναφερόμενη στις πρόσφατες συναντήσεις της στην Ουάσιγκτον, η κ. Θεοχάρους τόνισε ότι οι αξιωματούχοι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος έχουν ξεκάθαρη θέση ότι «δεν προνοείται στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ για να προστατεύσουν ιδιωτικά συμφέροντα όπως είναι τα γεωτρύπανα της Εxxon Mobil που θα έρθουν στην κυπριακή ΑΟΖ και συνεπώς ότι λέγεται επί τούτου είναι εσφαλμένο”.

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης πρόσθεσε πως η θέση αρκετών στενών συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ σε σχέση με την Τουρκία είναι ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αφεθεί να προσδεθεί στο άρμα της Ρωσίας ή στο άρμα του Ιράν και ότι  οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έχουν υποχρέωση να κάνουν το κάθε τι, ούτως ώστε να συγκρατήσουν την Τουρκία σε δυτική τροχιά, “που σημαίνει πως όταν κριθεί σκόπιμο  η Ιφιγένεια θα θυσιαστεί για να κρατηθεί η Τουρκία στην τροχιά την οποία την θέλουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί”.